Sorting by

×

Nem éheznek a bécsiek, csak bekrepált egy üzlet hűtője

Néhány napja felkapta a kormányközeli média, hogy Bécs egyik diszkont áruházában üresek voltak a polcok, amiből a hazai kommunikációnak kedves következtetést is levonták: látjátok honfitársak, nálunk van mit enni, -nem úgy, mint a “sógoroknál- mert a “stopoknak” és a többi kormányintézkedésnek köszönhetően ott tartunk, ahol.

Igen ám, de….

Mielőtt az arra hajlamosak örömtáncot lejtenének, hogy milyen jól választott a magyar 2/3-ad, jöjjön a kijózanító igazság: meglett a válasz, szó sincs arról, hogy az infláció miatt pánikvásárlásba kezdtek volna az osztrákok.

Döbbenten állnak a bécsiek a szupermarket üres polcai előtt

– ezzel a címmel számolt be a hirado.hu három napja arról, hogy egy bécsi diszkont áruházban nem volt semmilyen hűtött termék. A heute.at egy olvasói fotóját vették át, és tényleg nem valami jó a helyzet a kép szerint: teljesen üresen álltak a polcok, ahol a tejnek, vajnak, sajtnak vagy épp joghurtnak kellett volna lennie. Az osztrák lap arról írt, már olyanokon kezdtek el kombinálni a vevők és az olvasóik, hogy a háborútól vagy a nagy inflációtól félve megrohamozhatták az emberek a boltot – ezt a gondolatot átvette a magyar állami média is. Onnan pedig tovább ment a hír a Fidesz-barát Facebook-oldalakra is, volt, ahova már Ursula von der Leyen és Charles Michel képével illusztrálva azzal került ki:

„Köszönjék meg a brüsszeli rezsimnek!”

A frankó már nem bizonyult hírnek

A Heute mindenesetre vette a fáradtságot, és megkérdezte az üzletet is, hogy mi történt. A választ a magyar szemle már nem követte, pedig abból kiderült: elromlott a hűtőberendezés. Az üzletlánc szóvivője elmondta, a

technikai hiba miatt minden, hűtést vagy fagyasztást igénylő árujukat a raktárba vitték vissza, amíg újra működőképessé teszik a hűtőket.

– hangsúlyozták.

A pontosítást már a Heute eredeti cikkében is feltüntették.

Az osztrák infláció egyébként márciusban 6,7 százalékos volt, jóval kisebb, mint a 8,5 százalékos magyar.

Forrás

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.