Nem fogja kitalálni, mi a legújabb stratégiailag rém fontos ágazat!

Megpróbálok segíteni: nem az egészségügy, hiszen az olyan, amilyen, nem is az oktatás, vagy a lemaradók felzárkóztatása, még csak nem is a demokrácia deficit felszámolása, vagy a menekültkérdés humánus megoldása a stratégiai szempontból kiemelten fontos, hanem.. Rákérdez?

Ha a bortermelésre tippelt, akkor nyert!

A hazai bortermelés stratégiai terület: kulturális, társadalmi és gazdasági szempontból is fontos – hangoztatta az agrárminiszter pénteken Egerszalókon, a Juhász Testvérek Pincészete borászati központjának avatásán.

Az avatón szép számban képviseltette magát a kormány és a slepp,

11-en (+két gyerek) estek neki a szalagnak. Név szerint balról Nagy István az agrárminiszter, Nyitrai Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője, stratégiai társadalmi kapcsolatok összehangolásáért felelős miniszterelnöki megbízott, Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke, az Országgyűlés fideszes alelnöke, Habis László (Fidesz-KDNP), Eger polgármestere, Varga István egerszalóki polgármester, valamint Fazekas Sándor, a Fidesz parlamenti képviselője, volt földművelésügyi miniszter, Juhász Attila, a pincészet egyik tulajdonosa, Juhász József, Juhász Ádám, Juhász Péter, Juhász Levente és Juhász Máté.

juhasz-bor
fotó: MTI

Nagy István szerint ez a fejlesztés nemcsak a borászat életében, hanem nemzetgazdasági szinten is jelentős. Közölte:

a beruházáshoz a kormány az Európai Unióval együtt 200 millió forinttal járult hozzá.

Az Agrárminisztérium mindenekelőtt a családi vállalkozásokat erősíti, rekordösszegű támogatásokat kapott a szőlő- és borágazat – hangsúlyozta Nagy István.

a szőlőtelepítési kedv fokozására a kormány 4 milliárd forint keretösszeggel támogatja az új ültetvények létesítését.

Juhász Attila tulajdonos elmondta:

juhasz-attila
fotó: MTI

a beruházás teljes költsége 1,2 milliárd forint. A megvalósításhoz 500 millió forint saját erőt és ugyanilyen összegű banki kölcsönt használtak fel. A pincészet technikai eszközökre nyert 200 millió forint pályázati támogatást.

Közölte, hogy a beruházással “hiperreduktív” technológiára is alkalmas borászat jött létre. A létesítményt úgy alakították ki, hogy a borvidék kisebb pincészetei számára is elérhetővé válnak a legkorszerűbb borászati technológiák, a modern palackozó, a laboratórium, a raktár, illetve igény esetén a bemutatóterem és a borszaküzlet. A palackozó óránkénti kapacitása hatezer palack.

Az esemény fényét emelte jelenlétével a királyok hegedűse,

a nemzet fidesz-közeli csodazenésze: Mága Zoltán is, nem tudni milyen minőségében.

juhasz-maga
fotó: MTI

Egy kis adalék:

2016-ban jelent meg a magyarepitok.hu oldalán az alábbi a Juhász-pincészetről:

“A társaság tájékoztatása szerint 2015-ben kétmillió palack bort értékesítettek, 90 százalékban a hazai piacon, a többit Kínában, Lengyelországban, az Egyesült Királyságban, Csehországban, Németországban, Romániában, Szlovákiában és Franciaországban. Tavalyi nettó árbevételük másfél milliárd forint volt. A cég árbevétele az elmúlt öt évben összesen 400 százalékkal növekedett.(…) 25 új munkahelyet is teremtenek.

2 millió palack 90%-a 1,8 millió, ennyi kelt el kerítésen belül. A fennmaradó 200.000 palackon osztozott a fent felsorolt 8 ország, köztük Kína, ahol egy kisváros annyi szomjas szájjal bír, mint egész Magyarország. Mennyire életszerű?

(forrás: MTI)

Mága Zoltánnak hirtelen több százezer ázsiai rajongója lett Facebookon

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük