„Nem az a baj, hogy Orbán januárig nem akar foglalkozni elnökjelöléssel, hanem az, hogy januártól igen!”

Orbán Viktor januárig nem foglalkozik a köztársasági elnök megválasztásának ügyével – mondta az ATV-nek Havasi Bertalan. A miniszterelnök sajtófőnöke arra reagált, hogy a Népszava értesülése szerint jövő tavasszal Trócsányi László követheti majd Áder Jánost az államfői tisztségben.

Kárpótlás Orbán-módra

Trócsányit 2019 szeptemberében a kormány az Európai Bizottság (EB) magyar tagjának jelölte, de az EP jogi bizottsága összeférhetetlenség miatt kétszer is elutasította jelöltségét, így lett végül Trócsányi helyett Várhelyi Olivér a magyar uniós biztos. A Népszava szerint

Orbán Viktor az elbukott uniós biztosi tisztség helyett az államfői poszttal „kárpótolná” párfogoltját.

Az államfő megválasztásához az összes parlamenti képviselő kétharmadának szavazata szükséges,

s ugyan a Fidesz-KDNP kétharmada épp a határon áll, nem kétséges, hogy a mai kormánypártok jelöltje lesz a köztársasági elnök.

Ha az államfő-választás első köre eredménytelen is, a második körben már elegendő az egyszerű többség.

A választás időpontját az országgyűlés elnöke tűzi ki; Kövér László az a személy egyébként, aki még keresztbe tehet a volt igazságügyi miniszter elnöki ambícióinak. A Ház elnöke, akinek a neve korábban is felmerült a tisztségre, egy hónapja arra a kérdésre, hogy vállalná-e az államfői posztot, úgy válaszolt, szerinte ez nem reális, és ha a megfelelő időben felkérést kapna, akkor sem lenne nagyon lelkes. Hozzátette ugyanakkor, ha szükséges, vállalná:

„Ha szembe kell nézni valamivel, nem térünk ki a feladat elől.”

Áder János második államfői mandátuma 2022. május 10-én lejár,

az új köztársasági elnököt pedig a korábbi elnök megbízatásának lejárta előtt legalább 30, de legfeljebb 60 nappal meg kell választani, vagyis még a 2022-es választások előtt, március-áprilisban. Azt azonban még várhatóan Áder dönti el, hogy mikor lesz a parlamenti választás.

Az MSZP idén tavasszal adott be alaptörvény-módosító javaslatot, hogy az államfő választására

„az országgyűlési képviselők általános választásának évében legkorábban az Országgyűlés alakuló ülését követő 30. napon”

kerüljön sor, azonban

az indítványt tárgysorozatba sem vették.

Így 2027 tavaszáig az államfői posztot egy olyan ember tölti majd be, akit a jelenlegi kormány választ.

Lendvai Ildikó közösségi oldalán írt a Trócsányi-Kövér ötletről:

„Van itt valami kis félreértés. Fölröppent a hír, hogy a Fidesz vagy Kövért, vagy Trócsányit akarja köztársasági elnöknek. Szoros a verseny. Trócsányit már uniós biztosnak sem tartották Európában alkalmasnak, Kövért meg itthon sokan házelnöknek sem tartják alkalmasnak.

Nem is értem, Deutsch Tamás vagy Kósa Lajos miért nem jött még szóba.

Orbán szóvivője azzal intette le az érdeklődő újságírókat, hogy a miniszterelnök januárig nem foglalkozik a dologgal.

Szerintem félreérti a problémát

Nem az a baj, hogy Orbán januárig nem akar foglalkozni elnökjelöléssel, hanem az, hogy januártól viszont akar.

Pedig neki egyáltalán semmikor sem kellene a választás előtt.

Ha esetleg költözni készülünk, nem hagyjuk ott a harapós házőrzőnket az új lakóra. A nem szobatiszta, padlóra piszkoló ölebet sem.

Jogilag még lehetne az elnökválasztással várni, beleférne az időbe. Erkölcsileg meg kötelező lenne. Ja, hogy ilyen szempont nincs.”

Kapcsolódó

 

orbán

3 thoughts on “„Nem az a baj, hogy Orbán januárig nem akar foglalkozni elnökjelöléssel, hanem az, hogy januártól igen!”

  • Mert sajnos megteheti, és nyilván meg is fogja tenni. Az egyik választottja az, aki Európában sem felelt meg, a másik pedig köztudottan nem normális. Viszont, kellően és kellemesen érdes a nyelvük, és a megfelelő csapásszámmal tudnak ügyködni a gazdin. A rátermettség, vagy egyéb pozitív jellemzők nem feltétel, sőt, a fidesznél ez hátrány. Majd a gazdi megmondja, hogy ez az új biodííszlet miről mit gondolhat. Nézzük meg a fidesz-vezérkart. Ennél szedett-vedettebb banda a világon nincs. De orbánnak ez kell, mert mind igen jól bólogat a fényességes bármelyik agyament dolgára

  • Ezeket a patkányokat el kell zavarni végre, ország világ elött ez a nép lett a bolondok országának népe,meddig türik még ezt az elmebeteg cigányt aki hülyének nézi az embereket, nem azért volt megválasztva hogy lopjon csaljon hazudjon és egyedi hatalmát épitse, hanem a nép akaratát képviselje ez a beteg állat,, Elég volt emberek,, meddig türjük még???

  • Pingback:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük