Nem látták el időben a kórházban, ezért halhatott meg Vathy Zsuzsa író

Vathy Zsuzsa, Lázár Ervin felesége 2017. január 8-án halt meg, halálának okairól azonban nem lehetett tudni. Akkor annyit írt a Magyar Művészeti Akadémia, hogy az írónő „tragikus hirtelenséggel” hunyt el. Lánya, Lázár Fruzsina azonban most a Magyar Nemzet hasábjain részletesen számolt be arról, hogy mi is vezethetett Vathy halálához.

Kórházról kórházra

Az írónő 2017. január 4-én influenza elleni oltást kapott, másnap belázasodott és a kézfeje fölött megjelent egy véraláfutás. A háziorvos megnyugtatta, hogy nincs semmi baj, szedjen lázcsillapítót. Vathy Zsuzsa pénteken már ízületi fájdalmakra és légzési nehézségekre panaszkodott. A rendelőintézet kórházi osztályán azonban nem volt hely.

Mivel látta, hogy édesanyja mennyire rosszul van, Lázár Fruzsina mentőt hívott, de mivel ők egészségügyi intézménybe nem mennek ki, azt javasolták keressen egy orvost. Egy doktornő végül vérnyomást mért és EKG-t készített, de Lázár Fruzsina szerint fogalma sem volt, mi lehet a baj, holott részletesen beszámoltak Vathy Zsuzsa panaszairól.

Végül a Honvédkórház sürgősségi osztályára küldték őket, mert az volt a legközelebb – ezt az osztályt vezeti Zacher Gábor toxikológus. A Honvédkórházban megkérdezték, van-e jogosultságuk (katonai múlt) és ha nincs, miért oda mentek. Azt mondták, várjanak, további instrukciót nem kaptak. Öt óra várakozás alatt mindössze egy tolókocsit kaptak. Kiderült, hogy több beteg is már hosszú órák óta vár arra, hogy valaki ellássa őket.

Hat óra elteltével hazamentek. Vathy Zsuzsához ekkor mentőt kellett hívni. Mentőorvos nem volt, csak sofőr és ápoló, ám az ápoló megállapította, hogy az írónőnél súlyos allergiás reakció lépett fel. A Szent Imre Kórházba vitték. Azonnal vizsgálni kezdték, ám többször leállt a szíve és harmadszorra már nem tudták újraéleszteni.

Nem történt mulasztás (?)

Lázár Fruzsina cikkében azt írja, hogy az anafilaxiás sokk lehet nagyon gyors lefolyású és eltarthat több napig is. Ha nem kezelik, akkor a beteg gyakori eséllyel meghal, de az időben beadott injekció száz százalékos gyógyulást hozhat.

A rendőrség hivatalból eljárást indított, rendkívüli haláleset címén. A napokban – pontosan egy évvel később – megkaptuk a vizsgálat eredményét, amelyből kiderül, hogy az egészségügyi intézmények és az orvosok részéről nem történt mulasztás – írja Lázár Fruzsina. – A halál oka szívelégtelenség (annak ellenére, hogy ennek korábban semmiféle jele nem volt), és nem hozható kapcsolatba az oltással. Az is kiderült belőle, hogy édesanyámat a betegfelvétel után kilenc órával látták volna el a Honvédkórházban. Vagyis akkor, amikor a Szent Imre Kórházban már az életéért küzdöttek.

Édesanyja halála után Lázár Fruzsina több állami vezetőtől is kapott gyásztáviratot.

Nem mindenkinek kell hosszú órákat várakozni

Azt írták, nagy veszteség, hogy anyukám nincs már. Nem tudom, hogy nekik mekkora veszteség, de azt tudom, hogy az állami vezetők soron kívül és kiemelt egészségügyi ellátást kapnak többek között a Honvédkórházban. Nekik biztosan nem kell 10-12 órát várakozniuk a sürgősségi osztályokon, és nem küldözgetik őket életveszélyes állapotban egyik helyről a másikra. Ahogy nyilván Zacher Gábor hozzátartozóinak sem kell 12 órákat rostokolniuk ellátásra várva a sürgősségi osztályon, és azoknak sem, akik abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy az egészségügyben dolgozik a rokonuk, barátjuk, ismerősük. Nem is lenne ezzel semmi baj, ha az e körön kívül rekedtek – akiknek nincs megfelelő összeköttetésük – élete nem a szerencsén múlna. A kiváltságosoknak járó egészségügyi ellátáshoz – mivel a magánszférát sem engedik be az egészségügybe – rajtuk kívül senki nem jut hozzá.

(Forrás: 24.hu)

2 hozzászólás

 • 2018.02.19 - 15:52
  Közvetlen hivatkozás

  Magyarországon az egészségügy Európai színvonalú..Aki ezt nem hiszi,az 25 botot verhet a balogra,vagy a pincsijére.A rétvárira.

  Válasz
 • 2018.02.20 - 05:20
  Közvetlen hivatkozás

  Csodálkozom, hogy az MMA tagok még nem kivételezettek, de majd Balogh úr intézkedik, ahogy tette a művészek alacsony nyugdíjai ügyében is.Ez a 2 milliónyi kivételezettek országa, hát csak előre az orbáni úton. Ahelyett, hogy jó, minden állampolgárnak járó egészségügyi ellátás lenne.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük