Négy országos listás mandátum kiadásáról döntött az NVB

A Nemzeti Választási Bizottság pénteki ülésén döntött az áprilisi országgyűlési választáson országos pártlistáról mandátumot szerzett, de arról lemondó jelöltek mandátumának kiadásáról.

A kéréseket az NVB teljesítette

A tavaszi parlamenti választáson listáról mandátumot szerző Molnár Csaba (DK), Niedermüller Péter (DK), Vona Gábor (Jobbik), és Gőgös Zoltán (MSZP) is lemondott mandátumáról.

A jogszabály szerint a listán szerzett mandátumok megüresedése esetén a jelölőszervezetek nevezhetik meg, kinek kérik a mandátum kiadását.

A határozatok nem jogerősek

A Molnár Csaba lemondása miatt megüresedett mandátumot László Imrének, Niedermüller Péterét Arató Gergelynek kérte kiadni a DK. A Jobbik a Vona Gábor lemondása miatt megüresedett mandátumot Rig Lajosnak, az MSZP pedig Gőgös Zoltánét Harangozó Tamásnak kérte kiadni.

Az NVB egyhangú döntéssel a képviselőknek kiadta a mandátumokat

Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük három napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani a Kúriához.

Az országgyűlési választáson listáról mandátumot szerző képviselők péntek délután veszik át mandátumaikat az Országházban, miután a Kúria valamennyi választási jogorvoslatot elbírált csütörtökön és a választás listás eredménye is jogerőre emelkedett.

Lehet népszavazást tartani a népszavazások elektronikus aláírásgyűjtéséről

A Nemzeti Választási Bizottság pénteki ülésén hitelesítette azt a két népszavazási aláírásgyűjtő ívet, amelyek azt célozzák, hogy országos illetve helyi népszavazási kezdeményezéseket elektronikus felületen kitölthető aláírásgyűjtő íven is lehessen támogatni.

A népszavazási kérdéseket egy magánszemély nyújtotta be. Az NVB pénteki ülésén 12:5 arányban hitelesítette a két kezdeményezés aláírásgyűjtő ívét, mivel azok a törvényi követelményeknek – azaz az alaptörvényben és a népszavazási törvényben foglaltaknak – megfeleltek.

Online is lehet szavazni

A népszavazásról és európai polgári kezdeményezésről szóló törvény lehetőséget biztosít arra, hogy az európai polgári kezdeményezések támogató aláírásait online gyűjtsék a szervezők.

Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük 15 napon belül lehet jogorvoslattal fordulni a Kúriához.

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük