Navracsics szerint “győztünk”, magyarra fordítva: ha betartjuk a feltételeket, minden rendben

Változott a leányzó fekvése, ugyanis Navracsics Tibor ezúttal azzal az Orbán-ukázzal a hátizsákjában mehetett az Európai Unió megfelelő embereivel tárgyalni, hogy beajánlhatta: azt tesszük, amit kell. Erről persze még nem tudjuk, hogy mik, de az elkövetkezendőkben minden bizonnyal kiderül.

Navracsics: győztünk!

A Fidesz-magyar értelmezőszótár szerint ez annyit tesz, hogy a feltételként szabott dolgok betartásának beígérése az Erasmus+ és a Horizont programok folytatásának ígéretét vonta maga után. Kedvező hírekről számolt be Navracsics Tibor Brüsszelben, miután az Erasmus- és a Horizont-források ügyében tárgyalt szerda délután Marya Gabriel és Johannes Hahn uniós biztosokkal. A területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter szerint két nem túl bonyolult jogszabály-módosítással mindkét aktát lezárhatjuk már márciusban.
Cikkünk frissül.

A találkozó első öt percében nyilvánvalóvá vált, hogy zökkenőmentes az együttműködés, nincs tehát akadálya annak sem az Erasmus+, sem pedig a Horizont Európa program esetében, hogy továbbra is részt vehessenek az alapítványi fenntartású egyetemek hallgatói, illetve kutatói

– értékelt Navracsics Tibor brüsszeli door step sajtótájékoztatóján, miután Marya Gabriel és Johannes Hahn uniós biztosokkal tárgyalt.

Navracsics Tibor arról számolt be az egyeztetést követően:

annak a 180 ezer magyar diáknak, aki alapítványi fenntartású felsőoktatási intézménybe jár, nem kell semmitől sem tartania, ezt a mostani megbeszélés egyértelművé tette.

A magyar miniszter arra kérte Gabriel és Hahn biztosokat, és rajtuk keresztül az Európai Bizottságot:

világos és egyértelmű kommunikációval erősítsék a bizalmat a magyar egyetemistákban az uniós intézményrendszer felé.

Mint ismert az előbbihez az innováció, a kutatás, a kultúra, az oktatás és az ifjúság területe tartozik az Európai Bizottságon belül, vagyis szakpolitikai szinten az övé az Erasmus és a Horizont ügye, portfóliója alapján pedig az előző ciklusban, 2014 és 2019 között uniós biztos Navracsics utódjának tekinthető. A magyar miniszter másik tárgyalópartnere, a költségvetés és igazgatás felett diszponáló Hahn pedig úgy került ezúttal a képbe, hogy az ő asztala az ezzel párhuzamosan zajló jogállamisági feltételességi eljárás.

Frissítés!

…a szög a zsákból: Navracsics kiemelte, az Európai Bizottság számára fontos, hogy megítélésük szerint a politikusok szerepvállalása miatt a 21 alapítványú fenntartású egyetem közül 10 esetében vannak aggályok.

Részünkről nem akadály, ha az Európai Bizottság azt veti fel, hogy a politikusok ne lehessenek tagjai ezeknek a kuratóriumoknak, akkor szabályozással ezt is meg tudjuk oldani

– jelentette ki a miniszter. Hozzátette, hogy

ugyancsak pontosítani kell a kuratóriumi mandátumoknak az időtartamát is.

Navracsics úgy fogalmazott, hogy a kormány nyitott és abban érdekelt, hogy miközben zavartalanul folynak a programok, a mögöttes aggályokat is tudják kezelni.

Két nem túl bonyolult jogszabály módosításról van szó, ennek nem lesz akadálya, márciusban, amikor a parlament ismét ülésezik, akkor ezeket át tudjuk vezetni

– mondta a várható időzítésre. Azt is megjegyezte, hogy ha kell, akkor ő hetente el tud jönni egyeztetni Brüsszelbe.

Nagy dumák kora lejárt?

Emlékeznek még az Orbán-retorikára az ügyben?

“Nem engedjük, hogy a diákok kárvallottjai legyenek bármilyen brüsszeli döntésnek. Nem mondunk le a fiatalok tehetségében rejlő erőforrásokról, ha Brüsszellel nem sikerül erről megegyezni, akkor kifizetjük a diákok ösztöndíját.”

Meg azt is, hogy

„Tehát nyugodtan készüljön minden diák úgy, ahogy eddig is készült. Ösztöndíjprogram lesz. Majd a brüsszeliekkel erről megegyezünk, ha meg nem, akkor a magyar költségvetés ki fogja ezt fizetni. (…) Ez egy befektetés a nemzeti közösségünk szempontjából, ha a diákoknak ösztöndíjat adunk”

Orbán Balázs szerint – igaz egy hete:

“…ez nem jogállami eljárás, hanem nyílt hatalmi zsarolás, a korábbi tárgyalási fordulót lezárták, ezért felháborító, hogy Brüsszel a magyar diákokon próbálja meg elverni a port.”