Kerítésen innen

Nem értem, miért a csodálkozás, igen, ebben az országban kötelező hinni – Mert mint az köztudott, “a tömeg hisz és nem gondolkodik…”

Nem értem, miért a csodálkozás, igen, ebben az országban kötelező hinni - Mert mint az köztudott, "a tömeg hisz és nem gondolkodik..."

Nem várt nehézséggel találják szemben magukat a magyarországi ateisták és vallástalanok, hiszen az idei népszámlálás kérdőíven nem lesz külön rubrika a számukra. Az eddigi felmérések alapján a Magyar Ateista Társaság azt gondolja, hogy 50 százalék alá esik a magukat kereszténynek vallók aránya.

…akkor mi?

Az, hogy pontosan hány százalék az ateisták aránya Magyarországon, nagyon nehéz megmondani, mert a témában nem állnak rendelkezésre pontos felmérések. A 2011-es népszámlásáson a válaszadók 39 százaléka (3 millió 800 ezer) ember vallotta magát katolikusnak, és 57 százalék mondta, hogy valamely vallási felekezethez tartozik. Ezzel szemben 18 százalék volt az, aki semmilyen felekezethez nem sorolta magát, 27 százalék pedig nem kívánt válaszolni. A Pew Research Center 2017-es nemzetközi felmérésének Magyarországra vonatkozó adatai szerint a teljes népesség 59 százaléka hisz Isten létezésében, köztük fele-fele arányban vannak azok, akik teljes meggyőződéssel, és azok, akik kételkednek valamilyen formában. Ez azonban egyáltalán nem jár együtt azzal, hogy hányan járnak templomba:

a magyarok mindössze 9 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ezt hetente megteszi, a katolikusok között ugyanez az arány 12 százalék.

-idézte a HVG.

Figyelemfelhívás, ha másként nem megy….

A Magyar Ateista Társaság éppen a fenti eredmények miatt is szeretné azt elérni, hogy a nem vallásos és ateista magyarok ne tagadják meg a válaszadást, hanem közülük minél többen vállalják fel identitásukat.

„Ha látszik, hogy a nem vallásosak aránya közelíti a vallásosakét, akkor a politikusoknak elemi érdeke lesz, hogy ne csak az egyházak kegyeit keressék, hanem az ateisták, nem vallásosak érdekeit is vegyék figyelembe”

– írta a portálnak Waldmann Tamás, a Magyar Ateista Társaság elnöke, akik közösségi oldalukon tették fel a kérdést:

Szerintetek hány ateistát hívott meg a “közszolgálati” M5 népszámlálási kampányunk kapcsán tartott beszélgetésre?

“…megmosolyogtató keresztény Magyarországról beszélni…”

Az eddigi felmérések alapján azt várják, hogy az idei népszámláláson (amit a koronavírus-járvány miatt halasztottak el egy évvel) a magukat kereszténynek vallók aránya 50 százalék alá esik. Ilyen esetben pedig véleményük szerint megmosolyogtató lesz keresztény Magyarországról beszélni.

A Magyar Ateista Társaság kampányát eddig körülbelül 140 adományozó segítette, a célként kitűzött 2,5 millió forint 62 százalékát már összegyűjtötték.

Érdekességként említette meg, hogy

a keresztény politikusok, papok kirohanásai után minden alkalommal szemmel láthatóan megugrott a támogatások összege.

Azbej Tristan kibukott….

Az államtitkár egyébként egy hete a HírTV műsorában úgy fogalmazott, a Magyar Ateista Társaság felhívása

„súlyos keresztényellenes kirohanásokat és sértéseket tartalmaz”.

Waldmann szerint

„…örülnénk neki, ha lehetne érdemi vitát is folytatni a keresztény Magyarország politikai szlogen képviselőivel, és ha a minden ateista megnyilvánulást csípőből szélsőségesező keresztényüldözés-ügyi államtitkár, Azbej Tristan venné a bátorságot, hogy szóba álljon olyanokkal, akik nem értenek vele mindenben egyet”

Van rubrika, vagy nincs?

Ellentétben a 2011-es kérdőívvel, ahol külön rubrika volt a magukat ateistának vallóknak, úgy tűnik 2022-ben erre nem lesz lehetőség. A KSH-val folytatott szakmai egyeztetésen az derült ki, hogy a vallásról és világnézetről szóló kérdésben jelenleg három opció létezik:

  • meg lehet nevezni azt a vallást, felekezetet, melyhez tartozunk,
  • választhatjuk, hogy nincs vallásunk, felekezetünk, és
  • beikszelhetjük, hogy nem kívánunk válaszolni.

Ha valaki ateista, akkor a vallás résznél kell külön kikeresnie és kattintással kijelölnie a neki megfelelő választ. A lista tartalmazza az „ateista” válaszlehetőséget is. A Magyar Ateista Társaság ezt több szempontból is elfogadhatatlannak tartja… További részletekért látogasson el a portál cikkére.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

FRISS!

About Author