„Nélküled” nélkül, mi az, hogy „egy vérből valóóók vagyunk”?????

Felrobbant a közvélemény (legalábbis az én buborékomban), hogy a Nélküled c. dalocska a mostani kurzusban mintha nemzeti himnusszá kezdene válni. Hát nagyon gáz lenne, az biztos, elsősorban azért, mert nagyon gyenge a dal, de még más miatt is.

Van aki úgy látja,

hogy „megosztó” (ami egy himnusznál biztos baj), de én ezt nem annyira érzem. Van aki szerint óriási baj, hogy a dal szerzői-előadói nem vetik meg a nácik társaságát, hát ez nagyon kellemetlen, de ettől még maga a dal nem lesz náci. Szerintem egy sokkal súlyosabb, alapvetőbb probléma is van.

A legtöbb himnusz teljesen semmitmondó,

viszont buzdító (tipikusan induló műfajú), és ezért nem megosztó: „Előre, ország népe, harcra”, „Nem veszett el még Lengyelország” stb. De ha már a magyarok nem hajlanak az ilyen típusú himnuszra (ami szerintem nem baj), akkor valahogy azt várná el az ember, hogy a nemzeti identitásra utaljon, azt fogalmazza meg. Ilyen himnuszok is vannak, de azok meg általában a földrajzi elhelyezkedésben látják az identitás forrását, a szent haza lágy lankáit és zord csúcsait éneklik meg. Ez is egy megoldás lenne, mert szintén semmitmondó. (Megjegyezném azért, hogy a nép „szálláshelyére” való hivatkozás igen sok nemzet esetében vitatható, hiszen az sokszor nehezen meghatározható, mert változhatott a történelem során.) De ha a magyarok erre sem hajlanak, hanem mindenáron mondani akarnak valamit az identitásról, akkor el kellene dönteniük, hogy miből is fakad az.

Szerény véleményem szerint

egy nemzet identitását a kulturális és történelmi öröksége adja meg. Azoknak a művészeknek és tudósoknak a művei, akik az illető nemzethez tartozónak tekintették magukat, és azok a történelmi események, amik az illető nemzethez kötődnek. És lássuk be: reménytelen vállalkozás, hogy mindezekből csak a pozitívumokat szemezgessük ki, mert az részben megosztó lenne, részben hazugság. A kulturális örökségből sem lehet önkényesen kidobni azt, amit szemétnek tartunk, a történelmi örökségből sem azt, amit szemétségnek. Ha valaki nem vállalja be az örökség vitatható, gázos részeit, az csak megosztó és hazug lehet. Meg persze az is megosztó és hazug, ha az örökség nyavalyás, nevetséges vagy felháborító részét is pozitívnak hazudják. Az identitás szerintem csak vegyes, ellentmondásos, néha egyenesen kellemetlen lehet. (Ezért is tartom furcsának, amikor valaki „büszke” a nemzeti identitására. Az ilyen ember valamit biztosan rosszul lát.)

Mármost felsoroltam egy csomó mindent, ami a nemzeti identitás része,

van köztük olyan is, amire szivesen gondolunk, meg olyan is, amit legszivesebben elfelejtenénk. Viszont nincs köztük olyan, hogy „egy vérből valóóók vagyunk” (ami pedig ennek a dalnak a kiemelt, sőt egyetlen állítása). Az ilyen identitás-meghatározás nemcsak értelmezhetetlen (hogyan döntöd el, hogy ki van a másikkal „egy vérből”?), hanem bizonyosan hamis is (hogy a francba lenne már a magyar nemzet „egy vérből”? ez minden történelmi ténynek ellentmondana). Plusz mi a franc következik abból, hogy x és y „egy vérből vannak” (akármit jelentsen is ez)? Ez az igazi borzalom ebben a dalocskában, és azokban, akik nyomatják, különösen állami szervezésű ünnepségeken. Persze azon kívül, hogy milyen rossz.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

17 hozzászólás

 • 2019.11.18 - 08:51
  Közvetlen hivatkozás

  Nyugodtan üldögéljen az EU. himnusz alatt, egy ilyen hülye naci ne is csináljon úgy, mintha köze lenne a demokratakhoz.

  Válasz
 • 2019.11.18 - 13:31
  Közvetlen hivatkozás

  Undorító ez az állandó politizálás. Én a hejedben a buzihimuszt énkelnem a Prideon és befognap a pofam

  Válasz
 • 2019.11.18 - 13:38
  Közvetlen hivatkozás

  Az a meglátásom ebben az országba addig nem lesz nyugodt a politikai élet sem míg ki nem halnak azok akik még a rendszerváltás előtti időket akarják visszahozni. A szocializmust mert ebben éltek.. Csak be kéne látni itt az új generáció és inkább a jövőre gondolni nem a múltban élni.

  Válasz
  • 2019.11.18 - 19:18
   Közvetlen hivatkozás

   Hülyeség, az egy kiszámítható jobb élet volt, de Ti mitsem tudhattok erről. Telebeszélték a fejeteket.

   Válasz
 • 2019.11.18 - 15:19
  Közvetlen hivatkozás

  Az én “szerény véleményem” pedig az hogy aki ilyen sorokat ír vélemény gyanánt, az egyszerűen, egy irígy, magányos, megtört ember. Nem, kell, hallgatni, nem kell szeretni sem pedig énekelni(megérteni pláne) – de “ti akik a demokráciáról, az elfogadásáról, a szólásszabadságról írkáltok TI akarjátok megmondani hogy ki, mit, mikor, és hol énekeljen???-Az a helyzet hogy” TI”-titkon ott legbelül szeretnétek vonulni Marseille utcáin, szeretnétek egy kerítésen állva üvölteni, szeretnétek valamit elénekelni – együtt hatvanötezer emberrel. De TI ezt nem teszitek meg, soha. Azt kívánom egyszer próbáljátok ki, és akkor megértitek mit jelent az “egy vérből valók vagyunk”

  Válasz
 • 2019.11.18 - 18:04
  Közvetlen hivatkozás

  Hát barátom ( firkász), jól megmondtad a magad hülyeségét!!! Kíváncsi lennék, hogyan születik egy ” cikk” Jól leiszod magad, az asszony kirak a nappaliba aludni és a falba is belekötsz? Legközelebb Petőfit fikázod, hogy miért kérdi a tyúktól ej mi a kő? Nem gelológus szegény leves aprólék. Szerintem hagyd meg az írást, szerzői munkát olyanoknak akiknek dalait telt stadionokban éneklik.

  Válasz
 • 2019.11.18 - 18:49
  Közvetlen hivatkozás

  Szívesebben látnám a cikkírót olyan szakmában, amihez ért is. Hosszú ível a szívesen!

  Válasz
 • 2019.11.18 - 20:15
  Közvetlen hivatkozás

  A jó apád ondója volt gyenge és semmitmondó mikor anyádba eresztette és lett belőle egy gyenge és semmitmondó korcs.

  Válasz
 • 2019.11.18 - 20:37
  Közvetlen hivatkozás

  Te pöcs !!
  Élj kisebbségben néhány évet – ” szlovákiában, romániában, szerbiában” – és utána ugass !! ( ha időközben nem vérnek agyhelyen)
  … bár , az ilyen alamuszi seggnyalók – valamiért – mindig megússzák…..

  Válasz
 • 2019.11.19 - 10:59
  Közvetlen hivatkozás

  Ki ez a buzi faszt szopó???te vagy a náci!ŐK MAGYAROK!TE MEG TAKARODJ VISSZA INDIÀBA!

  Válasz
 • 2019.11.19 - 14:14
  Közvetlen hivatkozás

  Mièrt nem mèsz el Dunaszerdahelyre egy DAC-SLOVAN mecsre ès fejted ki a vèlemènyed ott te fasz. Valószínű nem jönnèl ki csak zsàkban.

  Válasz
 • 2019.11.19 - 17:59
  Közvetlen hivatkozás

  Ennél nagyobb faszságot nem mostanában olvastam. Dzsungel könyve mond valamit? Ja, nem. Nem csoda. Az, hogy mi lett ebből a dalból, nem feltétlenül a szerzők szándéka volt. Ennek is egy viszonylag hanyag kereséssel utána lehet nézni.

  Válasz
 • 2019.11.19 - 23:08
  Közvetlen hivatkozás

  Aki magyar az érti, nem véletlenül azonosulnak vele oly sokan,határon innen és túl! Aki meg nem ,annak javaslok egy kis történelem korrepetálást! Addig voszont maradjon csendben .És főleg ne írjon zagyvaságokat!

  Válasz
  • 2019.11.25 - 15:17
   Közvetlen hivatkozás

   Tisztelt Ferenc ! Mi a francot akarsz a történelmi korrepetálással? Te írsz zagyvaságot,nem is kicsit. Magyar vagyok,de ez nem kötelez,hogy egy szlovák focicsapat kedvenc zenéjére nekem vigyázzba kéne állnom, és 2oo-as vérnyomás mellett könnyeket kéne ejtenem. Engem nem zavar,de főleg nem érdekel ki mit érez ha meghallja a “nélküled”-et . Szurkoljon akinek akar. Én 1973 óta a Bayern Münchennek szurkolok. Én akkor állok vigyázzba és gyorsabb lesz a pulzusom,ha hallom az “FC Bayern Stern des Südens”-et. Viszont soha,de soha nem kényszerítettem senkit,hogy hallgassa,érzékenyűljön el,vagy legyen könnyes a szeme a kedvenc bajor focicsapatom himnuszától. És történelmi korrepetálást sem javasolok. Üdvözlettel.Jó szurkolást

   Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük