Hol élünk? Tényleg szólni kell, hogy ne személyesen a covidfertőzött váltsa ki a Favipiravirt? Tényleg! - Városi Kurír

Sorting by

×

Hol élünk? Tényleg szólni kell, hogy ne személyesen a covidfertőzött váltsa ki a Favipiravirt? Tényleg!

Arra kéri a koronavírus-fertőzötteket a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége, hogy ne ők váltsák ki a gyógyszertárakban a favipiravir tartalmú gyógyszert, hanem kérjék meg hozzátartozóikat, ismerőseiket, vagy forduljanak segítségért az önkormányzathoz.

Hirdetés

Karanténba belefér a patikába járás, nóóóóóóóóórmális?

A szövetség keddi közleménye szerint az elmúlt hetekben sok esetben azt tapasztalták, hogy az igazoltan koronavírusos betegek maguk mennek el a patikába kiváltani a készítményt. Ez jelentős egészségügyi kockázattal jár, veszélyezteti a járvány elleni védekezés sikerességét, a patikába látogató többi beteg és a gyógyszertári dolgozók egészségét.

Ilyenkor a gyógyszertárban rendkívüli intézkedéseket kell hozni:

  • ki kell küldeni a többi beteget,
  • be kell zárni az üzletet és soron kívül fertőtleníteni,
  • szellőztetni kell.

A favipiravir tartalmú gyógyszert március elején nyilvánították a lakossági járóbeteg-ellátás keretei között is rendelhető gyógyszerré, hogy a betegek a kórház helyett otthon is gyógyulhassanak. A készítményt a covid-ambulancián dolgozó orvosok és a háziorvosok a teszttel igazolt, enyhe és középsúlyos tüneteket mutató betegeknek írhatják fel.

Felhívták a figyelmet: eleve az a szabály, hogy amíg a beteg karanténban van, a neki felírt gyógyszert egy hozzátartozónak vagy ismerősnek kell kiváltania, ha ilyen nem érhető el, kérjejenek segítséget az önkormányzattól- fejeződik be a szervezet  közleménye.

Favipiravir

 

Tehát még egyszer!

Minden fertőzött, de különösen a a koronavírus hordozói, maradjanak a szigorú karanténban, a környezetük pedig figyeljen oda, hogy milyen segítségre szorulhatnak, ezt kívánja, nemcsak az emberség, de valamennyiünk közös érdeke is.

Favipiravir

Amit erről a gyógyszerről tudni lehet: mik azok a bizonyos súlyos mellékhatások, amik miatt beleegyező nyilatkozat kell a szedéséhez. A gyógyszer eredetileg a súlyos influenzás megbetegedések kezelésére szolgáló gyógyszer, amelyet 2014-ben fejlesztettek ki Japánban. A hatóanyag erős antivirális hatású, így a kezdeti próbálkozások után több súlyos vírusos megbetegedés kezelésére kezdték alkalmazni – így például kipróbálták az ebola, a nyugat-nílusi láz és a sárgaláz ellen is, változó sikerrel. A koronavírus ellen már tavaly tavasszal bevetették – akkor Kínából érkezett egy 400 ezer tablettás szállítmány – ideiglenes engedéllyel, később az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) decemberben engedélyezte a hazai gyártású, Egis által készített változat használatát. (Városi Kurír)

 

Favipiravir

Hirdetés
átver

Egy hozzászólás itt: “Hol élünk? Tényleg szólni kell, hogy ne személyesen a covidfertőzött váltsa ki a Favipiravirt? Tényleg!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.