Városi kurír
A napi fontos.

Nem! – a hajléktalanság krimianalizálására!

Tiltakozás a Blahán

0 528

Október 10-én volt a hajléktalanság világnapja. Ebből az alkalomból, és az október 15-én életbe lépő, a „közterületen életvitelszerű tartózkodást” megtiltó törvényre reagálva tartottak látványos demonstrációt civil aktivisták a budapesti Blaha Lujza téren.

NEM!

A körülbelül 20-30 résztvevő kartonlapokra fekve foglalták el a tér jelentős részét, a járókelők csak rajtuk átlépve, vagy kikerülve tudtak továbbhaladni. Mint arról már beszámoltunk, pár nap múlva a regnáló törvénye alapján nyugodtan börtönbe szállíthatja a rend őre, akit az utcán talál “életvitel szerűen”.

Nyugtalanít, hogy mi lesz a hajléktalanokkal? Itt a lehetőség, hogy te is segíts nekik

A fekvő demonstráció (lay-in) célja a szervezők szerint, hogy tükröt tartsanak afelé, ahogy a mindennapokban cselekszünk. Az interaktív élménnyel a Blahán járók empátiáját szerették volna erősíteni, a téren elhelyezett hajléktalansággal kapcsolatos ismeretterjesztő információkat és szlogeneket tartalmazó táblákkal és transzparensekkel pedig tájékoztatni az arra járókat a hajléktalan embereket érintő problémákról.

Az egyik ilyen tábla szerint 30 ezer hajléktalan emberre 10 ezer téli férőhely van a menhelyeken,

2017 októbere és 2018 március között 120 ember fagyott meg, ebből 74-en a saját otthonukban, amit nem tudtak fűteni. 2-3 millió magyar lakhatása veszélyeztetett, 2018 májusa és júniusa között 1350 embert lakoltattak ki. Ez naponta 22 családot jelent. Mindeközben pedig 477 ezer lakás áll üresen, ebből 10 ezer önkormányzati tulajdonban van.

A demonstráción részt vett A Város Mindenkié civil szervezet aktivistája, Lakatosné Jutka is, aki a helyszínen elmondta, nagyon örül, hogy ennyien megjelentek.

„Az utcán élés nem passzió, hanem kényszer, egy élethelyzetAmikor azt látjuk, hogy a politika semmit sem tesz azért, hogy ez az élethelyzet megszűnjön, nem akarnak szociális bérlakásokat átadni, nem akarnak üres lakásokat átadni, csak a rendszeres uszítás és diszkrimináció van, akkor valamit lépni kell!”

Hajléktalanság világnapja demonstráció – https://www.facebook.com/events/271520883570776/

Október 10. a hajléktalanság világnapja. Öt napra rá hatályba lép az Alaptörvény módosítása, amely megtiltja a közterületen való életvitelszerű tartózkodást.Szeretnénk meghívni titeket résztvevőként egy performansz-demonstrációra, amelyet 10-én, a világnapon szervezünk.Az esemény egy fekvő demonstráció (lay-in) lesz, ahol a résztvevők (minél többen) 18 órakor, minden bejelentés nélkül lefekszenek kartonokra a Blaha Lujza téren, a buszmegálló mögött és körül. Tervünk, hogy beterítsük a teret emberekkel, ezáltal a járókelőknek óvatosan át kell lépkednie a résztvevőkön, figyelemmel léve a földön fekvőkre. A szituáció megteremtésével szeretnénk tükröt tartani afelé, ahogy a mindennapokban cselekszünk. A résztvevők mindegyikének lesz egy saját névtáblája, a téren pedig elhelyezünk hajléktalansággal kapcsolatos ismeretterjesztő információkat és szlogeneket.Célunk, hogy az interaktív élmény által erősítsük a Blahán járók empátiáját, felhívjuk a figyelmet a hajléktalansággal kapcsolatos tényekre, rámutassunk a magyar civil szervezetek jótékony munkájára, és információt közvetítsük arról, hogy lehet segíteni. – írták a szervezők: Harangozó Ádám és Elisabeth Kendrali

Közzétette: Gergely Róbert – 2018. október 10., szerda

(forrás: merce.hu)

Leírás

Akár ez is tetszhet
Betöltés...

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom További információ