Ne hagy magad karácsonykor sem lehúzni! -Tervezz előre!

Tervezz, közben figyel, mit költesz!, Használd fel a már meglévő kedvezményeket, de nem hagyd magad mindenre rábeszélni,  mert így  elkerülhető a karácsony előtti túlköltekezés az utolsó pillanatban. Egy kis kreativitás mindig segít- írja pénzcentrum. Az oldal cikkét szemlézzük.

Ide kapunk, oda kapunk?

Sokunknak ismerős az érzés, amikor néhány nappal az ünnepek előtt kapkodva rendelünk és vásárolunk össze mindent. Túl azon, hogy kérdéses, így mennyire hasznos és színvonalas ajándékokkal tárazunk be, ez bizony az év végi kiköltekezés melegágya.

Ha nem is lehet idén szilveszteri bulit tartani a pandémia miatt, azért senki sem szeretné január elején nulla forinttal a számláján, hogy beköszöntsön a fizetésnap.

Hozunk néhány tippet, ami segít mindezt a megfelelő ajándékok megvásárlása mellett is elkerülni.
1. Tervezz és ellenőrizz!
Mielőtt elindulsz valamelyik bevásárlóközpontba vagy kinyitsz 30 webshop-fület a böngésződbe, írd össze, kinek mit vennél és nézz utána, melyik mennyibe kerül. Később közben is figyeld a mobilbankon vagy a netbankon, eddig mennyit költöttél, hiszen útközben egy csomó plusz kiadás is felmerül a csomagolási és szállítási költségektől kezdve a kis dolgokig, amit még megláttál a középső sorban.

2. Használd ki a hűségakciókat!
Sokunknak sok üzletben van törzsvásárlói kártyája és noha van, aki állandóan nézegeti, hány pontja van, többen meg szoktunk lepődni, amikor egy-egy szorgosabb pénztáros elárulja, mennyi a levásárolható egyenlegünk. Használjuk fel ezeket most, amikor amúgy is többet költenénk! Bónusz: a legtöbb cég amúgy is karácsonyra igyekszik bedobni a nagy ajánlatokat, a járvány miatti vásárló-megtartásról nem is beszélve, ilyenkor sok új lehetőség adódik, amelyeket ki tudunk használni.

3. Egyet fizet, kettőnek ajándékoz
Bár tudjuk, hogy pénzt nem illik adni, egy értelmes ajándékutalvány olykor még használhat. Sok áruház bizonyos vásárlási összeg felett most ajándékba is kiszór ilyeneket, ezzel pedig egy-egy utolsó pillanatban eszmélt ajándék-hiányból menthetnek ki minket.

Csak egy kis kreativitás és figyelem!

4. Tucatjával olcsóbb
Sok nagy üzlet árul exkluzívabb termékeket csomagban, egyszerre sok finom csokoládét, rúzst, gyertyát, stb. Ezeket nagyobb mennyiségben kedvezőbb áron megkapjuk, szétszedve pedig többeknek jó ajándék lehet – kollégáknak, szomszédnak vagy éppen egy buli szervezőjének.

5. Kártyák
Amikor az utolsó pillanatban vagy, hajlamos leszel bármennyit elkölteni, csak találj még egy helyet, ami nyitva van, ahol megveheted az ajándékot. Ilyenkor érdemesebb lehet utalványt, ajándékkártyát adni. Mondjuk nem a sarki élelmiszerboltba, de egy könyvesboltos, kreatív, esetleg ruhás kártya sokaknak okozhat örömöt – és értelmes dolgokra tudják elkölteni az összeget.

6. Keress egy kis extra pénzt
Ha nem tudod megállni, hogy kiadásokba verd magad az év utolsó hónapjában, még mindig előre bebiztosíthatod a fedezetét. Adj el a netes aukciós oldalon, vagy a Facebook Marketplace-en néhány jó állapotú és minőségű, de már nem használt tárgyat (például elektromos kütyüket), esetleg nézz egy kis plusz alkalmi melót a meglévő mellé és keress egy kis plusz pénzt a kiadásokhoz. Bónusz: ha a többi kiadáscsökkentő ötlet mellett teszed, lehet, hogy a végére pluszra jössz ki és használhatod például a már meglévő tartozásod előtörlesztésére.

7. Ötletelj!
Keress tematikus Facebook-csoportokat, amelyekben segíthetnek neked, minek örülne egy focirajongó, egy képregénykedvelő, egy autómániás vagy éppen egy irodalombarát. Meg természetesen az illető ismerősi, baráti körét is nyugodtan megkérdezheted. Inkább utólag jusson vissza a fülébe, hogy ki segített egy jó meglepetés kitalálásában, mint hogy évekig mesélje, milyen fölösleges dolgot vettél neki karácsonyra.

(A teljes cikk a Pénzcentrum oldalán  olvasható)

tervezz

One thought on “Ne hagy magad karácsonykor sem lehúzni! -Tervezz előre!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest