Kiemelt hírekKoronavírus

Csak úgy mondom: nem mindenhol végteleníti a kormány a vészhelyzetet, sőt!

koronavírus,

A japán kormány szeptember 28-án bejelentette, hogy a héten véget ér a koronavírus miatt elrendelt szükségállapot. A fertőzések száma csökken, most a gazdaság újraélesztése a cél, ezért szüntetik meg vészhelyzetet.

Az újra induláshoz szükségtelen a vészhelyzet fenntartása

Szuga Josihide miniszterelnök azt mondta, hogy a vészhelyzet szeptember 30-án véget ér, a víruskorlátozásokat fokozatosan enyhítik, „hogy a vírus jelenléte ellenére is újraindulhasson a mindennapi élet”. Szuga arról is beszélt, hogy a kormány több ideiglenes létesítményt hoz létre a Covid–19-esetek kezelésére, és folytatja oltási programját, hogy felkészüljön bármilyen jövőbeni esetszám-emelkedésre.

Hozzátette, hogy a hatóságoknak vannak más terveik is, így például vakcinaútlevél bevezetése és tesztelés.

Japánban áprilisban hirdették ki, majd többször is meghosszabbították és kiterjesztették a mostani szükségállapotot. Ez elsősorban az éttermeket és bárokat szólította fel arra, hogy korlátozzák a nyitvatartásukat és ne szolgáljanak fel alkoholt. Tokió, Oszaka, Hjógo és Kiotó kormányzói azt tervezik, hogy ezeket a kéréseket továbbra is fenntartják, miközben figyelemmel kísérik a vírushelyzetet.

Japánnak sikerült elkerülnie az olyan szigorú lezárásokat, mint amilyeneket más országokban rendeltek el, miközben mintegy 1,69 millió fertőzöttről és 17 500 halálesetről számolt be. Japán több régiójában is rendkívüli intézkedések mellett tartotta meg a nyári olimpiai játékokat. De most az új esetek száma napról napra csökken- írja a Szabad Európa.

Ezzel szemben Magyarországon

Éppen az elmúlt napon hosszabbította meg a vészhelyzetet a parlament kormánypárti többsége,  néhány “független” képviselővel közösen. A hosszabbítás indoklása szerint a kormány elsődleges célja az, hogy

„megvédje a magyar emberek életét, valamint mérsékelje a gazdasági károkat és megőrizze a munkahelyeket”.

Az Országgyűlés az eredetileg idén februárban, 90 napos hatállyal elfogadott törvényt elsőként májusban hosszabbította meg, az őszi parlamenti ülésszak első ülésnapját követő 15. napig, vagyis október 5-ig. Most ezt a határidőt tolja ki a “Ház” januárig.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Előzmény

vészhelyzet

Szólj hozzá!