Nauru szigetét már utolértük, hogy Ausztriával mi lesz, az kérdéses - Városi Kurír

Sorting by

×

Nauru szigetét már utolértük, hogy Ausztriával mi lesz, az kérdéses

Magyarországon kívül egyetlen olyan ország van, ahol a belügyminiszter felel az egészségügyért is. Ez az ország pedig nem más, mint a Pápua Új-Guinea mellett fekvő Nauru sziget, vette észre a Népszava.

Hirdetés

Nauru egy Budaörs összterületénél kisebb, körülbelül 10 ezer lakosú ország, amelynek kabinetjének is mindössze 7 tagja van

Nauru szigetállam a Csendes-óceán nyugati részén, Mikronéziában. Fővárosa hivatalosan nincs. Nauru népképviseleti demokratikus köztársaság. Az államfő az elnök, aki egyben a kormány vezetője is. A 18 tagú, egykamarás parlamentet háromévente választják. Naurunak nincs jelentős pártpolitikája; a jelöltek általában függetlenek. A három legnagyobb politikai párt a Demokrata Párt, a Naurui Első Párt és a Központi Párt. Területe 21,3 négyzetkilométer. Felszíne korallmészkőből és foszfátból épül fel. A sziget lapos atoll. Éghajlata trópusi, sok csapadékkal, főként november és február között.

A naurui tárcavezető, Isabella Dageago azonban Pintér Sándor magyar belügyminiszterrel szemben inkább az egészségügyhöz ért: ő ugyanis végzettsége szerint ápoló, és ő adta be az első koronavírus elleni védőoltást is.

varosikurir 7ki2e4hngngwghais

Pintér Sándor, az újdonsült “egészségügyér”

A múlt héten derült ki, hogy az új Orbán-kormányban az egészségügynek és az oktatásnak nem lesz külön tárcája, hanem a belügyminisztérium és Pintér Sándor keze alá fog tartozni.

Kivételek, de nem úgy….

A Népszava a gyűjtés során arra is rájött, hogy alig van olyan ország, ahol ne lenne külön felelőse az egészségügynek és az oktatásnak.

A kivételt jellemzően az olyan szövetségi berendezkedésű államok jelentik, ahol az egyik vagy mindkét terület a regionális kormányzatok feladatkörébe tartozik:

  • Bosznia-Hercegovina,
  • Svájc,
  • Belgium
  • Kanada
  • Monacoban ugyan van egészségügyi miniszter, de az oktatás a belügy alá tartozik.
  • Liechtensteinben: a 7 fős kormányában egyetlen ember fogja össze a bel- és az oktatási ügyeket, a gyógyászati kérdésekben pedig a szociális ügyekért felelős miniszter az illetékes
  • a Luxemburgi Nagyhercegség és Új-Zéland is kilóg a sorból, mivel mindkét államban általános gyakorlat, hogy egy-egy politikus egyszerre több miniszter portfólióért is felelős.

Perintfalvi Rita olvasata

“A képen látható férfi azt illusztrálja, hogy Nauru a világ „legkövérebb” szigete, ahol a felnőtt nauruiak 90%-a elhízott, 40%-uk 2-es típusú diabéteszben szenved az Egészségügyi Világszervezet jelentése szerint.

varosikurir 281379147 534288328107746 5713283563356465927 n

A lakosság ugyanis a foszfátbányászatból hatalmas vagyonra tett szert és a hirtelen jött jólét miatt gyökeresen megváltoztatta az addigi életét. Így nem csupán a saját egészségüket, de a környezetüket is tönkretették, a tonnaszám a tengerbe zúdított foszfátiszappal, ami miatt megritkultak a halak a sziget körül. Hát Magyarországon is rendkívül súlyos az egészségügy helyzete! Ennek orvoslására az új magyar kormány kitalálta, hogy nem hoz létre sem önálló egészségügyi, sem önálló oktatási és sem önálló környezetvédelmi tárcát sem. Innen gratulálunk nekik!

Legalább most már tudjuk, hogy a magyar kormány folytatja a kb. 2013-tól elkezdett jó gyakorlatot: azaz nem folytat kormányzást! Minek az? Elég ide a propaganda! Éljen a magyar Nauru és hajrá előre! Piros a paradicsom, büdös hal, kövér a magyar!”

Az “utolérjük Ausztriát”-görcs

Eseménydús meghallgatáson esett túl Magyarország új építési- és beruházási minisztere a parlamentben. Végül a gazdasági bizottságban nagy többséggel támogatták miniszterré jelölését. Lázár János, aki így miniszterként tért vissza az országos politikába, újra elővette a sifonérból a “Magyarország utoléri Ausztriát” toposzt.

Lázár most a bizottság előtti expozéjában közölte:  célja, hogy Magyarország 2030-ra utolérje Ausztriát egy új „országépítő struktúra” segítségével.

Közölte, az állami infrastruktúra továbbra is rendkívül elmaradott egyes helyeken, ezért azon fog dolgozni, hogy az állami beruházások felgyorsításával ezen változtasson, és ezek során elsősorban magyar építészeknek és építőipari cégeknek adjon főleg megbízásokat tárcája. Elmondta azt is, őt korábban többen „patás ördögként” próbálták lefesteni a budapestiek szemében, ezzel szemben ő a fővárosnak is többet adna.

Azért ennek ellenére úgy gondolja, továbbra is elsősorban a magyar vidéket kell fejleszteni, és ő maga is elkötelezett vidéki marad.

Hosszabban beszélt arról is a miniszter, hogyan alakítaná át az állami beruházások most működő rendszerét,

„hatékonyságot, kiszámíthatóságot és átláthatóságot”

is ígért e téren. Közölte,

elnagyolt számításai szerint mindösszesen 10 ezer milliárd forintnyi állami beruházás van jelen pillanatban folyamatban az országban,

Lázár János pedig kiemelte, elsősorban arról kell gondolkodni, hogy ezek szabályosan és rendben lebonyolódjanak. (forrás)

Forrás

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.