Egyre hangosabb segélykiáltásokat hallani a politis.hu háza felől. Napról napra biztosabbnak tűnik, hogy az első magyar közfinanszírozott hírportál csak egy merész álom marad. Az óra ketyeg, három hét van hátra a gyűjtőkampányból.
[mnky_ads id=”4668″][mnky_ads id=”4670″]
Dudás Gergely közösségi oldalán egyre hangosabb segélykiáltásokat hallat. Egyrészt az általa megálmodott közfinanszírozott hírportál kapcsán, másrészt a sajtószabadság egyik utolsó esélye miatt. Ezúttal a miniszterelnök kinyilatkoztatása késztette az Index korábbi főszerkesztőjét a potenciális előfizetők megszólítására:

“Van egy médiavilág, és nekem az a személyes meggyőződésem, hogy a nemzeti szuverenitás része, hogy egy országban működő médiarendszer többségének nemzeti kézben kell lennie.” (Orbán Viktor, Echo TV, 2017. december).

Dudás Gergely így reagált:

Ha esetleg a te személyes meggyőződésed az lenne, hogy kevesebb politika által kijelölt tulajdonossal működő médiára és több független, szabad sajtóra van szükség, fizess elő. Ha azt gondolod, hogy jobb, ha nem a politika hoz létre és tart el még újabb és újabb médiumokat, hanem az előfizetők, fizess elő – a Politis így lesz igazán nemzeti kézben.

Mint arról a hónap elején beszámoltunk, Dudás Gergely mert nagyot álmodni. Több évtizedes alkalmazott újságírói lét után úgy döntött, létrehozza az ország első, oligarchamentes és pártoktól független hírportálját. November közepén jelentette be, hogy Politis.hu néven indít tisztán közéleti, csak előfizetők számára elérhető oldalt. Elmondta: az indulás függvénye, hogy összejöjjön 30 ezer előfizető. A tervek szerint 30 fős, profi stáb dolgozik majd a site-nál, és lesznek vidéki tudósítók is.

Az eredeti tervek szerint az oldal éves előfizetési díja 10 ezer forint lesz (33 euró), de ez csak az alap, egy magánszemélynek, emellett még több konstrukció is elérhető. A legnagyobb -cégeknek, szervezeteknek szóló – csomagban 500 előfizetést lehet vásárolni, igaz ezért már 16500 eurót kell fizetni. A rajtot jövő tavasszal tervezik – adta hírül az mmonline.hu.

Néhány napja a 168 Órának adott interjúban a kincstári optimizmus hangján szólt:

„… a minőség egyik garanciája viszont éppen az előfizetéses modell. Azt tud pénzt kérni, aki minőséget ad, azok léptek korábban, akik többet és jobbat adtak az olvasóknak, mint ami az ingyenes tartalomtengerből elérhető volt.

A világszerte ismert napilapok és online kiadásaik a cikkeik előállításának költségét mindig is jelentős részben az olvasóktól szerezték be, ez volt a függetlenségük egyik biztosítéka is. Magyarországon a napilapok egy része későn lépett, a kezdetektől jelentős volt a politikai befolyás, az irányított állami támogatás, ez is az egyik oka annak, hogy itthon tulajdonképpen csak elvétve látunk fizetős tartalmat a neten.

A kezdeti eredményeket sem titkolta:

Az első nyolc-tíz nap után ezerhatszáz előfizetőnél, ötvenezer eurónál tartunk, január 19-ig egymillió a cél. Persze, ez az adat napról napra változik, ez lassú folyamat.

Az általunk kérdezett szakértők egybehangzóan állítják, kisebbfajta csodára, avagy egy utolsó percben érkező, tőkeerős megmentőre lesz szüksége a politis.hu-nak ahhoz, hogy elinduljon a tervezett időpontban, vagyis jövő tavasszal. A legfrissebb adatok azt jelzik, hogy a gyűjtőkampány végéig jó, ha a célként kitűzött összegnek az ötöde bejön. De persze, még bármi lehet…

 

[mnky_ads id=”4674″][mnky_ads id=”4666″]

6 HOZZÁSZÓLÁS

    • Hogy ennek a népnek semmi nem elég? Nincs már elég kormányvezérelte szélsőjobbillibsi média?
      Még azt hinné valaki, hogy kisebbségben vannak, ha lenne még egy ballibes!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét