Ne ülj fel egy kis napocskának, mert csalóka a látvány – Ez bizony továbbra is a hideg tél

Vasárnap napközben egy gyenge hidegfront kissé átkeveri a megülepedett párás, hideg levegőt, itt, ott a nap is kisüt, ám fénye csalóka, hogy úgy mondjuk hideg látványpékség csupán, amiben a kemencét ne gyújtották be.

Ma napközben

– A nyugati és középső országrész fölött elvékonyodik, felszakadozik a felhőzet, változó napsütés alakul ki. A déli térség fölött is vékonyodik a felhőtakaró, lehet bízni némi napsütésben.

– Északkeleten, keleten eleinte a szürke, borús ég lesz jellemző, elszórtan szállingózhat a hó, lehet vegyes szitálás, majd a déli, délutáni óráktól ott is nő az esélye a felhőzet vékonyodásának.

Nyugaton kissé élénk északi, keleten gyenge légmozgás várható.

Éjszaka a Dunántúl fölött várható szakadozottabb felhőzet, míg a keleti térség felett csak kis mértékben vékonyodik a felhőtakaró, marad a párásság. Elvétve ugyan lehet hószállingózás, de számottevő hó nem hullik.

Hétfő

Délelőtt ,  a nyugati és részben a középső országrész térségében vékonyodó felhőzet, csökkenő párásság mellett szűrt napsütésben lehet bízni. Délebbre valószínűbb a szürke rétegfelhőzet.

– az ország keleti felén várhatóan megmarad a szürke rétegfelhőzet és a párás, nyirkos időjárás.

Délután a nyugati országrész fölött is vastagodhat, összezáródhat a fátyolfelhőzet, csökken a napsütés esélye. Számottevő csapadék nem várható, de szitálás elvétve előfordulhat.

Éjszaka fokozódik a párásság, ködfoltok képződnek. A ködösebb területek szitálás, a fagyos órákban ónos szitálás előfordulhat.

A hőmérséklet jellemző átlaga (oC):

vasárnap délután 0 – +4

hétfő reggel nyugaton -3 – 0, keleten -1 – +1,

hétfő délután nyugaton +1 – +4, keleten -1 – +2,

kedd reggel -4 – -1 fok körül alakul.

Kedden ismét a szürke, rétegfelhős hideg időjárás válik valószínűbbé szerte az országban. Elvétve lehet szitálás, de jelentős mennyiségű csapadék nem hullik. Csak itt-ott, nagyobb eséllyel a déli országrészben vékonyodhat el a felhőtakaró, lehet átmeneti, szűrt napfény.

Na és a folytatás?

Szerdán, északkeleten, keleten vékonyodhat a felhőtakaró, előfordulhat szűrt napsütés, míg nyugaton borús idő a valószínűbb. Élénkül kissé a délies légmozgás.

Csütörtökön, pénteken és szombaton előreláthatólag egy mediterrán ciklon okozhat az eddigieknél változatosabb, országrészenként eltérő időjárást. A ciklon útja és a vele érkező csapadék mennyisége még bizonytalan. Várhatóan élénkülő délies szelet és enyhülést okoz az ország térségében. A mai modellfutás alapján a nyugati, délnyugati térségben várható belőle gyakoribb, időszakos eső, az ország keleti felére kevesebb csapadék érkezhet.

Biometeorológia

Vasárnap, egy gyenge hidegfront lesz térségünk felett, ennek felhőzetéből az ország keleti felén előfordulhat kisebb hóesés, hószállingózás, havas eső. Nyugaton napsütés, és kissé megélénkülő északi szél valószínű. A frontra érzékenyeknél előfordulhat mérsékelt fejfájás. A korábbi törések helyén is előfordulhat enyhe fájdalomérzet. Várhatóan országszerte megszűnik a hideg légpárnás helyzet, de keleten, az egyébként is felhős idő, és a gyenge légmozgás miatt ebből alig-alig tapasztalunk változást. Öltöttünk rétegesen, mert hideg lesz.

Hétfőn, frontmentes időben, a nyugati országrészben van némi esély szűrt napsütésre, másutt marad a szürke, borús idő. A hosszan tartó fényszegény időjárás jelentős mértékben rontja az általános közérzetünket, rossz kedvet, lehangoltságot, súlyosabb esetben depressziós tüneteket okoz. Csökken a fizikai és szellemi teljesítő képesség, romlik a koncentrációs készség, a figyelmetlenség pedig jelentősen növeli a balesetek kockázatát mind a közlekedésben, mind az otthoni vagy munkahelyi munkavégzés során. A párás, ködös idő kedvez a vírusok, baktériumok szaporodásának és erősíti a krónikus légzőszervi  betegségek (pl. az asztma, légcsőhurut) tüneteit.

Forrás

Téli tragédia:

 

csalóka

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük