Nem puszta felelőtlen álmodozás május végére a nyájimmunitás, elég hozza heti 1 milló oltás beadása

Laboratóriumi körülmények között május végére elérhető a nyájimmunitás az Európai Unió által Magyarországnak rendelt oltások és az Orbán-kormány által Oroszországból és Kínából beszerzett vakcinák beadásával. Levezettük, hogyan nézne ki ez gyakorlatban-írja a hvg. 360°.

A számok nyelvén

Ha a gyártók betartják a szerződésekben vállalt határidőket, és a bejövő adagokat a hatóság napi lebontásban egyenlően osztja szét a következő szállítmány érkezéséig, akkor csak a magyar illetékesek felkészültségén múlik heti egymillió oltás beadása március idusától május közepéig.

Ez valódi versenyelőnyt is jelentene az országnak, mivel a keleti beszerzések segítségével két hónappal hamarabb lehetne elfojtani a járványt, mint ha kizárólag az európai és amerikai készítményekre kellene támaszkodni.

Nem kisebb probléma azonban, hogy a kormány közlése szerint még csak alulról közelíti a kétmilliót az oltásra regisztráltak száma. Ha a soron kívül beoltott egészségügyi dolgozókat, valamint a szociális ellátásban részesülőket és gondozóikat, továbbá a betegségen átesett, bizonyos védettséggel rendelkező embereket kivonjuk a képletből, akkor is meg kell győzni további hárommillió magyart, hogy engedje magát megszúrni. Mindezt heteken belül – és azzal a nehézséggel, hogy Szijjártó Péter lett a gyógyszerbiztonság garanciája.

(Olvassa el a teljes cikket itt!)

A nagy kérdés, hogy a terv a nyájimmunitás idejéről működőképes-e

A legfontosabb:  lesz-e hirtelen ennyi fecskendő, tű, stb… és természetesen humánerőforrás?

Egy oltópont 5 főt igényel egy orvost, 2 adminisztrátort, 2 oltó ápolót, a tömeges fázisban egy kórháznak 15 ilyen pontot kell felállítania, miközben megpróbál valahogy üzemelni. Szerintem sokkal komolyabb hangsúlyt kellene fektetni az előszűrésre, amely alapján már online le lehet dönteni. hogy valaki oltható, nem oltható, vagy a kérdéses kategóriába tartozik.

A biztosan oltható embereket közvetlen a beoltás előtt csak egy gyors rövid kérdőívvel kikérdezni, ha abban nincsenek az oltás beadásának ellenjavallatai, mehet a vakcina.

  • A T szakaszt érdemes volna kivinni sportcsarnokokba, a katonaság segítségével végrehajtani a szervezést.
  • Nem kell minden teambe oltóorvos, csak azokba, amelyek olyan az olthatóság szempontjából kérdéses pácienseket látnak el.
  • A sportcsarnokokban mentő team ad ügyeletet az esetlegesen előforduló anafilaxia elhárítására. (Dr. Kunetz Zsombor)

Ezek az alapfeltételek a nyájimmunitáseléréséhez szükséges mennyiségű vakcina “célba juttatásához”

nyájimmunitás

 

One thought on “Nem puszta felelőtlen álmodozás május végére a nyájimmunitás, elég hozza heti 1 milló oltás beadása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük