Nem jött be a lejáratás, a népek kedvelik a Soros-bérenceket

Közzétette a NAV a teljes listát az idei 1 százalékos felajánlásokról. Ebből kiderült, hogy a Soros-bérencnek kikiáltott szervezetek sokkal népszerűbbek a kormánypárti civileknél, de az is, hogy tudatosabbak lettek a magyarok, amikor döntenek a pénzük sorsáról. A legtöbben még mindig a kórházakat támogatják.

Már odafigyelünk az 1 százalékra

Idén összesen 1,78 millióan ajánlották fel a személyi jövedelemadójuk 1 százalékát, összesen 8,28 milliárd forint értékben. Ez sokkal több, mint a tavalyi 7,5 milliárd forint, de még mindig elmarad a 2016-os 8,5 milliárdtól. A magyarázat egyszerű: 2017-ben vezették be azt a rendszert, amelyben a NAV már a magánszemélyek helyett is megcsinálja az adóbevallást, így ha valaki nem rendelkezik külön az 1 százalékról, nem szólnak neki, hogy ezt meg kellene tenni. Úgy tűnik, idén már sokkal többen odafigyeltek arra, hogy eldöntsék, melyik szervezetnek ajánljanak fel támogatást.

A gyógyítás támogatása áll az első helyen

A lista élén évek óta minimális csak a változás: kórházak, más, egészségügyhöz kapcsolódó szervezetek, és állatvédők találhatók itt. A legtöbb pénzt, 156 millió forintot a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány kapta, a lista második helyén 140 milliós felajánlással a Daganatos.hu Alapítvány áll, a harmadik pedig 124 millióval a Bátor Tábor Alapítvány.

50 milliónál több pénzt 14 szervezet kapott, ezek közül tizenegy az egészségügyhöz kötődik, kettő állatvédő (a Rákosmenti Noé Bárkája Állatotthon és a Rex Alapítvány), ezeken kívül még Böjte Csaba Dévai Szent Ferenc Alapítványa került be a legnagyobb támogatást kapók közé.

Összesen 27 188 alapítvány vagy egyesület kapott támogatást idén, ezek közül nyolcezernek kevesebb, mint tíz ember ajánlott fel pénzt. Olyan szervezet, amelynek száznál többen adtak 1 százalékot, 2611 volt, ezernél is több embertől pedig mindössze 168 helyre érkezett adomány.

A TASZ, a Transparency és a Helsinki Bizottság is lenyomta a kormány civiljeit

Több olyan szervezet is volt, amelyeknek a kormánypárti politikusok látványosan nekimentek az elmúlt években. A legnépszerűbb ezek közül a TASZ volt, nekik 2909 ember ajánlott fel pénzt, összesen 20 millió forintot. Nyolcszázzal több, mint tavaly, így az 59. legnépszerűbb szervezet lett. A Magyar Helsinki Bizottságnak összesen 796 ember ajánlott fel 1 százalékot, ezzel befért országosan a Top200-ba, a Transparency International Magyarország pedig 454 felajánlást kapott. Mindegyik szám nőtt tavaly óta.

Az Amnesty International 281, a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület pedig 199 embertől kapott felajánlást. Összehasonlításképp: a kormánypárt kedvence, a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány 408 embertől kapott 1 százalékot. Az Átlászó.hu-t működtető Átlátszónet Alapítványt 2959-en választották.

Hatvanöten támogatták a felcsúti focit

Összesen 65 ember volt az országban, aki úgy döntött, hogy az adója 1 százalékának a legjobb helye a A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnál lesz. Ez egyébként több, mint ahányan a Felcsút-Kisvárda meccsen voltak, arra 61-en mentek ki. A sportklubok közül a legtöbb támogatást a ferencvárosi Albert Flórián Alapítvány szerezte, nekik 1029-en adtak pénzt.

A milliomosok választása

A fiatal művészeket támogató Budapest Artisan Alapítvány egyetlen embertől kapott 1 százalékos felajánlást, de tőle rögtön 545 ezer forintot. Ha valaki szja-jának az 1 százaléka ennyi, az átlagosan 30 millió forintos havi jövedelmet jelent.

Ha azokat a szervezeteket nézzük, amelyeknek legalább tízen adtak pénzt, a Veszprémi Petőfi Színház, valamint az olimpiai pályázatért is felelős BOM a Magyar Sportért Közhasznú Alapítvány kapta a leggazdagabbaktól a felajánlásokat, ezeknek olyan emberek küldtek 1 százalékot, akiknek átlagosan 3,2 millió forint volt a havi jövedelmük.

Az egyházakat kevesebben támogatták

Az szja másik 1 százalékát valamelyik egyháznak, vagy a Nemzeti Tehetség Programnak lehet felajánlani. Amíg az első 1 százalékot valamelyik civil szervezetnek 1,78 millióan küldték el, az egyházakat csak 988 ezren támogatták.

Abban semmi meglepetés nincs, hogy a legtöbben, 526 ezren, a katolikusoknak adták a pénzüket, a református egyház 206, az evangélikus pedig 60 ezer embertől kapott 1 százalékot.

A nem keresztény egyházak közül a legtöbben a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségét támogatták, 46 ezren.

A két legnagyobb befolyású zsidó szervezet közül – amelyek között most épp kimondottan feszült a viszony – a Mazsihisz négyszer annyi embertől kapott felajánlást, mint az EMIH.

(Forrás: HVG)

Újabb Fidesz-pofon a civileknek és Önnek, kedves olvasó!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük