Mielőtt bárki megütközne ezen a kijelentésen, és azt kutakodná, mi bajom lehet a karácsonnyal, leszögezem, hogy semmi bajom. Egyszerűen arról van szó, hogy karácsonykor pont ugyanúgy fogok felébredni, mint bármikor máskor. Azaz azzal a gondolattal, hogy hogyan tehetném szebbé a napot.
[mnky_ads id=”3390″]


Hétköznapi ünnep

Nekem a hétköznapok semmivel sem másabbak, mint az ünnepek. Mert például együtt lenni azokkal akiket szeretek, mindig egy kicsit ünnep. És ünnep az is, amikor apró örömöket ad az élet. Tegnap pl.újra a fantasztikus Hunyadi tériek közt tartottam előadást. Edit Eva Eger könyvéről is beszélgettünk. Meg elfogadásról, meg félelmekről, meg traumákról, meg a saját tudatunk börtönéről. Arról, hogy bátrak vagyunk-e akkor is szeretni, ha a szeretünkre ” nincsenek” válaszok. Amikor szeretünk, önmagunkat is szeretjük. Egyáltalán, mi az hogy szeretet? A hallgatóság közt ült Judit, aki maga a csoda. Túl a nyolcvanon, tökéletes szellemi frisseségnek örvend, és valami olyan hihetetlen életigenlés árad belőle, amire azt mondják a mindenttudók, hogy erre születni kell. Judit elmesélte, hogy a születésekor azt kívánta az édesanyja, hogy mindig boldog legyen. Judit holokauszt túlélő. Táncművész volt, évtizedekig élt külföldön, majd haza jött Magyarországra, és többi között fogyatékos gyerekeknek tanított táncot. Ma már nehezen jár. Két cicájával tölti az ünnepeket. De bármiről beszél, végig mosolyog, és békét sugároz. És azt mondja, a tánc minden. Ki lehet vele fejezni a fájdalmat, az örömöt, a boldogságot. És az ünnepet.

Az előadás után Zsófival találkoztam. Ő az ikertestvéről beszélt, aki egy igazi szeretetbomba, és azért született, hogy a szomorú és nehéz napokban, vidámságot és erőt adjon a körülötte lévőknek. Zsófi testvére vak és értelmi sérült, de olyan kimondhatatlanul kedves, hogy mindazok akik megismerik, azonnal a szívükbe zárják.

Én nem készülök a karácsonyra. Jönni fog, mint minden nap. Hagyom, várom, hogy beköszöntsön.

És hálás vagyok, minden napért, amikor rám ragyognak a fények.

Ugyanez a téma másként

Ilyen nincs! Karácsony-gyilkos kereskedők!

[mnky_ads id=”466″] [mnky_ads id=”4670″]

1 hozzászólás

  1. Teljesen egyetértek! Mi magunk is a Feleségemmel hasonló elveket vallunk. Nekünk a hétköznapok akkor ünnepek, ha a Család össze jön és a hétköznapokat tesszük ünneppé minden nap! Mert nem csak akkor kell jónak lenni amikor Karácsony van, hanem minden nap!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét