Néhány érzelmes búcsú Bálint Györgytől

101 éves korában meghalt Bálint György, mindenki Gyuri bácsija, az ország “Bálit gazdája”. Az idős kertészmérnök távozásával ismét megfogyatkozott egy fővel azok egyébként sem hosszú sora, akik mindenkihez egyformán kedvesen tudnak közelíteni. Egyel ismét kevesebben lettek  akikről ha csak egyszer is találkozott velük az ember, élet hosszan szép és kellemes emlékeket őriz.

Karácsony Gergely: Mi lesz velünk nélküled, Gyuri bácsi?

Hiába voltál itt velünk, több mint száz évig, még mindig annyi mindent kellene tanulnunk tőled. Te a kertészkedésről beszéltél, de mi végig tudtuk, hogy sokkal többre tanítasz: az élet szeretetére, alázatra, elfogadásra, emberségre, a föld más teremtményeivel való harmóniára.

Nélküled hogyan fogjuk megállítani azt a borzasztó züllést és pusztulást, amiben élünk? És ha már elpusztul a világ, lesz a sírjára virág?

Adja a teremtő, hogy jó tanítványaid tudjunk lenni. De most csak ülünk szótlanul, összeroskadva.

Senki nem tisztelte nálad jobban. Hát legyen könnyű neked a föld!

Gyurcsány Ferenc: Ölellek bánatosan.

Bálint gazda úgy lett ikon, hogy nem volt ikonikus. Talán nem értik félre. De nagyon hasonló volt szelídsége, természetessége, mosolya, mint Göncz Árpádé. Micsoda nagyszerű ember ment el. Soha nem lehet teljes az élet. Az övé közel volt hozzá.
Ölellek bánatosan.

Barbara Kaczvinszky: Ez a hét a fájdalmak hete

Tele van a szívem gyásszal és szomorúsággal.
Bálint Gyuri bácsi???
Nagyon-nagyon régen volt egy közös előadásunk a Kertész utcai könyvtárban. Aznap halt meg egy hozzátartozóm, és ha nincs ő, akkor ott zokogom végig a délutánt. De mellette nem lehetett. Annyi erő, szeretet, vigasz és bölcsesség áradt belőle, hogy nem is tudom elmondani.
Nincsenek szavaim. Csak könnyeim.
Nyugodj békében Gyuri bácsi! Köszönöm, hogy ismerhettelek!
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “Néhány érzelmes búcsú Bálint Györgytől

  • 2020.06.22 - 15:21
    Közvetlen hivatkozás

    Az ágaskordon tőkeforma szerepét ma is sokan vitatják. A szakmai bemutatására elsőként Dr. Bálint György szerkesztő vállalkozott. A Kertgazdaság c. folyóirat 1973. évi számában. Az írás nyomán vihar támadt. Részvevőként folytatásával a Kertgazdaság c. folyóiratnál jelentkeztem. Mindhiába. Bemutatására a Tudomány és Mezőgazdaság c. folyóirat 1974. évben vállalkozott. Dr. Nagy Gyula “Fórum” című rovatában. 1975. évben a doktori értekezésként “summa cum laude” minősítéssel fogadták el. Dr. Bálint György szerkesztő az írást, csak 1976-ban küldte vissza. Indoklás nélkül. A későbbi években a tőkeformát és elméleti rendszerét bel és külföldön számos lap és TV adás bemutatta. Ültetvényét Sopronban harminc év óta az érdeklődők sora követi. Pro és kontra érvekkel vitázva.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük