“Nem értem Soros Györgyöt. Ha velem csinálná ezt a cirkuszt, akkor az ő lehetőségeivel már eltüntettem volna a “törpenapóleont”

Nem értem Soros Györgyöt. Ha velem csinálná ezt a cirkuszt, akkor az ő lehetőségeivel már eltüntettem volna a “törpenapóleont”. (by Bödöcs)

Adva van a világ 29. leggazdagabb embere,

aki közismerten – nem szívbajosan – pénzügyi tranzakciókkal szerezte irdatlan vagyonát. Olyan ügyletekkel, amik másnak nem jutottak az eszébe pedig a lehetőség ott volt előttük is Malajziában, Thaiföldön, Indonéziában, Japánban, Oroszországban, Franciaországban és Nagy-Britanniában.

Pontosan látja, érzi a folyamatokat, s nem egy esetben befolyásolja (!) is. A pár évvel ezelőtti amerikai jelzáloghitel válságra korábban többször is figyelmeztetett. Nem hallgattak rá. Ő jelentős haszonra tett szert. Az általa vezetett legnagyobb befektetési alap tíz százalékos profitot ért el 2008-ban. Mások meg tönkre mentek.

2008. október 9-én az OTP Bank részvényei 22%-ot estek nem egészen egy óra alatt. A támadása mögött a Soros Fund Management állt, amely a tranzakcióval 675 ezer amerikai dollárt nyert. Az alap tőkepiaci tevékenysége során megsértette a piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó jogszabályi előírásokat, ami miatt a PSZÁF bírságot szabott ki rá. Soros közleményében kijelentette, hogy nem ő adott megbízást az ügyletre, és sajnálja a történteket. Nem sokkal később egymillió amerikai dollárt adományozott az ajkai vörös-iszap-katasztrófa károsultjainak megsegítésére. (Eddig Magyarországon 400 millió dollárt, azaz 112 milliárd forintot adományozott különböző célokra.)

És itt jön a lényeg:

ez az ember kb. egy nap alatt tudná fejre állítani az egész országot. Ha felvásárolná mondjuk a Amerikai Templeton Befektetési alaptól a külföldi adósságainkat, s pár órára rá csak 10 százalékkal olcsóbban piacra dobná. A forintnak annyi lenne. Pár száz százalékos infláció, árúhiány, olaj és gáz hiány, stb. Már húzhatnánk is le a rolót.

Nem azt mondom, hogy hízelegni kell neki, de nem nevezném taktikus lépésnek a folyamatos gyalázását. Tudom mindez csak a gondolkodó, empatikus emberek agyáig juthat el. A politikusoknak – pontosan tudom – sok!

Szerző: Juszt László

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük