Dr. Kunetz: ne engedje a Katolikus Egyház azt, hogy az éjféli mise sokak számára az utolsó kenet felvétele is legyen

Szentestére felfüggesztik a kijárási tilalmat, ami nemcsak azt jelenti, hogy a családok találkozhatnak egymással, hanem azt is, hogy az éjféli misék is megtartathatóvá válnak.

Bár a november 11-én életbe lépett (azóta meghosszabbított) szabályozások értelmében

a Kormány mindenfajta tömegrendezvényt megtiltott, még a focit is, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) november 12-i tájékoztatója szerint:

„A koronavírus miatt meghirdetett veszélyhelyzetben a templomok mint a lelki feltöltődés és imádság helyei különösen fontosak, ezért templomainkat továbbra is nyitva tartjuk. Szentmisék is tarthatóak, de azok csak úgy végezhetőek, hogy a hatósági kijárási korlátozásokkal összhangban maradjanak. Felelősen és körültekintően kell eljárni.”

Lehet misézni, a kijárási tilalom figyelembevételével

Több templomot is felhívtam, bizonytalanok voltak a kérdésben, végül felhívtam az MKPK irodáját, ahol azt a választ kaptam, hogy még nincsen döntés arról, hogy az éjféli miséket megtartják-e, de ez minden esetben egyházmegyei kérdés,

azaz a különböző egyházmegyék önállóan döntenek.

Értem és tudom, hogy a katolikusok számára az éjféli mise az kiemelkedően fontos és szép esemény,

éppen ezért általában tömegeket vonz, sokszor olyanok is elmennek Szenteste erre a misére, akik egyébként nem járnak, sőt akár nem is katolikusok szívesen gyönyörködnek az ünnepi liturgiában.

Mégis most azt kérném tisztelettel, hogy az éjféli miséket idén csak online formában rendezzék meg.

Ne engedje a Katolikus Egyház azt, hogy az éjféli mise sokak számára az utolsó kenet felvétele is legyen.

Hiszen éppen a mostani karácsonyi forgatagban bizonyára sokan megfertőződnek, és ezen egyének egy része ott lesz a miséken, ahol nagy számmal fognak idős, és/vagy egyéb betegségben szenvedő emberek is megjelenni, akik a legveszélyeztetettebb rétegei ennek a járványnak.

Forrás

És még egy megjegyzés szintén a Facebookról:

„Szenteste összejöhet 10 családtag, de ebbe nem számít bele a 14 év alatti gyerek, jelentette ki az Operatív Törzs. Így tehát akár 40-50 fő is énekelheti egy légtérben a Mennyből az angyalt, az éjféli mise nem limitált közönségéről már nem is beszélve. Aztán karácsony után, de legjobb esetben január 4-én az anyukák, apukák visszamennek dolgozni, a 14 év alattiak pedig az iskolákba…”

szenteste

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük