„…ne vásároljanak a diktatúra-termékekből!” – kéri túlélése érdekében egy kisbolt-tulaj

Mindenki úgy próbálja meg túlélni a regnáló kormány árstopját, ahogy tudja. Temérdek kisbolt tulaja kerül hétfőtől nehéz helyzetbe, hiszen ekkortól lép életbe Orbán csodafegyvernek szánt lépése, amivel 6+ csirkefarhát árát befagyasztotta. A bibi csak annyi, hogy a beszerzési áruk magasabb, mint amennyit kérhetnek érte a boltosok, akiket drákói szigorral készül ellenőrizni a rendeletalkotó, hogy tartják-e a meghatározott termékeket. Ez lenne a megoldás?

Kampány van, hulljon a kisboltos?

A piaci rendellenességek káros hatásainak megelőzése érdekében (?) 2022 február 1. és május 1. közötti a kormány árstopot rendel el a következő hat termékre:

 • kristálycukor (fehér cukor)
 • búzafinomliszt BL 55
 • finomított napraforgó étolaj
 • házi sertés comb (ideértve a csontos, bőrös, filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva)
 • csirkemell, csirkefarhát – hát, egyben vagy külön far és szárnyvég (ideértve a csontos, bőrös, filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva)
 • ultra magas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% tömegszázalék zsírtartalmú tehéntej.

Ugyan megjelent a Magyar Közlönyben a “részletes leirat”, de ebből a kereskedők és főleg a vásárlók nem tudhatják pontosan, hogy mennyi az annyi. 2022 február 1. és május 1. között, 90 napon keresztül hat alapélelmiszer árát vissza kell csökkenteni a 2021. október 15-én érvényes árszintre az infláció terheinek csökkentése érdekében – jelentette be a napokban Orbán Viktor. Az ármegállapításról szóló kormányrendelet a péntek este jelent meg.

Kilóg a lónak az a bizonyos alkatrésze (is)

Tehát ha valaki eddig nem vette észre, akkor most majd a képébe nyomják, hogy a rendelkezés valódi célja  akárcsak a rezsicsökkentés csekkjenek az öntömjénezés,  de említhetjük  a hitelmoratórium elrendelőjének (kormány ) bankokra nézve kötelező megjelenítését is. Az igazi oka tehát nem más mint a kormány hozsannázásának szándéka. Na kösz!

A lényeg?! Hogy mindenki tudja, kinek kell hálálkodnia:

…a kereskedő köteles a hatósági áras termékekről az általános politikai koordinációért felelős miniszter által meghatározott tartalmú és formájú tájékoztatást az üzletben jól látható helyre kifüggeszteni és csomagküldő kereskedelem esetén a nyitólapon közzétenni.

Túlélési gyakorlat 2122 Magyarországán

Ha már tenni nem tud a bolttulaj a fentiek ellen, annyi azért kijár neki, hogy véleményezze a kormányintézkedést és megkérje a hozzá hű vásárlókat, hogy segítsenek kibekkelnie az árstop hatását:

„Február 01-től indul a választási kampány!”

A kötelezően kiteendő tacepao mellé Ők is csinálta párat:

„Tisztelt Vásárlóink! A kormány által meghatározott fogyasztói árak hatalmas terhet rónak vállalkozásunkra. A beszerzési ár magasabb, mint az eladási ár!! Tehát arra kényszerít a rendelet, hogy ráfizetéssel értékesítsünk! Kérem Önöket, ennek tudatában ne vásároljanak a diktatúra termékekből! Köszönettel: Kodály Delikátesz”

– péntek óta ez a kiírás is olvasható egy pécsi kisboltban, a Kodály Delikáteszben.

fotó: Facebook

A könnyebb átláthatóság kedvéért konkrét beszerzési és eladási árakat is kiírták

 • A kristálycukrot 299 forintért veszik, de 261 forintért kell adniuk.
 • Egy kiló liszt a boltnak 214 forintba kerül, de 203 forintért kell adniuk.
 • Az étolajat minimálisan drágábban adhatják, de az általános, bevett haszonkulcsot nyilván itt sem tudják alkalmazni, azt 678 forintért veszik és 713 forintért adhatják,
 • a 2,8%-os tejnél egy forint az eltérés, 267 forintért veszik, 268 forintért adják, ahogyan
 • a csirkemellnél is minimális a különbség: 1593 forintért jutnak hozzá egy kilóhoz, amit 1600 forintért árulhatnak kilónként.
fotó: Facebook

A Szabadpécs újságírója megkérdezte a tulajt, hogy nem tartott-e, nem tart-e attól, hogy ezért hátrány érheti, megjelennek náluk a különböző hatóságok, hogy ellenőrzést tartsanak. A tulajdonos azt mondta, hogy

ez fel sem merült benne, nem fél, mert ő csak az igazságot írta le, abból pedig, reméli, nem származhat baja. Tisztességesen tájékoztatta a vevőit arról, hogy mi az igazság, persze, tudja, hogy ez csak egy kérés, senkit nem kötelezhet arra, hogy ne vegyen bizonyos alapvető élelmiszereket három hónapig, csak azért, mert nekik ez ráfizetést jelent.

Arra a kérdésre, hogy hogyan vették az első vevők a kiragasztott üzenetet, mit szóltak, úgy felelt, hogy nekik

törzsvásárlóik vannak elsősorban, azok, akik ezt szóba hozták, egyetértettek velük.

A kommentekből….

„a tudatos vásárlói magatartáshoz az is hozzátartozik, hogy megbecsüljük azokat a helyeket, ahol már régóta vásárolunk, akikkel régóta kapcsolatban állunk, és ennek része az is, hogy közösséget vállalunk velük, nem veszünk részt abban, ami számukra veszteséget okoz! egyetértek a kiállással! hajrá!”

„leg lett volna annyit kiirnotok, hogy O1G.”

„Na ezért van ilyen kormányunk, mert ezt érdemeljük. Nem tudunk kiállni egymás mellett, egyből megy a kárörvendés és az egymásnak ugrás… ilyenek a magyarok.”

„Bár nem pécsi vagyok,és valószínűleg soha nem fogok itt vásárolni…de minden tiszteletem,így kéne mindenkinek! Mocskos fidess!”

„erről most a soproni Parola jutott eszembe….más is írta felettem ezekről a kisboltokról, soha nem felejtett el nyerészkedni semmin a Parola tulaja Sopronban. A járvány kitörésének első napján délután bezárt, hogy megemelje mindennek az árát legalább 10 százalékkal. Sose értettem ezeket a vállalkozókat, hogy miért nem spórolnak, fektetnek be, osszák be picit jobban a pénzüket. Nem kell feltétlenül akkora autókkal járni, nem kell mindig mindent rögtön azonnal megvenni például….két éve a Corona miatt évi kb 4 millió Ftnál kevesebb pénzből élünk mi is, mégis bemegyek a boltba és veszek kaját magunknak, mert muszáj enni valamit és nem mondom azt a pénztárnál, hogy figyelj, havonta x százalékkal kevesebb a fizetésem, légyszi add olcsóbban a kenyeret… nevetséges…. végre ők is megéreznek valamit abból, hogy mi az, amikor válság van”

„Elég szar helyen veszi 299-ért a cukrot (nagyker áron), amikor máshol a kisker ár (árstop előtt) olcsóbb az Ön árstop utáni kisker áránál is. Az étolaj, a tej és a liszt úgyszintén.
A javaslatom az lenne, hogy keressen más nagykerest, és akkor talán nem lesz ráfizetéses a fenti termékek árusítása. Arról nem is beszélve, hogy a többi áru árán garantáltan Ön is be fogja hozni az esetleges ráfizetést.”

„Teljesen egyetértek. Egy piaci láncolatba a legvégén beavatkozni igazi amatőr húzás. És persze hiteltelen is, mivel nem a zemberekről, hanem a választásokról szól……”

„Nem azért de elég sokan a hozzászólók közül nincsennek képben hogy egy élelmiszer boltot mennyi haszonkulccsal lehet fenntartani. Lehet ezért magasabbak az árai mint egy nagy áruházban. Csak pár dolgot említsek: bérleti díj, adók, alkalmazott bére ,rezsi, a vevők által ellopott áru értéke, a lejárt szavi termék ára, meg ami kiszakadt vagy megevett a dolgozó, meg még sok minden. És igen benne vagy minden nap a vállalkozásban reggeltől estig. És szeretnél kivenni legalább annyi hasznot ami legalább az idődet lefedi. Arról nem beszélve mennyi pénzt kell beletolni hogy legyen árukészleted. Egészben kell nézni nem pár tételt kiragadni és erre fújtatni.”

Még valami…..

„Azért ez kemény. Az INNOVÁCIÓS ÉS TECHNOLÓGIAI MINISZTÉRIUM FOGYASZTÓVÉDELEMÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁRSÁG által kiadott „ELLENŐRZÉSI ÚTMUTATÓ – Az egyes alapvető élelmiszerek hatósági árának ellenőrzéséhez” kiadványa nem csak az árak, de a mennyiség tekintetében is előírásokat tartalmaz. Íme:

A kereskedőnek „kötelező naponta a hét adott napjára vonatkozó 2021. évi átlagos mennyiség árusítása, vagyis az adott napra vonatkozó átlagot szükséges a polcokra kihelyezni.”

Kereskedő legyen a talpán, aki minden egyes napra ki tudja számolni a tavalyi átlagot…”

-hívta fel a figyelmet Vágó István közösségi oldalán.

Kapcsolódó

One thought on “„…ne vásároljanak a diktatúra-termékekből!” – kéri túlélése érdekében egy kisbolt-tulaj

 • Szégyen-gyalázat, amit ez a kormány/orbán művel. Minden hülye tudná a csalánt verni más farkával, merthogy orbán ezt csinálja a benzin árával, és most néhány élelmiszer árával. Elképesztő mennyiségű pénzt szórnak baromságokra, száz és százmilliárdokat a külhoniaknak, a saját fideszes alapítványoknak, a saját pereputtynak, haveroknak, felsorolhatatlan a lista. Nem merte meglépni orbán azt, amit a lengyelek, ÁFA-t csökkentettek. Orbán inkább tönkretesz jónéhány kis boltot, és kisebb benzinkutat. Baromságokra szórja orbán a pénzünket, és alkudozik a tanárok bérén, akiktől a gyerekeink jövője függ, és az egészségügyi szakdolgozók bérén, akiktől az életünk függ.
  A rezsimnek telik magánorvosra, de pl egy kisnyugdíjas, aki 100 ezer alatti nyugdíjat kap, annak hol telik ilyesmire? Orbánnak és a bandájának annyi szociális érzékenysége van, mint egy marék molylepkének. Már nem tudom, hogy ki mondta először, hogy amihez orbán hozzányúl, az sz@rrá változik. És tényleg….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük