Nem fizettek a horvát kórházak, nem kapnak több gyógyszert - A miniszter már a telefont sem veszi fel! - Városi Kurír

Sorting by

×

Nem fizettek a horvát kórházak, nem kapnak több gyógyszert – A miniszter már a telefont sem veszi fel!

A legnagyobb horvát gyógyszer-nagykereskedő, a Medika egy kórház kivételével az ország összes gyógyintézete számára leállította kedden a gyógyszerek szállítását, mivel az intézmények kifizetetlen számlái meghaladták a 2 milliárd kunát – írja az MTI nyomán az Index.

Hirdetés

Emberéletekről és átszámítva közel százmilliárd forintról van szó

Jasminko Herceg a vállalat igazgatója szerint eddigi figyelmeztetéseikre nem reagált a kormány, ezért úgy döntöttek:

KEDDTŐL EGYETLEN DOBOZ GYÓGYSZER SEM KERÜL AZOKBA A KÓRHÁZAKBA, AMELYEK NEM TARTJÁK BE A 60 NAPOS FIZETÉSI KÖTELEZETTSÉGET.

2021 első negyedévében egymilliárd kuna értékben szállítottak ki gyógyszereket, és mindössze 100 millió kuna kintlévőséget tudtak behajtani – hangsúlyozta. Hozzátette:

a kormány mindeközben nem tett javaslatot a probléma megoldására, Vili Beros egészségügyi miniszter pedig már a telefont sem veszi fel.

A horvát gyógyszer-nagykereskedők a hét elején figyelmeztettek, hogy

A HÓNAP VÉGÉIG AZ ÁLLAM, A KÓRHÁZAK ÉS A HORVÁTORSZÁGI EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR ADÓSSÁGA A GYÓGYSZERGYÁRTÓK FELÉ ELÉRI 6,5 MILLIÁRD KUNÁT.

Ebből pedig csak a kórházak adóssága eléri a 4,5 milliárd kunát

A kormány tavaly októberben egyszer már kifizette a kórházak és gyógyszertárak gyógyszer-nagykereskedők felé fennálló adósságának egy részét, összesen 2,24 milliárd kunát. A maradék tartozás tavaly év végéig 750 millió kunával, ebben az évben pedig további félmilliárd kunával növekedett. Az egészségügyi miniszter a sajtónak kedden úgy nyilatkozott:

tökéletesen tisztában van a problémával, amelyet az „egészségügyi ellátórendszer évtizedek óta tartó krónikus betegségének” nevezett.

Mint mondta, szerdán tárgyalóasztalhoz ülnek a gyógyszer-nagykereskedőkkel, és igyekeznek átmenti megoldást találni a problémára. Arra az újságírói kérdésre válaszolva, miszerint honnét teremtenek elő ennyi pénzt a költségvetésben, a miniszter azt válaszolta:

valamennyi összeg a rendelkezésükre áll, de ez csak rövid távú megoldás, idővel lehet, hogy növelniük kell az egészségügyi szolgáltatási járulékokat.

 

kórház

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.