Kultúra

Nekik is a torkukon térdel az Orbán-kormány – A független színházak halálsikolya

független színházak,

Jó ideje már, hogy a kormány célkeresztjében szerepelnek a független színházak, azok a műhelyek amelyek egy ideig a TAO nyújtotta, ugyan labilis, de mégis csak valami féle biztonság tudatában nem raktak lakatot a szájukra, és szinte elsőszámú kritikusaivá váltak az Orbán Viktor építette államnak.

Volt egyszer egy támogatás

Már  megszüntetése pillanatában 2019-ben is nagyon komoly pofont jelentett a kulturális élet szereplőinek az, hogy  megszűnt az előadó-művészeti szervezeteknek utalható TAO (társasági adó), amelynek révén a magánszféra addig rendkívül komoly támogatáshoz juttatta a magyar kultúrát. Több intézmény működésében a döntés azóta is  súlyos fennakadásokat okoz, ők az eltörölt támogatások pótlására létrehozott kormányzati alternatívában reménykedhettek csak, de arról is kederült hiú ábránd.  Mára az eddig sem túl szemérmes “színfalak mögötti” fojtogatás nyíltszíni kivégzésbe csapott átt.

Függönyt le?

Az alábbiakban a Magyar Színházi Társaság Elnökségének közleményét olvashatják.

A tegnapi napon két magánszínház is a működésüket veszélyeztető pénzügyi nehézségeket érintő közlemény kiadására kényszerült.

Az Átrium és a Centrál Színház példája fájó erővel hívja fel a figyelmet a magánszínházi vállalkozások kiszámítható támogatási konstrukciójának hiányára. Hiszen amikor a magánszínházi konstrukció létrejött, teljesítmény alapú állami forrásként jogosan számíthattak a tao-ra, ugyanis ők is közfeladatot látnak el.

Azóta ez kiesett a rendszerből, a helyére kerülő többlettámogatás elosztásának feltételrendszere pedig nem átlátható. Hasonló nehézségeket jelzett már korábban Pintér Béla és Társulata is.

Az idei évre szóló előadó-művészeti többlettámogatási pályázatok november óta „elbírálás alatt” státuszúak mindazoknál, akik eddig nem kaptak pozitív értesítést. Bár teljesítményük alapján számíthatnának rá, ezek a színházak joggal feltételezhetik, hogy már nem is fognak támogatást kapni, hiszen több helyről elhangzott, hogy „kiürült a kassza”.

Sérelmezzük, hogy ily hosszan elhúzódtak az adminisztratív munkák, s hogy még azok is csak későn tudták meg, hogy mennyi támogatást kapnak, akik végül részesültek ebből a „kalapból”. A döntések ilyen késői ismertetése hátráltatja a művészi munkát, illetve késlelteti más lépések megtételét.

A fent említett színházak és társulatok fontos színfoltjai a főváros és az ország kulturális palettájának. Esetleges megszűnésükkel kiemelkedő színvonalú műhelyek tűnnének el. Csak remélni tudjuk, hogy erre mégsem kerül sor.

Budapest, 2022. 07. 01.

Némi jó hír

Ahogy mi is megírtuk:

2022. június 27. és július 1. között 3.635.942 forint érkezett felajánlásként az Átriumhoz, egyszeri támogatásként, Mecénás Klub-tagságként, székkeresztelőként.

About Author

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Comment here