Nem kötelező a tanárnak 19-én munkába állni! – az Alaptörvény XVII. cikk (3) bekezdése kimondja: “minden munkavállalónak joga van az egészségét … tiszteletben tartó munkafeltételekhez

Elvégeztük az iskolai dolgozók oltását, mindenkit behívtunk, aki az oltást igényelte – mondta el Maruzsa Zoltán az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján. A köznevelési államtitkár hozzátette, hogy a köznevelésben 155 306 embert oltottak be múlt vasárnapig, a szakképzéssel, bölcsődékben dolgozókkal együtt pedig már 200 ezret.

Az óvodákban gyermekfelügyelet működik, tegnap a gyerekek 11 százaléka volt bent

Maruzsa Zoltán szerint. Az államtitkár emlékeztetett, hogy az óvodások vegyes csoportokban, naponta más-más óvodapedagógussal töltik a napjaikat.

“Egy csoport, egy zárt kör, ez növelni fogja a biztonságot

– mondta az államtitkár, és arra kérte az óvodák vezetőit, hogy ne összevont csoportokat szervezzenek.

Maruzsa: a gyerekek részvétele az óvodai nevelésben nem kötelező,

ha a szülők meg tudják szervezni a felügyeletet, az intézményvezetők felé tudják jelezni ezt, és

ez érvényes az alsó tagozatosokra is.

Az iskolától távolmaradóknak ugyanakkor nem lesz külön digitális oktatás. Mint az államtitkár fogalmazott,

nem várható el a pedagógusoktól, hogy a tanórák mellett digitális oktatást is tartsanak.

Az államtitkár elmondta, hogy az óvodák és az alsó tagozatok megnyitása mellett az is szólt, hogy e két csoportban alacsonyabb volt a fertőzöttek aránya. Hozzátette, hogy az alsó tagozaton fele-harmada volt a fertőzöttek aránya, mint a felsőn.

Maruzsa szerint azt nem lehet megvalósítani, hogy mindenhol megfelezik az osztályokat, mert nincs kétszer annyi pedagógus a rendszerben. Jelentős érvnek nevezte az alsó tagozatos visszanyitás mellett, hogy a digitális oktatás nem hatékony ebben a korosztályban, a gyerekeknek szükségük van jelenléti oktatásra. A felsősöknél viszont már eredményesebb az online tanítás, ők majd május 10-én térhetnek vissza. Az óvodákban és az általános iskolák alsó tagozatán a szeptemberi tanévkezdéstől a március 5-éig érvényes protokollhoz térnek vissza, erről levelet kapnak az intézményvezetők.

Újra kötelező lesz a hőmérsékletmérés, a távolságtartás vagy a fertőtlenítés az intézményekben

Maruzsa Zoltán azt kérte az óvodapedagógusoktól és a tanároktól, hogy április 19-én a legjobb tudásuk és elszántságuk szerint vegyék fel a munkát.

“Amikor a helyzet veszélyessé vált, hazaküldtük őket, mert ez volt a biztonságos, rendkívüli szünetet, illetve digitális munkarendet vezettünk be, amikor lett elég vakcina, akkor pedig beoltottuk őket, hogy védettek legyenek. Köszönettel tartozunk nekik az eddig teljesítményükért, odaadásukért, de a tanév még nem ért véget”

– mondta az államtitkár.

Mi a helyzet a tanárokkal?

Lantos Gabriella egészségügyi menedzser közösségi oldalán indokolta, miért nem kell felvennie a munkát annak a tanárnak, aki ezt felelőtlen veszélyeztetésnek érzi:

Nem kötelező hétfőn iskolába vinni a gyereket, Maruzsa szerint. Azt nem tette hozzá, hogy nem kötelező bemenni tanítani sem. Óvónénik és tanítónénik ezrei tépelődnek, mit csináljanak hétfőn.

A Kormány erkölcstelen és felelőtlen döntést hozott a nyitásáról

Így most nekik kell  kitalálni, hogyan előzzék meg saját maguk megfertőződését? Hogyan védjék meg a gyerekeket és családjukat?

Pedig egyszerű ez.:

  • Az Alaptörvény XVII. cikk (3) bekezdése kimondja: “Minden munkavállalónak joga van az egészségét … tiszteletben tartó munkafeltételekhez.
  • A Munka Törvénykönyve 51. § (3) bekezdése szerint: “A munkavállalót csak olyan munkára lehet alkalmazni, amely … egészségi állapotára … hátrányos következményekkel nem járhat.”
  • Az 51. § (4) bekezdése szerint: “A munkáltató biztosítja az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeit.”
  • Sőt! Mt. 54. § (1) bekezdése még azt is hozzáteszi: “A munkavállaló köteles megtagadni az utasítás teljesítését, ha annak végrehajtása más személy egészségét vagy a környezetet közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné.”

Tehát a törvény szerint a tanár törvényi kötelezettsége ‼ a munkamegtagadás, ha ez a gyerekek egészségét veszélyezteti.

Kedves tanítónénik és óvónénik!

E jogosultság jogszerű alkalmazása esetén Önöket hátrány nem érheti. Az Alaptörvényt a fidesz hozta. Velük is kell betartatni. A pedagógus szakszervezetek segítenek ebben Önöknek!”

 

tanár

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük