Kedden írják jóvá a bankszámlákon a szokásos havi nyugdíj mellett a nyugdíjprémiumot és az infláció miatti egyösszegű kiegészítést. Azok, akik az idén vonultak nyugállományba, egyikre sem számíthatnak — írta meg az Azénpénzem.hu.

Miért is?

Megmagyarázzák, hogy miért: az idén a korábbi évekről eltérően a nyugdíjprémiumról szóló rendeletben nem szerepel, hogy az egyszeri juttatásra az a személy jogosult, aki az előző év legalább egy napján kapott nyugdíjszerű ellátást. Most tehát a szöveg alapján mindenki kapna prémiumot, aki novemberben nyugdíjas. Akkor is, ha a 2019-es év közben vonult nyugállományba.

- Hirdetés -

A Magyar Államkincstár nyugállományban levőknek kiadott tájékoztatása alapján azonban hiába nem tér ki a rendelet az előző évre, a nyugdíjprémiumot csak annak a személynek kell fizetni, aki a tárgyévet megelőző év legalább egy napján, valamint a tárgyév novemberében a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében járó vagy azzal egy tekintet alá eső ellátást kapott.

A frissnyugdíjasok tehát az idén sem kapnak prémiumot,

és persze külön emelést sem. Akiknek jár, azoknak holnap írják jóvá a bankszámlájukon a szokásos havi nyugdíj mellett a nyugdíjprémiumot és az infláció miatti egyösszegű kiegészítést.

Amióta prémium van, azóta okoz sokaknak gondot az ezzel kapcsolatos matek.

A törvény ugyanis némiképp bonyolult meghatározást tartalmaz. A teljes 22 ezer forintos összeg most is, mint korábban, maradéktalanul a 80 ezer forint feletti (aki több címen kap pénzt, az ebből a szempontból összeadódik) nyugdíjakra jár. Például havi 32 ezer forint összegű árvaellátás esetén az ellátás 25 százalékát, azaz 8 ezer forintot 1,1-del megszorozva 8,8 ezer forint nyugdíjprémium illeti meg a jogosultat. Fontos tudni, hogy bármekkora a nyugdíj, a prémium 22 ezer forintnál nem lehet több.

Az inflációt elvben ellentételező emelés már egyszerűbb

Az idén januárban a nyugdíjasok 2,7 százalékos emelést kaptak, az első 8 hónap alapján pedig 3,4 százalékos volt a pénzromlás üteme. A januártól decemberig terjedő 12 hónapra jár 12 x 0,7 százalék különbözet (aki csak az év bizonyos részében kapott nyugdíjat, annak a szorzószám ennek megfelelő), az egyösszegű kiegészítés összege így megegyezik a novemberi ellátás 8,4 százalékával.

A KSH adatai szerint szeptemberben átlagosan 2,8 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, a nyugdíjasok kosara közben 3,1 százalékkal drágult, a tényleges inflációs folyamatokat jelző maginfláció pedig 3,9 százalékra nőtt. A pénteken megjelent friss adatok szerint a nyugdíjas infláció októberben 3,3 százalékra rúgott, az éves átlagos áremelkedés egyébként 2,9 százalék lett. Közben a maginfláció elérte a 4 százalékot.

Forrás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét