Nem kell megismételni a töri érettségit!

Nem kell megismételni a történelem írásbeli érettségi vizsgát – közölte az Oktatási Hivatal (OH) szerda este az MTI-vel.

“A megjelent híresztelésekkel ellentétben az Oktatási Hivatal nem íratja újra a történelem írásbeli érettségit. Az esszékérdések esetleges kiszivárogtatása ügyében az Oktatási Hivatal a rendőrségi feljelentést megtette, a tények feltárása a nyomozó hatóságok feladata”

– olvasható a közleményben.

Az OH korábban arról tájékoztatta az MTI-t:

május 8-án, az írásbeli vizsga megkezdése után bejelentést kaptak arról, hogy egy közösségi oldal zárt csoportjában a középszintű történelemérettségi feladatsorának esszétémáit a vizsga kezdete előtt közzétehették. A hivatal ismeretlen tettes ellen feljelentést tett.

A BRFK az MTI megkeresésére szerda délután azt közölte, hogy megérkezett a feljelentés, amelynek alapján elrendelték a nyomozást ismeretlen tettes ellen.

Már történelem….., vagyis tegnap történt

Felröppent a hír, miszerint egy nappal a szerdai írásbeli történelemérettségi előtt kiszivárgott a vizsga négy esszétémája, ami a közösségi médián keresztül több érettségiző diákhoz is eljutott. Eszerint többen is a vizsga előestéjén már tudhatták, hogy a középkori uradalmakról, a szovjet propagandáról, Szent István uralkodásáról és a trianoni béke hatásairól kapnak esszéfeladatot az érettségi második részében.

Az üggyel kapcsolatban az Oktatási Hivatal az alábbi tájékoztatást adta:

2019. május 8-án, a történelem írásbeli érettségi vizsga megkezdését követően az Oktatási Hivatalhoz bejelentés érkezett arról, hogy egy közösségi oldal zárt csoportjában a középszintű történelem érettségi feladatsor esszétémáit a vizsga kezdete előtt közzétehették. A Hivatal ismeretlen tettes ellen büntető feljelentést tett.

Az esszéknél a diákoknak kétféle feladatot kell megoldaniuk:

egy rövidet, amit körülbelül 100-130 szóban írnak meg, valamint egy hosszút, aminél 210-260 szó a meghatározott terjedelem.

Egyszóval: aki bújt, aki nem, érvényesek a szerdán megírt vizsgafeladatok!

Kapcsolódó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük