Nem Björgen, hanem Ragnhild Haga nyert

Szőcs Emőke, a 77. helyen végzett a női sífutók 10 kilométeres szabadstílusú számában, amelyet norvég sportoló nyert meg a pjongcsangi téli olimpia csütörtöki napján, de meglepetésre nem Marit Björgen, minden idők legeredményesebb női téli olimpikonja, hanem Ragnhild Haga.

A szám magyar szereplője a 90 fős mezőnyből 13 sportolónál volt gyorsabb. A győztes Hagától pedig 6:04.1 perccel maradt el.

A pályafutása során eddig csupán egyetlen világkupa-győzelmet aratott Haga egészen simán nyerte meg az egyéni indításos versenyt, amelyen mögötte a szombati 7,5 plusz 7,5 kilométeres tömegrajtos viadal dobogósai végeztek: a bajnok svéd Charlotte Kalla lett a második, míg a szombaton ezüstérmes Björgen, illetve bronzérmes finn Krista Parmakoski a harmadik.

Az egyenkénti indításos viadal 90 résztvevője – köztük az amúgy sílövő Szőcs – szikrázó napsütésben rajtolt el. A nagy esélyesek közül Björgen indult elsőként, így rögtön magasra került a léc a mögötte startoló riválisok számára. Ugyanakkor féltávnál lévő részidőkből már tökéletesen látszott, hogy a 27 éves Haga és a szám vancouveri bajnoka, Kalla között dől el az aranyérem sorsa. Utóbbi kezdett gyorsabban, de a felétől átvette a vezetést Haga. Magasabb tempóját a célig tudta tartani, így az előnyét folyamatosan növelte. Végül több mint 20 másodperccel diadalmaskodott a végére elfáradó svéddel szemben.

Björgen, ha nagy csatában is, de egy bronzzal gazdagította ötkarikás medálgyűjteményét, amely így hat aranyból, négy ezüstből és két bronzból áll, s ezzel rekorder a női sportolók között a téli olimpiák történetében. A cél előtt 1,6 kilométerre még jobb volt Parmakoskinál, de végül azonos időt értek el, így ezúttal két harmadik helyezettet hirdettek.

„Nehéz verseny volt, de kihoztam magamból, amit tudtam. A második körben elkezdett zsibbadni a bal lábfejem, lehet túl szoros volt a kötésem” – értékelt az MTI-nek a csíkszeredai születésű Szőcs Emőke, aki Szocsiban biatlonban szerepelt. – „Sajnos, más léccel és vaxszal kellett menni – mint amint eddig teszteltük –, mert a rendkívül hideg időjárás után ma először plusz volt, így olvadt a hó, azaz ennek megfelelően vizes hóra való lécre kellett váltani. Ettől függetlenül, versenyezni jobb ilyen időben, mint mínusz 15 fokban”.

Sífutás, női szabadstílusú 10 km, olimpiai bajnok:

Ragnhild Haga (Norvégia) 25:00.5 perc
2. Charlotte Kalla (Svédország) 20.3 mp hátrány
3. Marit Björgen (Norvégia) és
Krista Parmakoski (Finnország) 31.9 mp h.
…77. Szőcs Emőke 6:04.1 p h.

Szőcs Emőke a 10 kilométeres női szabadstílusú sífutószámban az Alpensia Sífutó Központban. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Bombameglepetés a női sílövők 15 km-es távján

Óriási meglepetésre a svéd Hanna Öberg nyerte meg a női sílövők 15 kilométeres egyéni indításos viadalát a phjongcshangi téli olimpián.

A szerdáról a rossz időjárási viszonyok miatt elhalasztott verseny egyik sajátossága, hogy a négy lövészet során mindenki 5-5 lövést ad le, azaz hiba esetén nincs póttöltény, de nincs büntetőkör sem, hanem valamennyi rontás egy-egy perc büntetést von maga után.

A szabályok miatt, így különösen nagy jelentősége van minden pontatlanságnak, s aki hibátlanul tudja le a két-két fekvő és álló testhelyzetű lövészetet, annak nagy esélye nyílik a győzelemre. Nos, a mindössze 22 éves Hanna Öberg sikerének éppen az volt a kulcsa, hogy egészen kiválóan célzott, ráadásul a futótempója is jó volt.

A mezőny legjobb futóprodukcióját a kétszeres olimpiai bajnok szlovák Anastasiya Kuzmina produkálta, aki két lőhibát is vétett, ennek ellenére megszerezte a második helyet, Öbergtől csupán 24.7 másodperccel elmaradva.

A bronzérmet a phjongcshangi játékok első két sílövő számának győztese, a német Laura Dahlmeier szerezte meg.

Női sílövészet, 15 km, olimpiai bajnok:

Hanna Öberg (Svédország) 41:07.2 perc (0 lövő hiba)
2. Anastasiya Kuzmina (Szlovákia) 41:31.9 (2)
3. Laura Dahlmeier (Németország) 41:48.4 (1)

(MTI)

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

http://varosikurir.hu/szintiszta-norveg-dobogo-ferfi-sifutasban/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.