Ne dőljön be az “ingyentankönyv”-dumának! Válasszunk mi tankönyvet gyerekeinknek!

Meglepő kezdeményezéssel állt elő a Szülői Hang Közösség. Arra buzdítják a szülőket, hogy keressék meg a gyerekek tanárait, kérdezzék meg őket, melyik könyvet használnák legszívesebben, fogjanak össze szülőtársaikkal, és vegyék meg a választott könyveket maguk.

Az ingyen leves ára

“A 2019/2020-as tanévtől kezdve a kormányzat – néhány kivételtől eltekintve – gyakorlatilag megszünteti a nem állami kiadású tankönyvek iskolai rendelhetőségét. Az állami támogatással a jövő tanévre megrendelhető tankönyvek listájáról újabb több száz olyan tankönyv kerül le, amelyeket a pedagógusok és a tanulók évek óta sikeresen használtak. Ezzel a tanárokat végleg megfosztják a szabad, szakmai alapú tankönyvválasztás lehetőségétől, a gyerekek pedig a szűkebb választékból kapnak gyengébb minőségű kiadványokat.

Mindehhez a kormányzat az “ingyenesség” csábításával próbálja megvásárolni a szülők támogatását, holott tudjuk: az ingyenesség valójában kölcsönkönyveket takar, amelyeket a gyerekek sokszor használtan kapnak meg, azokba év közben nem írhatnak, később ismétléshez vagy a középiskolai felvételire és érettségire történő felkészüléshez már nem használhatják, a sérült könyveket pedig a szülőknek kell kifizetni.

Az EJEB elmarasztalta Magyarországot a tankönyvpiac állami monopolizálása miatt

A bevált könyvek egy részét a kormányzat már ellehetetlenítette,

a még létező tankönyvek megmentésére azonban a szülőknek még van lehetősége. Ha teszünk érte, még megszerezhetjük gyermekeinknek a jól használható tankönyveket! Keressük meg a gyerekeink tanárait, kérdezzük meg őket, melyik könyvet használnák legszívesebben, fogjunk össze szülőtársainkkal, és vegyük meg a választott könyveket magunk!

Ezzel a céllal indít szülői aktivista programot a Szülői Hang Közösség. Tegyen Ön is gyermekeink érdekében, és vegyen részt aktivista programunkban, hogy közösen, egymást segítve cselekedhessünk a jobb oktatásért.

Természetesen hosszú távon nem tekintjük jó megoldásnak, hogy a szülők saját maguk veszik meg azokat a könyveket, amelyek biztosítása az állam feladata lenne. Aktivista programunk egyfajta tiltakozás is az állam korlátozó tankönyvszabályozásával szemben, és kiállás a szabad tankönyvválasztás visszaállítása mellett. Elégedetlenségünket külön is kifejezzük kiáltványunkban, melyhez reméljük, minél többen csatlakoznak. De nem várhatunk: gyermekeink most járnak iskolába, az ő érdekükben fontos, hogy most cselekedjük!

Csak kétféle tankönyvet lehet majd kapni: államit vagy egyházit

Akciónk a szülők és az iskolák együttműködésére épül.

Még ha állami támogatással nem is rendelhető meg, szülőként jogunk van arra, hogy gyermekeinknek tanulást segítő kiadványokat vásároljunk, és minden tanárnak és tanulónak joga van ahhoz, hogy azokat használja. Ha szakmai meggyőződésük alapján a tanárok továbbra is egy-egy nem állami kiadvány használatát tartanák legjobbnak, akkor az osztály szülői közössége fogjon össze, és rendelje meg.

A szülői aktivista program az önkéntességre épül, és kiegészíti a szokásos tankönyvrendelési folyamatot. Annál némileg több egyeztetést igényel, mert össze kell vetni a pedagógusok által jelzett igényeket a kiadók kínálatával és a szülők anyagi erőforrásaival. De lehetséges, hogy az állami keretből zajló iskolai rendeléseket a szülői rendelésekkel kiegészítve, diákonként már 1-2 ezer forintos nagyságrendű megrendeléssel is nagy segítséget nyújthatunk a pedagógusoknak, és rajtuk keresztül gyermekeinknek.

Egy szülői közösségben mindig lehetnek olyanok, akik nehezen tudják vállalni a plusz kiadásokat;

fontos, hogy az ő gyermekeik se maradjanak ki. Támogassuk a hátrányosabb anyagi helyzetben lévőket: ha maguk nem tudják megoldani, akkor az ő költségeik fedezésére közös megoldást kell keresni, esetleg anyagi áldozatot is kell vállalni. Az is elképzelhető, hogy egyes szülők nem anyagi, hanem elvi okok miatt nem akarnak részt venni, vagy esetleg nem mutatnak érdeklődést. Függetlenül az okoktól, a szülői közösség találhat megoldást, hogy minden gyermek hozzájusson ugyanahhoz a könyvhöz. A csoportosan leadott rendeléseknél a kiadók sok esetben kedvezményt tudnak adni, amelyből lehetőség nyílik (részben) fedezni azoknak a könyveit, akik bármilyen okból nem tudnak részt venni a könyvvásárlásban, és természetesen szóba jöhet a könyvtári vagy használt könyvek beszerzése, illetve külső támogatók megkeresése is.

Nemzeti egyentankönyvből nemzeti Fidesz-hit, mint főtantárgy

Tegyen Ön is a jobb oktatásért,

és csatlakozzon szülői aktivista programunkhoz! Közösen könnyebben boldogulunk. A csatlakozás után részletes tájékoztatás mellett végigvezetjük a szükséges lépéseken, probléma esetén segítünk megtalálni a lehetséges megoldást, később a visszajelzések alapján, a tapasztalatok megosztásával pedig olyan közös tudásbázist hozhatunk létre, amely segítséget nyújthat felkészülni a leggyakoribb problémákra és azok megoldására.

A csatlakozás anonim, nem kell megadnia sem a nevét, sem az iskolát.

A tanárokkal és a szülőtársakkal azonban érdemes minél előbb, már jóval az áprilisi hivatalos iskolai tankönyvrendelés előtt felvenni a kapcsolatot, hogy kellő idő álljon rendelkezésre mind a tanárok, mind a szülők számára átgondolni és megszervezni a rendelést. Amennyiben további információra van szüksége, olvassa el a gyakori kérdésekre adott válaszainkat és háttéranyagunkat; ha ezután is maradtak kérdései, akkor felveheti velünk a kapcsolatot”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük