Connect with us

Voks 2024

Néhány szó a „vitáról” – Eltévedtek a megszólalók

vita
Megosztás

Nem akarok hosszasan belemenni a vitának csúfolt monológsor elemzésébe, hiszen megtették azt már mások minden létező fórumon.

Bejött a riogatás

A műsor előtt ugyan szinte mindegyik részvevő berzenkedett a lehetetlen feltételek ellen, de azért a pulpitus mögé állva valamennyien igyekeztek alkalmazkodni. Jól érezhetően egyik delegált sem akarta a kizárást kockáztatni, pedig nagyon érdekes lett volna, mit tesz az MTV súlyos szabályszegés esetén, valóban vállalják-e a kizárás ódiumát, valamint azt az akkor alighanem kezelhetetlenné váló elemi felháborodást, amit a döntés a kívül várakozó tömegből kivált.

Ez már soha nem derül ki, mert a beszélők szemmel láthatóan nagyon vigyáztak a pulpitusukra, egyikük sem kockáztatott. Az esetek zömében néhány másodpercet még vissza is adtak az egyébként is szűkre szabott időből, annyira begyakorolták a szöveget. Nem csoda, hogy a szervezők által felkért két külsős (!) műsorvezető, akik mindketten hajókötéllel vannak bekötve a Fideszhez, a műsor közben többször is megsimogatta a beszélők buksiját szabálykövetésük okán.

A nagy tévedés estéje

Sajnos ismét bebizonyosodott, hogy még az EP-be készülő pártok képviselőinek sincs egybefüggő elképzelése arról, hogy azon kívül miként képviselik majd párjuk üzeneteit „Európában”, mit tennének magért az európai gondolat megvédéséért, továbbfejlesztésért  Így azután nem csoda, hogy a téma csak elvétve volt az EU jövője, leginkább mint virtigli belpolitikusok nyilvánultak meg a hölgyek és az urak. Többségük még így is inkább volt demagóg, mint önálló gondolatok tudója.

Öt a kivétel

Talán csak öten voltak a stúdióban, akiknek igazán fontos mondandója volt:

  • Dobrev Klára (Demokratikus koalíció), minden megszólalását arra használta fel, hogy Orbán Viktor legkártékonyabb bűneit sorolja,
  • Márki-Zay Péter (Mindenki Magyaroroszága) legtöbbször valóban arról beszélt, mit képviselne pártja ha bejutna az EP-be,
  • Tóth Imre „Bruti” (Két farkú kutya párt) a párt képviseletében érkező humorista, kifordítva a vitát  megmutatta annak abszurd voltát,
  • Toroczkai László  (Mi Hazánk) nem kertelt, megmutatta azt a nagyon sötét jövőt, amit ha bejutnak, több más szélsőjobbos párttal együtt elképzel Európa számára.

Felüdülést, és az este valódi célját talán egyedül értő Róna Péter professzor a Jobbik listavezetője jelentette a maga tanáros, jól követhető módján, valóban Európa és Magyaroroszág közös útjáról beszélt.

A műsor mindenképpen első számú felfedezettje Pekárné Farkas Emese (Új Reformkor). A fiatal hölgy nemcsak azt mutatta meg, hogy jól gondolkodik a jövőről, de harcos voltát is felvillantotta, hiszen a műsor végéig nem engedte el  Deutsch Tamás grabancát, egyre csak ismételgetve kérdését a hazaárulásról, ami végig válasz nélkül maradt.

És akire kár szót pazarolni: Deutsch Tamás (Fidesz)

A kihagyott ziccer

Az este nagy vesztese, meglepő módon Magyar Péter (Tisza párt), a politikus, aki eddig szinte folyamatosan szabadon beszélt, most belegyalogolt a felolvasás csapdájába, ami végig fogva tartotta, kár.

Folytatás szombaton este az ATV-n, vajon ki nem megy el?

Ajánlott olvasmány.

Ezeket olvasta már?

vita

 

 

Szerző