Connect with us

Kerítésen innen

2024 Magyarország – Hallotta az utasítást: azt mondták, hogy ne videózzon! – mondta a rendőr amikor az iráni exelnök távozott a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről

2024 Magyarország - Hallotta az utasítást: azt mondták, hogy ne videózzon! - mondta a rendőr amikor az iráni exelnök távozott a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről
Megosztás

Ahogy arról beszámoltunk, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem meghívására, „közös értékek a globális környezetben” témában tartott előadást az iráni nukleáris fegyverkezés atyja, aki szerint Izraelt el kell törölni, holokauszt pedig nem létezett. Minderről az iráni lapok hírei alapján írt előszőr az Euronews.

Béláim, ez a XXI. század és Európa közepén vagyunk!

Tényleg van olyan közszolga, aki elhiszi, hogy 2024-ben titok marad az, ha egy közép-Európai ország fővárosában, ami nem mellesleg az Európai Unió tagállama, egy delegációnyi meghívott „vendég” jön-megy? Valójában miért is akarták előre megfontolt szándékkal elsumákolni az esetet? Csak nem azért, mert jól tudták, hogy világ-szégyen a megtörténte?

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem meghívására, „közös értékek a globális környezetben” témában tartott előadást

az iráni nukleáris fegyverkezés atyja, aki szerint Izraelt el kell törölni, holokauszt pedig nem létezett.

A tanácskozás minden jel szerint zárt körű volt, az NKE honlapján ugyanis nyoma sincs ilyen rendezvénynek, a közszolgálati egyetem a Hetek megkeresésére csak annyit reagált:

nem kívánják kommentálni az ügyet.

Az iráni Dolatebahar hírportál Instagram-oldalára felkerült egy videó, amin a volt iráni elnök és delegációja éppen távozik az egyetemről. Azt nem tudni, hogy ki készítette a felvételt, az azonban kiderül, hogy Ahmadinezsádról nem lehetett felvételt készíteni:

„Nem hallotta az utasítást, az mondták, hogy ne videózzon”

– szólt oda magyarul a rendőr a kamera másik oldalán tartózkodóhoz.

A felvételt itt tudja megnézni.

Frissítés!

Nincs köze a kormánynak a keményvonalas iszlamista volt iráni elnök, Mahmúd Ahmadinezsád magyarországi látogatásához

– válaszolta a Külgazdasági és Külügyminisztérium az Index kérdésére.

A kormány nem fogadta a volt iráni elnököt. Programja egyetemi program. Magyarországon az egyetemeken oktatási és szólásszabadság van. A kormány nem szól bele az egyetemek programjaiba

– fogalmazott a külügyi tárca közleménye.

Háttér….

Az Euronews információi szerint hírzárlat van érvényben a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) a hírhedt iráni exelnök meghívásával kapcsolatban, a Hetek c. lap kérdésére közölte az intézmény sajtóosztálya, hogy nem kívánják kommentálni az ügyet. Az egyetem mellett mindeddig a külügyminisztérium sem szólalt meg az ügyben, élesen elhatárolódott viszont sajtóközleményében Izrael Állam nagykövetsége. Mit írták

„Irán korábbi elnöke, Mahmud Ahmadinezsád önjelölt holokauszttagadó, aki közvetlenül felelős a holokausztot és annak áldozatait gúnyoló, lekicsinylő és megkérdőjelező eseményekért, mint például a hírhedt holokauszttagadó konferenciáért 2006-ban. Ahmadinezsád a terrorizmust támogató iráni rezsim egykori elnökeként maga is folyamatosan Izrael elpuszítására szólított fel.

Egy ilyen személy meghívása, hogy előadást tartson diákoknak bármely nyugati egyetemen, súlyosan sérti a holokauszt áldozatainak emlékét. Vasárnap emlékeztünk meg Budapesten az izraeli Holokauszt Emléknapjáról, külön kihangsúlyozva a magyar zsidóság kiirtásának 80 évvel ezelőtti kezdetét. Ahmadinezsád látogatása súlyosan sérti és megtiporja a holokauszt során meggyilkolt mintegy 600.000 magyar zsidó állampolgár emlékét.”

Felháborodását fejezte ki kedd este a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) is. Az MTI-nek eljuttatott közleményükben azt írták:

„A Mazsihisz mélységes felháborodással értesült róla, hogy Budapesten tartózkodik és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen előadásokat tart Mahmud Ahmadinezsád, a holokauszttagadó és Izrael-ellenes volt iráni elnök. Érthetetlen számunkra, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem vezetése miképpen engedélyezhette, hogy a velejéig antiszemita Ahmadinezsád előadást tarthasson Magyarország egyik elitegyetemén. Az pedig nemcsak felháborító, hanem fájdalmas is, hogy a volt iráni elnök éppen azokban a napokban tartózkodik Budapesten, amikor a magyar zsidó közösség a 80 évvel ezelőtti vészkorszak áldozataira emlékezik idehaza és Auschwitzban. Ahmadinezsád budapesti fogadása mélyen sérti a meggyilkolt halottait gyászoló magyar zsidó közösséget.

A Mazsihisz határozott álláspontja, hogy a zsidóellenes Ahmadinezsád egyetemi meghívása és fogadása szöges ellentétben áll a magyar kormány által az antiszemitizmus ellen meghirdetett zéró tolerancia elvével.

A Mazsihisz elvárja az NKE vezetésétől, hogy kérjen bocsánatot a megsértett magyar zsidó közösségtől, a magyar kormányt pedig arra kérjük: adjanak magyarázatot arra, hogy a kiváló magyar-izraeli kapcsolatok, valamint a kormánynak a magyar zsidó közösséget támogató politikája tükrében Ahmadinezsád magyarországi látogatása hogyan történhetett meg.”

Az EMIH közleményében azt írta:

„Tiltakozunk az ellen, hogy Mahmúd Ahmadinezsád, az Iráni Iszlám Köztársaság korábbi elnöke felszólaljon a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen”

— szól a két zsidó egyház és a magyarországi és európai antiszemitizmus elleni küzdelem vezető szervezetének közös közleménye, mely felhívja a figyelmet arra, hogy

„Ahmadinezsád nyíltan antiszemita, holokauszttagadó, tagadja a zsidó állam létjogosultságát, és korábban számos alkalommal szólította fel híveit Izrael elpusztítására”.

Az EMIH, a MAOIH és a TEV

„arra kéri a Nemzeti Közszolgálati Egyetem vezetését, hogy fontolja meg, hogy kíván-e lehetőséget adni Ahmadinezsádnak, hogy veszélyes, mérgező eszméit az intézmény falai között terjessze”.

Szerző