Négynapos munkahét, érdekel? - Városi Kurír

Sorting by

×

Négynapos munkahét, érdekel?

“Társadalmi vitát kell folytatnunk a négynapos munkahétről! Vitán felül áll, hogy az elmúlt évek járványidőszakai és társadalmi változásai jelentősen átírták a mindennapjainkat, elsősorban a munkavégzéssel összefüggő rutinjainkat és megszokásainkat. A covid-időszak bizonyította az úgynevezett „home-office” létjogosultságát és a rugalmasabb munkavégzés hatékonyságát bizonyos ágazatokban” – kezdte rendszeres vasárnapi nyílt levelét Ujhelyi István Európai Parlamenti képviselő közösségi oldalán.

Hirdetés

“Kifejezetten örülök, hogy az elmúlt hetekben egyre többen foglalkoznak a négynapos munkahét bevezethetőségével Magyarországon is,

ezzel a kérdéssel ugyanis a covid-időszak óta behatóbban is foglalkozom európai szakpolitikusként és az egyre intenzívebb társadalmi érdeklődés végre meghozta az időt régi tervem megvalósításához: a négynapos munkahét bevezethetőségéről szóló társadalmi vita elindításához hazánkban.

A több szabadidőt, jobb magánélet-munka egyensúlyt, hatékonyabb kreatív időt biztosító négynapos munkahét rendszere természetesen nem jelent azonnal és minden munkavállaló számára pozitív változást, hiszen egyes ágazatokban kivitelezhetetlen a program, az általános bevezetése pedig egyelőre nem ismert hatásokkal járhat.

Éppen ezért üdvözlendő, hogy számos ország már megkezdte a négynapos munkahét kipróbálását, sőt,

Magyarországon is vannak már olyan kis és nagyobb vállalkozások, amelyek élesben is tesztelik a módszert és gyűjtik annak tapasztalatait.

Belgiumban február óta van lehetőség a rövidebb munkahétre (igaz, a napi óraszám magasabb),

Angliában is épp júniusban indult el egy átfogó tesztprogram, a skótoknál kormányzati szintű vállalás volt a négynapos munkahét bevezethetőségének vizsgálata és támogatása, Izlandon pedig már a covid-járvány előtt kipróbálták: milyen az, ha egy munkavállaló 40 óra helyett csak 35 órát dolgozik egy héten, viszont a fizetése nem csökken egy fillért, pontosabban ebben az esetben egyetlen izlandi koronát sem.

A projekt sikeresnek bizonyult, a tapasztalatok alapján elmondható, hogy a munkavállalókat kevesebb stressz érte, javult az egészségi állapotuk, pozitív hatással volt rájuk a több magánélet és a produktivitásukon a kevesebb munkaóra egyáltalán nem látszott meg. Az izlandiak jelentős része – akik munkájukból adódóan ezt megtehették – át is álltak már erre a rendszerre.

Az természetesen nem jelenthető ki érdemi vizsgálat és mély társadalmi párbeszéd nélkül, hogy Magyarországon is egyértelműen pozitív hatásai lennének a négynapos munkahét bevezetésének,

szociáldemokrata politikusként azonban határozott személyes álláspontom, hogy ha bércsökkenés nélkül növelni lehet a munkavállalók rekreációs idejét és arányosítani a munka és a magánélet közötti egyensúlyt, akkor kötelességünk foglalkozni ezzel a lehetőséggel. Az elmúlt hetekben több nemzetközi szervezettel, kutatóval és mozgalommal egyeztettem a négynapos munkahét tapasztalatairól és magyarországi pilot-projektjeinek megszervezéséről. Legutóbb a 4DayWeekGlobal mozgalom két vezetőjével Andrew Barnesszal és Charlotte Lockharttal egyeztettünk a lehetőségekről az Európai Parlamentben, akik nyitottnak mutatkoztak az aktívabb magyarországi építkezésre is.

Eljött tehát az idő, hogy az érdemi és valós társadalmi vitát ebben a kérdésben mielőbb megkezdjük, ennek szervezését és támogatását a baloldal európai politikusaként magamra vállalom:

a következő hetekben meg is tartom ennek első programját az Európai Bizottság és az Európai Parlament közös, budapesti központjában, ahol Andor László volt uniós biztos mellett szociológiai- és mentálhigiénés szakértőkkel, szakszervezeti vezetőkkel és munkaadói képviselőkkel közösen beszéljük majd át a négynapos munkahét előnyeit és hátrányait.

Ha Magyarország tényleg előre megy, akkor meg kell találnunk a magyar emberek életkörülményeit és mindennapjait jobbá tevő lehetőségeket.”

(illusztráció: U.I. facebook oldala)

A hozzászólásokból….

“Szerintem meg be se kelljen menni dolgozni, csak utalják ki a fizut bármiféle munkavégzés nélkül. Szánalmas ez a vergődés már..”

“40 órás munkahèt 4 nap alatt, nekem abszurdnak tűnik, különösen a termelő üzemekben, a gèpsorok mellett.”

“Nem ! baromság. 4x 10 óra. 2 nap rámegy mig magadhoz térsz.ha ovodás gyereked van-meg be kéne vásárolni meg főzni- ott haltál meg….kevés ember az-aki ezt be tudja vállalni.”

“Így is kevesen vagyunk,rengeteg a túlóra,megint bedobnak egy hülyeséget,inkább az inflációt kompenzálnák úgy mint más normális országban!”

“A magyarok “szét vannak hajtva”, egy roncsok, mire nyugdíjba mehetnek. Olvasom, hogy a férfiak 38 %-a meg sem éri ezt. Mindenképpen támogatnám, a rövidebb munkaidőt.”

“hülyeségek helyett a bérek rendezéséről kéne konzultálni mielőtt társadalmi robbanás lessz ,mára tulfeszültek a hurok ,a fidesz hatalomra jutása kinyitotta a szelepet és megakadályozta a robbanást ,de a fidesz is egyre mélyyebbre sülyedt a nyomor elviselhetelen az országban és ennek az oka a bérek alacsonyan tartása ha ez nem változik kommunista forradalmak kitörése elkerülhetetlen és akkor vége ennek a mocsokráciának ,már látható ,hogy oroszországhoz való csatlakozás elkerülhetetlen ,nátó eu le van szarva ,csak kirabolta az országot”

“Aha szolgáltatók , vendéglátók ? Azt hiszem Gyuri bácsiék megint hülyeséggel traktalnak .!?”

Kapcsolódó

Hirdetés
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “Négynapos munkahét, érdekel?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.