Connect with us

Budapesti hétköznapok

Nem épített elég stadiont a nemzeti oligarchia? – érdeklődött egy hozzászóló az Orczy-park bezárása hallatán

Nem épített elég stadiont a nemzeti oligarchia? - érdeklődött egy hozzászóló az Orczy-park bezárása hallatán
Megosztás

„Az olimpiai kvalifikációs sorozat koncepciójának része, hogy egy városi parkban -esetünkben az Orczy-park- rendezik meg, hogy minél közelebb kerülhessenek a városi sportok a lakossághoz.” Ezt a kommentet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem nevű felhasználó írta válaszul egy dühös budapesti internetezőnek. Az egyetem közösségi médiása a jelek szerint nem érezte, milyen abszurd épp ezzel érvelnie.

De lássuk, miről is van szó!

Június végén, 20. és 23. között Budapesten rendezik a bréktáncosok, a freestyle BMX-esek, a gördeszkások és a falmászók közös európai olimpiai selejtezőjét. Ez számít idén a legnagyobb nemzetközi sporteseménynek Magyarországon.

A selejtezőnek az a koncepciója, hogy mivel ezek jórészt nagyvárosi parkokban, utcákon született sportok, a versenyeket is vigyék közel a lakossághoz. Nálunk ezt úgy oldották meg, hogy egy hónapra teljesen kitiltották a lakosságot a helyszínnek választott Orczy-parkból, aminek egyes népszerű részei kétszer ennyi ideig lesznek zárva a lakosok elől.

A hozzászólásokból….

„Hát ez több, mint bosszantó-; Atlétikai stadion pont erre alkalmas lenne, de ha a parkos koncepció a lényeg, akkor Népliget 112 hektár vs Orczy kert 26 hektár-; vitathatatlanul jobban elfért volna a Népligetben mindez, gyanítom az ott sportolók napi rutinját sem sértették volna. Plusz kb látszott is volna a parkból valami-; az Orczyn a sok ideiglenes felépítmény miatt már élvezhetetlen a park látványa-, túlnőtt aranyhal pici akváriumban effektus… De nézzük meg a közlekedés/ tömegközlekedéssel történő indoklást-, ez se meggyőző véleményem szerint, mivel a Népliget jobban megközelíthető:
Népliget megközelítése: Villamos: 1, 1A. Trolibusz: 83. Autóbusz: 254E. Éjszakai busz: 901, 914, 914A, 918, 950, 950A. Elővárosi busz: 607, 608, 626, 627, 628, 629, 630, 631, 632, 633, 635, 636, 650, 653, 654, 655, 656, 657, 659, 660, 661, 679, 705. Orcy kert megközelítése: Autóbusz: 72 83 9 99 MU3 914 914A 950 950A 281. Akkor vonjunk egy szaldót: A lakossághoz közelebb hozni a spotot elképzelés annak árán, hogy aki tényleg sportol, azt meg kiszorítjuk onnan, ahol sportol. Rosszul hangzik, de ilyen, amikor a tényeket egymás mellé rakjuk… Mi, akik sportolunk, napi rendszerességgel tesszük, és igen, így nyáron jól esik, ha az ősfák hűvösében tehetjük, amik szűrik az utak porát is. Köszönjük, hogy a forró nyári napokon, minket futókat kikényszerítenek pl az Üllői út kipufogógázos, poros, aszfalttól felhevült részére, biztos nem lesz semmi gond.”

„Tisztelt Egyetem, egészen komolyan kérdezem, egy park a legalkalmasabb erre a feladatra? Csak a környéken vagy rengeteg egyéb opció például a Nemzeti Atlétikai Központ. Miért, de tényleg miért egy közkedvelt, játszóteres, futókörös, focipályás parkot kell széttiporni?”

„Nem épített elég stadiont a nemzeti oligarchia? Miért a természetet kell terhelni?”

„Ez a hír/esemèny tökéletesen bemutatja a Fidesz sporthoz és lakossághoz való hozzáállását ? (fel lehetett volna újítani/fejleszteni erre a célra a Népligetet is, meg ugye volt szó Észak-Csepelen is valami nagy-nagy parkról…”

„Én nem hiszem, hogy bárkit jobban érdekelne ez a program mint maga a park úgy ahogy van a nyugalmával bájával… sok embernek csak ennyi marad hogy szép környezetben eltöltsön pár értékes órát nyáron. Azzal hogy feltúrják és zajonganak nem visznek senkit közelebb semmihez.. no komment inkább.”

„Jobban elfogadnánk a helyzetet, ha korábban értesítenek errôl és nem Május 14-én, amikor már Május 15-én részleges lezárások vannak. Jobban tudtuk volna tervezni a nyarunkat. Mi az oka annak, hogy ilyen késôn lett ez publikus? A szervezés mikor kezdôdött?”

Józsefvárosban, ahol konkrétan ez a legnagyobb és nagyjából az egyetlen, nyáron kikapcsolódásra, játékra és sportolásra használható zöldfelület

Az összesen 4 napos verseny mobil mászófalának felépítésére és bontására hivatkozva május 18-ától július 14-éig tartják zárva a park egy részét.

A fent idézett felhasználó azért volt dühös, mert az NKE azt jelentette be egy facebookos posztban, hogy az összesen 4 napos olimpiai kvalifikációs verseny miatt egész júniusra lezárják az intézményhez tartozó, de nagyrészt közparkként üzemelő Orczy-parkot a lakosság előtt. Sőt: a kert bizonyos részeit, például a népszerű sportparkot 2 hónapra. Futni és a szabad téri gyúróeszközöket használni így már a verseny előtt egy hónappal, május közepe óta sem lehetett, aztán egy hónapra teljes a zárlat a hónap elejétől június 30-áig, egyedül a játszótér és az uszoda használható majdnem mindvégig. De június 15. és 25. között a játszótér sem.

Az NKE közösségi médiása azért is hivatkozhatott a lakosságra, mert a dühös internetező a kommentjében azt vetette fel, hogy a környéken is egy rakás alternatív helyszín jöhetne szóba, nincs messze például a célra nyilvánvalóan alkalmas Nemzeti Atlétikai Központ, ahol a világbajnokságot is rendezték. Az önmagában tényleg igaz, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság deklarált célja, hogy az újításnak számító városi extrémsport-selejtezősorozat mindkét állomása nagyvárosi parkokban, fesztiválszerű körülmények között menjen le.

Az elképzelés az, hogy a nem hagyományos sportágakat ne sima, stadionok lelátóin ülő nézőkként, hanem sportot, zenét, divatot ötvöző, hangsúlyozottan ingyenes utcai fesztivál résztvevőiként élvezhesse az urbánus lakosság, amely szinte biztosan nem váltana pénzért jegyet egy messzi sportlétestményben rendezett ilyen eseményre.

Az első ilyen tornát Sanghajban rendezték, a budapesti az utolsó az olimpia előtt, vagyis itt fog eldőlni, ki jut ki Párizsba a négy sportágban.

Csakhogy nálunk ezt úgy oldották meg, hogy a 4 nap lakosságbevonást a lakosság 1-2 hónapos kizárása árán valósítják meg. A helyszín sem akármilyen zöldfelület. 

Forrás

Kapcsolódó

Szerző