Ne reménykedj, szombaton is marad a rossz idő

Ez a hétvége, mondjuk ki nyíltan, nem kedvez az aktív nyaralást kedvelőknek, hiszen a rossz idő a szobába kényszerít mindenkit.

Erősen felhős, borult lesz az ég

Napközben csak rövid felszakadozások lehetnek, de estefelé északnyugat, nyugat felől csökkenni kezd a felhőzet. Összességében sokfelé számíthatunk csapadékra: nyugaton inkább váltakozó intenzitású, tartósabb esőre, keletebbre záporokra, zivatarokra van kilátás. Több helyen élénk lesz az északias szél, a zivatarokat pedig viharos lökések is kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 26 fok között valószínű. Késő estére 16 és 20 fok közé hűl le a levegő.

Szombat éjfélig több hullámban nagy mennyiségű csapadék várható, melynek területi eloszlása a szokásosnál jóval bizonytalanabb. Az egyik esélyes forgatókönyv szerint a Dunántúl délnyugati, déli felén lehet a legtöbb csapadék. A záporokból, zivatarokból, majd szombaton már inkább a kiadós esőből területi átlagban 30-60 mm becsülhető, de lokálisan 80-100 mm-t meghaladó csapadékösszeg is lehet. (Megj.: a július havi országos átlagos csapadék 65 mm.) Másutt a legtöbb helyen 10 és 30 mm közötti csapadék becsülhető, de lokálisan, felhőszakadás esetén ennél jóval több (> 50-70 mm) is hullhat. A legvalószínűbb forgatókönyv alapján a legkevesebb csapadékra az északkeleti (és esetleg az északnyugati) határvidéken van esély.

Zivatarok

A zivataros zóna egyre inkább Kelet-Dunántúlra és keletre összpontosul, hatására a Mezőföldön, az Alföldön, Észak-Alföldön, illetve északkeleten lehet intenzívebb zivatarokra számítani. A zivatarokhoz elsősorban a már említett felhőszakadás (lokálisan akár 50-70 mm fölötti mennyiségű csapadék), illetve viharos széllökések (60-80 km/) és jégeső társulhat. Szombat napközben, este a zivatarokat elsősorban felhőszakadás kísérheti, a viharos szél és jégeső nem lesz jellemző.

Holnap már jön a jobb idő

– Vasárnapra elhagyja térségünket a front, egyre inkább a napsütésé lesz a főszerep. Főként az ország keleti felén elszórtan kialakulhatnak záporok, zivatarok.

– A jövő hét első felében úgy néz ki, hogy szerte az országban 30 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, fokozódik a kánikula, és sok-sok napsütés, igazi nyaralóidő a legvalószínűbb. A várható hőhullám mértéke azonban még bizonytalan, és elvétve ebben az időszakban is előfordulhat heves zivatargóc az országban.

Forrás

Akárcsak tegnap:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük