Karácsony Gergely: felületes szlogenekkel nem fogok hülyét csinálni magamból

2 of 2Next
Use your ← → (arrow) keys to browse

A Fidesz hekkelési kísérletéről

Tudja, hogy sokak félelme, hogy a Fidesz meghekkeli a választást, és az előválasztást is. Úgy gondolja bár a Fidesztől minden kitelik, a baloldal által szervezett előválasztáson nincs küszöb:

„Ha elmegy több ezer szavazó, azzal már elégedett lennék. A Puzsérral való megállapodás arról szól, hogy a júniusi választáson 50 ezres lesz az érvényességi küszöb, ami a nemzetközi részvételi átlagnak megfelelő”

Hozzátette, ha ennél kevesebben voksolnak a második fordulóban, akkor a korábbi megállapodások érvényüket vesztik:

„Akkor senkit sem kötelez az előválasztás, de azt gondolom, politikai értelemben így is, úgy is megkerülhetetlen lesz az eredmény. Erős visszajelzés lesz arra, kinek milyen támogatottsága van, de szerintem júniusra el lehet érni ekkora mozgósítást.”

Karácsony arra számít, hogy az ellenzéki egység az EP-választás után alakulhat ki. Hozzátette, szombaton a Kossuth téren azt látta, hogy a választóknál már van egység:

” Az ellenzék az elmúlt hetekben kiválóan vizsgázott együttműködésből. Azt gondolom, mikor nem egy tüntetés, hanem egy önkormányzati választás sikeréről van szó, még jobban fognak vizsgázni. Ahhoz, hogy a 23 kerületben jó jelölt legyen, minden pártra szükség van.”

A mostani tüntetéseken tudatosan nem tolakodott az első sorba

Kiemelte, a mostani tüntetéseken az a nóvum, hogy az összes ellenzéki párt egyszerre hívja utcára az embereket, és mintha kezdene értékszintézis is kialakulni a pártok között:

„Nem értek egyet minden ellenzéki szereplő nézeteivel, akivel adott esetben együtt kell működni, de ez nem változtat azon a tényen, hogy ebben a politikai rendszerben csak ellenzéki egységnek van győzelmi esélye. Egy az egy ellen. „

A most zajló tüntetéseknél tudatosan nem tolakodott az első sorba. Most ez nem az ő ideje jött el, hanem a parlamenti képviselőké, hiszen az ellenállás a parlamentben kezdődött.:

„Végtelenül büszke vagyok a Párbeszéd képviselőire, Szabó Tímeára és Tordai Bencére. A szombati tüntetésen pedig már én voltam az utolsó beszélő – igaz, betartva a megállapodást, hogy nem kampányolok, és nem leszek hosszabb 75 másodpercnél.”

A főpolgármester – jelölti programmal kapcsolatban megfogalmazta, hogy felelős ember inkább legyen óvatos a „mindent vivő”, PR-szagú szlogenekkel, ez nem az ő világa:

„A Sétáló Budapest filozófiájában rokonszenves, de ebben nem merülhet ki egy fővárosi program. Mert a séta nem csak közlekedési kérdés, nagyon rossz a városszerkezet is. Szóval, én ennél összetettebbnek, sokszínűbbnek, izgalmasabbnak látom a fővárost és a teendőket is, szóval, ilyen felületes szlogenekkel nem fogok hülyét csinálni magamból.”

Részvételi programalkotás a célja

A programja a kampány végére készül el, mert ez nemcsak az ő programja lesz, hanem minden budapestié: részvételi programalkotást szeretne, amelyben a szakmai szervezetek és a polgárok is elmondhatják a véleményüket:

„A lényeg az emberközpontú város, a zöld Budapest. Sok mindent meg kell változtatni, hogy a város emberi léptékű legyen, ne fulladjunk meg, hogy ne kelljen senkinek az utcán élnie. És beleállok pár olyan dologba is, ami nem lesz népszerű, de elkerülhetetlen ahhoz, hogy jobb legyen az élet Budapesten.”

Kapcsolódó

Szabad Budapestet! Most!

2 of 2Next
Use your ← → (arrow) keys to browse

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük