SportKiemelt hírek

Negyedik lett a Sopron Basket

A negyedik helyen végzett a házigazda Sopron Basket a női kosárlabda Euroligában, mivel a hazai négyes döntő vasárnapi bronzmérkőzésén 11 ponttal kikapott a cseh USK Prahától.

A 2018-as Euroliga-ezüstéremmel fennállásuk legnagyobb sikerét elérő soproniak a szezon eddigi 17 nemzetközi meccsén 10 győzelemnél és 7 vereségnél tartottak. Roberto Iniguez vezetőedző a címvédő Jekatyerinburg ellen elvesztett pénteki elődöntő után úgy fogalmazott, hogy a folytatásban megcélozzák a harmadik helyet, mert tanítványaival sok hullámvölgyből kijöttek már, és vasárnap is erre lesz szükségük.

A 2015-ben aranyérmes Praha egy évvel ezelőtt lemaradt a Final Fourról, a jelenlegi idényben pedig 12 győzelemmel és 5 vereséggel állt. A csehek szlovák edzője régi ismerős volt a hazai szurkolók számára, Natalia Hejkova ugyanis – aki ötször nyerte meg klubjaival az Euroligát – 2003 és 2006 között a soproni kispadon ült.

Ami a két gárda egymás elleni mérlegét illeti, 2003 óta hatszor csaptak össze, s az ellenfél 4/2-re vezetett a különcsatájukban. Igaz, a legutóbbi mérkőzést tavaly januárban a Sopron nyerte, méghozzá Prágában.

A pénteki elődöntőben egyetlen percet sem játszott, 208 centis Határ Bernadett ezúttal a kezdőötösben kapott helyet,

s a házigazdák 4-0-lal rajtoltak, de nemsokára már 6-12 állt az eredményjelzőn. Roberto Iniguez időkérése valamelyest felrázta a csapatot, a csapatkapitány Fegyverneky Zsófia is megszerezte első pontjait a Final Fourban. A második negyedben a spanyol Queralt Casas büntetőből egyenlíthetett volna, de nem találta el a gyűrűt, aztán a közönség ovációja közepette bemutatkozott a négyes döntőn Honti Kata, aki korábban befejezte pályafutását, de az idény közben visszatért, hogy főként edzéseken segítsen korábbi klubjának. A sok labdát eladó magyarok ezzel együtt tovább loholtak az eredmény után, de a francia Valeriane Ayayi vezette ellenfél nemsokára tíz ponton kívülre került. Iniguez 23-37-nél ismét lehívta tanítványait a pályáról, a nagyszünetben ennek köszönhetően 31-38 volt az állás.

A félidei statisztikából kitűnt, hogy az USK jobb százalékban dobta a kétpontosokat (58/46), a hazaiak öt büntetőjükből csak egyet értékesítettek, és – a Jekatyerinburg elleni meccsel ellentétben – lepattanózásban sem tudtak riválisuk fölé kerekedni (18/18).

A soproni Queralt Casas (j) és Katerina Elhotova, a prágai csapat játékosa a női kosárlabda Euroliga négyes döntője bronzmérkőzésén. Fotó: MTI/Nyikos Péter

A térfélcsere után a honosított Turner Yvonne elérte a tíz pontot,

majd a szerb Aleksandra Crvendakic triplájával és duplájával két pontra csökkent a különbség. A svéd Amanda Zahui pedig a 28. percben óriási hangorkán közepette kiegyenlített (46-46), az utolsó játékrész 46-48-ról indult.

Ebben mindkét csapat idegesen játszott, sorra maradtak ki a helyzetek. Bő négy perc alatt összesen csak hat pont született. A továbbra is gyengén büntetőző zöld-sárgáknál csak légiósok voltak a parketten, ennek ellenére 48-59-nél elúszni látszott a meccs. A hajrában 53-59-nél a Sopron három labdabirtoklásból sem talált a gyűrűbe, így pedig nem tudta szorossá tenni a végjátékot és meg kellett elégednie a negyedik hellyel.

A hazaiak legjobbja az egyaránt 12 pontos Crvendakic és Turner lett.

Női kosárlabda Euroliga, a 3. helyért:

USK Praha (cseh)-Sopron Basket 64-53 (16-15, 22-16, 10-15, 16-7)
Pontszerzők: Ayayi 14, Thomas 13, Harrison 12, Kat. Elhotova 10, Rezan 6, Oblak 4, Kar. Elhotova 3, Romero 2, illetve Turner 12, Crvendakic 12, Dupree 9, Casas 7, Zahui 6, Jovanovic 4, Fegyverneky 3.

Iniguez: talán ez volt az utolsó soproni EL-meccsem

Feszülten és esetleges távozására is utalva nyilatkozott Roberto Iniguez, a Sopron Basket vezetőedzője, miután csapata a negyedik helyen végzett a női kosárlabda Euroliga hazai rendezésű négyes döntőjében.

„Az utóbbi három-négy hónapban már nemcsak a kosárlabdáról van szó a klubban, hanem sok minden másról, és ha nem a játék a legfontosabb, akkor onnan el kell menni”

– jelentette ki a 2017-ben érkezett spanyol tréner.

„Talán ez volt az utolsó Euroliga-mérkőzésem a Sopronnal, ezzel együtt nagyon büszke vagyok a csapatomra. Az NB I-ben nagyon nehéz rájátszásos meccsek várnak még ránk, és szeretnénk jól befejezni az idényt.”

Az 51 éves szakember közölte, a Final Fourban tanítványai mindent kiadtak magukból, és az számára igazából nem annyira fontos, hogy a második vagy a negyedik helyen zártak-e.

Roberto Iniguez. Fotó: FIBA Europe

„Az a lényeg, hogy egymás után a második évben ott voltunk Európa legjobb négy csapata között” – hangsúlyozta.

A pályafutását már befejező, de két hónapja segíteni visszatért Honti Kata ugyancsak kiemelte, hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújtották a négyes döntőben.

„Nem akarom elemezni a bronzmeccset, ez úgyis Roberto dolga. Emelt fővel búcsúzhatunk a Final Fourtól, és most már száz százalékig biztos, hogy ez volt az utolsó Euroliga-mérkőzésem. Köszönöm mindenkinek, köztük Robertónak is, hogy két év után hazahívott”

– mondta könnyeivel küszködve a 31 éves, Olaszországban élő kosaras, hozzátéve, nem gondolta volna, hogy részese lehet még egy négyes döntőnek.

Jekatyerinburgi címvédés Sopronban

A négyszeres bajnok és 12 Euroliga-éremnél tartó Jekatyerinburg 16 győzelem mellett egyetlen vereséggel teljesítette a szezon eddigi részét. A spanyol Miguel Mendez csapata egyetlen fiaskóját Prágában szenvedte el, és olyan ászokat vonultatott fel a Novomatic Arénában, mint az olimpiai, világ-, Euroliga- és WNBA-bajnok Brittney Griner, az ex-soproni Kayla McBride, a tavalyi finálé legjobbjává választott belga Emma Meesseman, a magyar útlevéllel is rendelkező Courtney Vandersloot, a Rátgéber László-féle Szpartak Moszkvával 2009-ben Euroliga-győztes Natalja Vieru és a kétszeres Európa-bajnok spanyol Alba Torrens, akit kétszer választottak az idény legjobbjává.

A 2017-ben Euroliga-győztes Dinamót fűthette a visszavágás vágya, tavaly ugyanis nagy csatában kikapott a Jekatyerinburgtól Sopronban, s végül be kellett érnie a bronzéremmel. Lucas Mondelo együttese hasonlóan imponáló mérleggel készült a fináléra, 17 mérkőzéséből ugyanis csak egyet vesztett el – méghozzá hazai pályán, a Sopron ellen.

A soproni szurkolókat nem kedvetlenítette el a kedvencek negyedik helye, ugyanis a döntőn is maradt a telt ház a Novomatic Arénában. A hatodik Euroliga-döntőjét vívó „Jekát” népes drukkerhad és saját táncoscsapat kísérte el Magyarországra, s a játékosok a kezdés előtt ajándéktárgyakat dobáltak ki a nézőtérre. A finálé a várakozásoknak megfelelően magas színvonalú játékkal indult, a Dinamo 8-4-re elhúzott, de onnantól beindult az uráli gépezet, és főként Griner és Torrens teljesítményének köszönhetően, a második negyedben már 37-23-ra vezetett a címvédő. A nagyszünet előtt térdsérüléssel kidőlt a Kurszk legjobbja, a 12 pontnál tartó Breanna Stewart, aki 32 pontot szórt a Prahának az elődöntőben.

A 48-32-ről induló második félidőben Vandersloot kosarával húsz pontra nőtt a különbség, s ekkor már sejteni lehetett, hogy a Dinamo sem tudja megállítani a világválogatottal felérő Jekatyerinburgot. Lucas Mondelo 69-43-nál hiába kért időt, ekkorra eldőlt a találkozó, s mindkét oldalon megjelentek az addig alig foglalkoztatott csereemberek.

A hajrában már csak a győzelem mértéke volt kérdéses, s az 1938-ban alapított Jekatyerinburg – második soproni fináléját is megnyerve – 2003, 2013, 2016 és 2018 után ötödször lett a kontinens legjobb klubcsapata.

Jekatyerinburg (orosz)-Dinamo Kurszk (orosz) 91-67 (21-17, 27-15, 24-16, 19-19)
A legjobb dobók: Vandersloot 18, Griner 16, Vagyejeva 14, Meesseman 13, McBride 12, Torrens 11, illetve Howard 20, Stewart 12.

A győztes orosz Jekatyerinburg csapata ünnepel az eredményhirdetésen a soproni Novomatic Arénában. Fotó: MTI/Nyikos Péter

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

(Forrás: MTI)

About Author

Szólj hozzá!