Sorting by

×

“Nem, nem és nem(!)” újabb nemek az oltási kötelezettségre

Nem lehet bevezetni a dolgozók oltási kötelezettségét a vendéglátásban, mert óriási a munkanélküliség, amit a vakcinát elutasító dolgozók kilépése tovább növelne. Ugyanakkor a magyar átlagnál nagyobb az átoltottság.

A vendéglátásban a kritikus munkaerőhiány miatt a munkaadók nem írják majd elő a kötelező oltást – mondta a 24.hu-nak Baldauf Csaba a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke. A szakmai szervezetnek nincs tudomása olyan szállodáról vagy étteremről, ahol az oltást kötelezővé tették volna. A hírportál sajtómunkásai is kérdezősködtek, és egyetlen hazai szállodalánc sem válaszolta nekik azt, hogy kötelezik a dolgozókat az oltás felvételére.

Blandl Judit, a Mellow Mood Hotels igazgatója azt válaszolta, hogy a jelenlegi adatok alapján a munkatársaik átoltottsági szintje kifejezetten magas – majdnem teljes –, így nem tartják indokoltnak az oltásra kötelezést. A Tiborcz István tulajdonában álló szállodák sem teszik kötelezővé az oltást. A BDPST-től azt a választ kapták, hogy miután jelenleg nincs érvényben olyan kormányzati vagy központi intézkedés, amely a cégeknek megszabná a dolgozók kötelező beoltatását így ezt ők sem vezették be. A cég többször készített felmérést a dolgozói körében, legutóbb nyár elején. Akkor azt az eredményt kapták, hogy a munkavállalóik 64 százaléka beoltott, 18 százalékuk tervezte az oltás felvételét, azóta a többség már meg is tette ezt. Munkatársaik 9 százaléka nem tudta mit tesz, vagy nem akart válaszolni, és 9 százalék egyértelműen megtagadta az oltás beadatását.

Az SCH szállodaláncnál sem teszik kötelezővé az oltást az alkalmazottaknak, miután a munkavállalók 99 százaléka be van oltva két dózissal. Az Eventrend Group portfóliójában öt szálloda mellett több vendéglátó egység is szerepel, többek között a New York Kávéház, a Gundel étterem vagy a Spoon hajó, illetve olyan helyek vendéglátását viszik, mint a Papp László Aréna, a MÜPA, a Magyar Tudományos Akadémia vagy a Groupama Aréna. Az Eventrend Group dolgozóinak több mint 80 százaléka már beoltott.

Ezzel szemben Ausztriában

Hétfőtől csak beoltott, vagy gyógyult személyek mehetnek éttermekbe, szépség- és masszázsszalonokba, fitnesz- és sporttermekbe, szállodákba, és olyan mozi, vagy színházi előadásokra, ahol 25-nél többen gyűlnek össze.

 

oltási kötelezettség

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.