BanánköztársaságKiemelt hírek

Ne játsszunk katonásdit!

20200623 sportszazad 01

Egyre aggasztóbb méreteket ölt a hétköznapi militarizmus, pontosabban az, ahogyan a kormányzat mindenkit a katonaság felé szeretne terelni.

A minap írtunk arról, hogy egyre népszerűbb a Magyar Honvédség, a hírek szerint a munkanélkülivé vált fiatalok egy része úgy látja érdemes tartalékos katonának állni.

A bukott honvédelmi miniszter Honvédelmi Sportszövetséget szervez, míg olimpikonok és más sportolók önként és dalolva állnak be a sportszázadba.

De nézzük sorjában…

A haza védelme nemzeti ügy, a honvédelmi sportközpontok megépítésével pedig az a szellemiség is erősödik, amely a közösséget össze tudja tartani – jelentette ki a hazafias és honvédelmi nevelésért felelős kormánybiztos csütörtökön Baján.

Simicskó István a volt Vaskúti úti laktanya közelében megépülő honvédelmi sportközpont alapkőletételén elmondta: a kormány lehetőséget kíván adni az embereknek, hogy “a sporttevékenységet minél magasabb szinten és minél szélesebb körben élhessék meg”.

A kormánybiztos hangsúlyozta: valamennyi járásban épül majd honvédelmi sportközpont, amelyekkel további cél egy

“sportolónemzet felépítése, mivel kiváló teljesítményű sportolóinknak köszönhetően a sport nagy nemzeti kincsünk”.

Magyarország a 177 olimpiai aranyéremmel a nemzetek sorában a nyolcadik helyen áll – emlékeztetett Simicskó István.

Érdekes, de mit akarhat ezzel a statisztikával Simicskó, tudtommal az olimpiákon nem katonák – kevés kivétellel – , álltak fel a dobogóra. Sőt, az olimpizmus eszméje a béke talaján áll.

A Magyar Olimpiai bizottság talán figyelmeztethetné Simicskót

“Az Olimpiai Játékok az egyéni vagy csapatsportágakban szereplő sportolók között, és nem a nemzetek közötti versengést jelenti.”

Idézzünk csak még az Olimpiai Chartából

“Az Olimpizmus célja, hogy a sportot az emberiség harmonikus fejlődésének a szolgálatába állítsa egy békés társadalom előmozdítása és az emberi méltóság megőrzése érdekében.”

Szerencsére szó sincs semmilyen katonai sportról vagy annak eszményesítéséről. Sőt!

Simicsko Zsigo
Simicskó István, a hazafias és honvédelmi nevelésért felelős kormánybiztos (b) és Zsigó Róbert fideszes országgyűlési képviselő a Baján épülő honvédelmi sportközpont alapkőletételén. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

De, menjünk vissza Bajára!

Baja az első ütemben megépülő honvédelmi sportközpontok sorában – Balassagyarmat és Újfehértó után – a harmadik helyszín.

A megye második és az ország huszonötödik legnépesebb településének laktanyái révén komoly katonai hagyománya van, és 1803 óta lövésztársulat is működik a városban. Ezt a hagyományt örökítenék tovább a sportkomplexumban, csak már 21. századi körülmények között – tette hozzá a kormánypárti politikus.

A nettó, több mint 650 millió forint összegű beruházás során az önkormányzat által biztosított telken egy 712 négyzetméter alapterületű földszintes, tetőtér beépítéses épület jön létre. A munkálatok várhatóan jövő nyárig tartanak majd.

Simicskó István kiemelte: olyan multifunkcionális sportkomplexumok épülnek országszerte, amelyek a sportlövészetnek helyet adó lőtér mellett küzdő- és technikai sportok gyakorlásához nyújtanak teret, de a helyi igényekhez igazodva egyéb tevékenységek, illetve a közösségépítés lehetőségei és feltételei is biztosítottak lesznek.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy Simicskó szervezete a Honvédelmi Sportszövetség a 2021-es költségvetésben 1,3 milliárd forintot kapott, hogy a bukott miniszter katonásdit játsszon.

Egyenruhában bizonyítanak a katonasportolók

De még ez sem elég. Ahogy már a cikk elején említettem új divat, hogy a sportolókat, olimpikonokot “besorozzák” a sportszázadba. Na, persze nem úgy, mint Czinege elvtárs idején, amikor a sorkatonai szolgálatra kötelezett fiatal sportolók, ha akarták, ha nem akarták a Budapest Honvéd “kötelékében” találták magukat.

Bár a napirend szerinti élet, a fegyelmezett magatartás, a fizikai és mentális edzettség nem áll távol az élsportolóktól, a katonai ismeretek magas szintű elsajátítása számukra sem egyszerű feladat. Az MH Altiszti Akadémia Sportszázadának katonasportolói most járnak alapkiképzésük harmadik hetében.

A fenti videóban feltűnik Kovács Sarolta (öttusázó), Kövér Márton (maratoni kenus) és Siklósi Gergely (párbajtőrvívó) is – mindannyian sikeres sportolók, olimpikonok és bátran kiállnak a katonaság mellett. Népszerűsítik ezt a hivatást.

Véleményem szerint itt lenne a helye és ideje, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság felszólítsa az olimpiára készülő magyar sportolókat, hogy ne vegyenek részt ilyen és hasonló “kiképzéseken” és ne álljanak a katonaság “zsoldjába.”

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Forrás: honvedelem.hu/MTI

miniszter

About Author

Szólj hozzá!