BanánköztársaságKiemelt hírek

Náthára kemoterápiát

náthára kemoterápiát

Azért az illiberális (nem)demokráciák között is lehetnek érdemi különbségek. Mondjuk egészségügyiek. Van, ahol az orvosságot, de még a vécépapírt is a betegek családjaitól kérik a finanszírozási krízisben vergődő állami kórházak, s a szakminiszter szerint hatásos gyógyszer az ima és a betegségek zömének a megelőzéséhez elég a tízparancsolat szerint élni. Ám van olyan ország is, ahol a megfázásra kemoterápiát rendelnek, amit azután már csak a bíróság segítségével állíthatnak le…

Na, az utóbbi eset sem épp tanulság nélküli.

Történt pediglen, hogy az egyik illiberális „izében” alaposan félrediagnosztizáltak egy 48 éves férfit egy igazán profi egyetemi kórházban. A beszámoló szerint gyenge volt és lázas. Rákot, pontosabban lymphomát fedeztek fel nála, és ezért négy kör kemoterápiára küldték.

A beteg a következményekről ezt mondta:

„Elvesztettem az erőmet és a hajamat is a szükségtelen kemoterápia miatt. Nem tudok többé a tükörbe nézni. A gyerekeimnek könnyes a szeme, ha rám néznek”

Három éven át kezelték félre, míg végül a férfi gyanakvó testvére kérésére – aki kétségbe vonta, hogy daganatos a fivére – egy fővárosi vizsgálat kiderítette: tényleg nem lett rákos. Csupán meg volt fázva.

S hogy mi is tartott a téves diagnózis kiderítésén, és a kezelés leállításán három évig?

Kénytelen volt a beteg bírósághoz fordulni, hogy elérje a kemoterápia megszakítását, mert abban az illiberális – azaz kellően bürokratikus – „izében” is rend van. „A szabály az szabály”, és ott speciel úgy szól: az egyetemi rektor engedélye nélkül nem kezdhet senki vizsgálódni a beosztottjainál…

Amúgy a betegnek szép türk neve van. Úgy hívják: Yılmaz Kızıloğlu. A helyszín a törökországi Atatürk Egyetem kórháza volt, és végül Ankarában állapították meg, hogy téves a diagnózis – a Hürriyet Daily News híre szerint.

Akarunk mi még türkök lenni?

Vagy beérjük a saját illiberális „izénk” dobogós halálozási helyezéseivel, szép hosszú várólistáival, az állami egészségügy és betegségmegelőzés kiváló „ingyenes szolgáltatásaival” (ez nem foci ugyebár és pénz sincs rá annyi)… És persze azzal, hogy a leépülőben lévő egészségügyben még dolgozó mind kevesebb és mind kevesebbre képes szakember a főnökeivel együtt – egyszerűen tévedhetetlen?

Hogyan is tévedhetne, ha a túlburjánzó centrális erőterű hatalom szerint – amely ugye mindig (is) tévedhetetlen – az egészségügyben minden rendben, javul a helyzet. (Ez ugyebár evidens – konkrét ügyekben a bírósághoz fordulni sem érdemes, hisz a szakértők úgysem fognak egyetérteni). És a helyzetért felelős politikus mentesül a lelkiismeret-furdalás alól, nem kell Hippokratészi esküt tennie, mint az orvosnak, hogy „soha nem ártani”…

Lehet, hogy az emberminiszternek igaza van és itt már csak az imádság segít?

Emberek! Térdre! Fohászkodjatok, mert jön ám a tél, hogy kerüljön el bennünket a nátha! Legalább amiatt ne nőjön tovább a rákos estek száma…

Kapcsolódó:

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

http://varosikurir.hu/ujabb-korhazi-abszurd-2018-magyarorszagarol/

About Author

Szólj hozzá!