Nem adjuk a kultúránkat! – indulunk a „legocsmányabban káromkodó nemzet” címért

Mindennapos eset: egyik autós elvéti a szemmértéket és elsodorja a másik visszapillantó tükrét. Kellemetlen, de semmiképpen nem jogalap a verésre. Vagy mégis? 

A felhergelt „egyszerűagy”

A 28 éves, magyar állampolgár B. – mint minden évben egyszer-kétszer – és barátja, a skót J. Magyarországra látogattak. B. szüleit is felkeresték, akik Szombathelyen élnek. A látogatás idején B. édesapjának kocsijával közlekedtek a városban. Vasárnap koradélután is éppen mentek valahova, J. vezetett. Ekkor történt a kis baleset: az autóval véletlenül elsodorták egy parkoló autó visszapillantó tükrét.

A kár – mint később kiderült – mindössze 10-15 ezer forintos: a Fiat Punto visszapillantójának tükrét befoglaló keret tört el.

Az autóval 20-25 méteren belül megálltak, de már ekkor látták, hogy hatan, egy család és egy-két ismerős, rohannak utánuk. Mint B. a 444-nek elmondta, még ki sem szálltak szinte a kocsiból, amikor azonnal rájuk rohantak, és bár nem volt különösebben komoly az okozott kár kifejezetten agresszíven léptek fel: rasszista sértéseket kiabáltak, migránsoztak, majd mindkét férfit bántalmazták.

„Arra számítottunk, hogy elnézést kérünk, kitöltjük a biztosítós papírokat, aztán körülbelül 15 perc elteltével megy mindenki a dolgára. Teljesen máshogy alakultak az események”

-mondták a portál megkeresésére.

Minden bizonnyal ez történt volna, ha az évek óta szünet nélkül zajló kormányzati gyűlöletkeltés hatására az arra fogékony társaság, akiktől eleve nem állhatott távol az agresszió, másként nem gondolja.

A sofőr, J. nem tudott magyarul,

ezért a feldühödött szombathelyiek a magyar állampolgáron, B.-n kezdték el kitölteni a dühüket, fojtogatták, arcon ütötték. B. az esetet felvette videóra. (Az arcokat a személyiségi jogok védelme miatt kitakartuk.)

https://youtu.be/E84sTzdF9g0

A 33 éves skót állampolgár J. bőrszíne egy fokkal sötétebb a fehér európai átlagnál: skót édesanyja és iráni édesapja van, ő már Skóciában született. Matematikából és fizikából szerzett mesterdiplomát, majd váltott, orvosnak tanult, három éve Skóciában gyógyít. Jogosítványa van.

Ököljog 2018 Magyarországán

A szombathelyi társaság minden áron maga akarta igazoltatni a két férfit , amihez egyébként nincs joguk. A forgalmit próbálták erőszakkal megszerezni, és amikor B. ennek szóban ellenállt, nekiestek. A sötétbarna ruhás alak többször arcon ütötte, fojtogatta, gyomrozta – ezek egy része a videón is látható, ám a verés közben a kamera kikapcsolt.

Teljesen nyilvánvaló, hogy meg sem próbálták civilizált módon elintézni ezt a mindennapinak nevezhető incidenst. A legalapvetőbb emberi kommunikációra is képtelennek mutatkoztak:

Szürke Ruhás J-nek: Büdös geci szar, migráns faszszopó, bazmeg! Nem tudsz vezetni? Mit csináltál?
J: …
B: Nem én vezettem, nem kell buzizni… Nem beszél magyarul!
Nő: Akkor hogy beszél?
B: Angolul.
Szürke Ruhás: Van jogosítványa?
B: Van jogosítványa.
Szürke Ruhás: Úgy orrba baszlak, mindjárt [nem érthető]!
Barna Ruhás B.-nek: Mi van köcsög? Hozzám beszélsz? Kinek beszélsz?
(…)
Szürke Ruhás: Először előveszed a papírjaitokat, jogosítványt, útlevelet, meg mindent, baszod, mert különben szétbaszom a te meg a hülye, büdös migráns geci haverod fejét, bazmeg!
B: Ez gyűlöletbűntény.
Szürke Ruhás: Nem, nem gyűlölet [Megrángatja B-t, megpróbálja elvenni a forgalmit]!
B: Ez egy forgalmi. [Nem engedi kitépni a kezéből a dokumentumot.] Majd a rendőrnek odaadom…!

B.-ék ezután belátták, hogy teljesen értelmetlen a kulturált stílus, megvárták inkább a rendőrség kiérkezését, amit egyébként a társaság hívott ki.

A rend őrei értetlenkedtek

A rendőrség 10 perc alatt kiérkezett, és megnyugtatták a dühöngőket, akik közül a Barna Ruhás, aki B.-t többször bántalmazta, közben kereket oldott.

A dühöngők a rendőröknek előadták, azért rohantak utánuk és támadták meg őket a kocsiban, mert azt hitték, a két férfi el akar hajtani. Szerintük azért álltak meg a kocsival, mert utolérték őket.

Mint B. elmondta, ezen aztán a rendőrök is nagyot derültek látván egyfelől a kár nagyságát, illetve azt az érvelést sem tudták komolyan venni, hogy az autó nyomába eredő társaság meg tudta volna állítani az autót.

B. végül feljelentést tett. A rendőrség garázdaság gyanújával kezdett el nyomozni, a gyűlölet bűncselekményt – függetlenül attól, hogy a videón egyértelműen látszik, hallatszik, hogy a támadás érzelmi kiváltó oka a külföldi férfi bőrszíne – nem látták megalapozottnak.

(forrás: 444.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük