Ne csináljanak dögtemetőt a Tiszából! —Ma flashmob!!!!

Újabb környezeti katasztrófaveszély miatt fújtak riadót! Pénteken, január 31-én délután a magyar fővárosban is flashmobot szerveznek, hogy támogassák a romániai környezetvédők harcát az újabb verespataki botrány elleni tiltakozásban.

A “Tisza Csernobilja”

Az ifjabb generációk emlékezetébe is beéghettek azok a fotók, amelyek 2000-ben, majd a kerek évfordulókon sokáig újra meg újra felidézték a Tiszán végigömlő cián borzasztó hatásait. A NOL archív cikkében a kiváló Gárdi Balázs fotóiból tekinthet meg néhányat.

Ciántechnológia

Emlékeztetőül: életveszélyesnek bizonyult az erdélyi hegyekben a verespataki aranybányánál — jellemzően külföldi óriáscégek által alkalmazott — ciánt használó technológia. Húsz évvel ezelőtt a tározóból kiszabadult méreg, amely a Kárpátokból a magyarországi vizekbe ömlött, rettenetes katasztrófát okozott.

Riadó

Az Index cikke a megújuló romániai tiltakozásokat ismertetve egy kanadai cég újabb bányanyitási próbálkozásáról számolt be. A környezetvédők információi szerint a technológia ugyanaz lenne, ami annak idején világszerte borzadályt és felháborodást váltott ki.
A nem szűnő nemzetközi tiltakozásról itt is képet alkothat.

Flashmob, ott a helyed!

A bizonytalankodó román politikai elitnek sürgősen lépni kell, hogy Verespatak világörökségi védelmet kaphasson. A klasszikus válasz ilyenkor a flashmob: a tiltakozás támogatására január 31-én délután 15 órára Románia budapesti, Thököly úti nagykövetsége elé flashmobot hirdetett a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Védegylet, az aHang, és a Fenntarthatóság Felé Egyesület.

Egy hozzászólás itt: “Ne csináljanak dögtemetőt a Tiszából! —Ma flashmob!!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük