A szombati nap megrázkódtatásai után, vasárnap kicsit csendesebb, szebb őszi idő várható, némi napsütés is lehet itt, ott, de aztán hétfőtől ismét itt a  kemény ősz.


Vasárnap eleinte még lesznek erősen felhős területek, és itt-ott kisebb eső is előfordulhat. Később már országszerte a napsütésé lesz a főszerep. Záporeső, illetve zivatar délután leginkább az északi megyékben fordulhat elő. Estétől országszerte megnő az esélye záporok, zivatarok kialakulásának, egy újabb közeledő hidegfront hatására.

Hétfőn hidegfront halad át felettünk, és okoz változékony időjárást, többfelé jelentős csapadékot. Nyugat felől egyre nagyobb területen növekszik meg a felhőzet, és záporok, zivatarok, majd csendes eső várható. Itt-ott heves zivatar is előfordulhat, melyet felhőszakadás, illetve nagyobb méretű jég, valamint viharos szél kísérhet. Miközben a keleti országrészt délután éri el a csapadékmező, addig nyugaton, délnyugaton már kisüt a nap. Keleten kora délutánig élénk déli, délkeleti szél fúj, míg másutt inkább az erősödő, majd gyengülő északnyugati szél lesz jellemzőbb. A nyugati, északnyugati országrészben már kifejezetten hűvös, míg keleten a front előtt szokatlanul meleg lesz. Éjszaka mindenütt csökken a felhőzet, legkésőbb Szabolcs megyében szűnik meg az eső. A szél is legyengül.

A várható hőmérséklet átlagok

vasárnap délután északnyugaton 21, délkeleten 29,

hétfő reggel északnyugaton 12, délkeleten 18,

hétfő délután északnyugaton 15, délkeleten 28,

kedd reggel 7 – 13 fok körül alakul.

Folytatás

Keddtől csütörtökig változóan fátyolfelhős, szűrt napsütéses, jelentősen melegedő, késő-nyári idő alakul ki, számottevő csapadék nélkül.

Pénteken derült ég mellet folytatódik a kifejezetten meleg idő.

– Előreláthatólag a hétvégén érkezhet újabb hidegfront, mely mérsékli, illetve megszűnteti a meleget.

Közlekedés meteorológia

Vasárnap napközben az időjárás jelentősen nem befolyásolja a közlekedést. Elsősorban északon fordulhatnak elő elvétve záporok, esetleg egy-egy zivatar. Estétől viszont országszerte megnő a záporok, zivatarok kialakulásának esélye.

Hétfőn a nap egy adott időszakában kifejezetten kellemetlen időjárási körülmények mellett autózhatunk. Esőre, záporra, zivatarra és erős szélre egyaránt fel kell készülni! Nagyobb követési távolság, alacsonyabb utazósebesség, nagyobb körültekintés javasolt.

Orvosmeteorológia

Vasárnap jelentős fronthatás nem terheli szervezetünket, és a nap is hosszabb-rövidebb időre kisüt. Elvétve, főként az északi megyékben előfordulhatnak záporok, illetve zivatarok is, így abban a térségben nem árt, ha van nálunk esernyő, amennyiben délután a szabadban tartózkodunk. Nyugaton, északnyugaton és az északi határszélen hűvös, másutt kellemes, délkeleten kifejezetten meleg idő lesz, ennek megfelelően célszerű öltözködni. A frontra érzékenyeknél csak átmenetileg mérséklődnek, vagy szűnnek meg a korábbi tünetek, hiszen hétfőn itt az újabb hidegfront.

Hétfőn ismét egy hidegfront alakítja hazánk időjárását. Emellett többfelé jelentősebb esőre, záporokra kell számítani, néhol zivatar is előfordulhat, és átmeneti időre az északnyugati szél is megerősödhet. Mindez együttesen negatívan hat az arra érzékenyekre. A fronthatás fejfájást idézhet elő. A korábbi csonttörések, valamint a műtétek, hegesedések helyén fájdalom léphet fel. A szél főként ingerlékenységet okozhat. Az eső a hangulatunk romlásában játszhat nagyobb szerepet. Nagy hőmérsékleti kontraszt alakul ki a nyugati, valamint a keleti országrész között, ez is kihathat szervezetünkre. Míg nyugaton helyenként a 15 fokot sem, addig délkeleten a 30 fokot is elérheti a hőmérséklet.

A vélemény bizonytalansága ÁTLAGOS.

Véleményalkotó: Opre Gábor és Pártai Lucia

Forrás: Eumet

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét