Frissítve: nem is igaz….. Hülyék ezek! Titkos kormányhatározat orvos- és nővérstopot rendelt el a kórházakban

Ez tényleg mindennek a teteje! Akkor, amikor 2019 Magyarországán azért is előjegyzést kell kérni, hogy időpontot adjanak egy egyszerű vizsgálatra, mert nincs orvos és nővér, akkor befagyasztja a kormány a felvételüket.

Dübörgünk!

Mindezt “nem nyilvános” határozatban rendelték el, melyről egy körlevélben értesítették a kórház-igazgatókat. Többen rossz viccnek vélték az utasítást. Pedig a Népszavához eljuttatott levél tanulsága szerint nem az.

A levél szerint november hatodika után visszavonásig csak megbízási szerződést köthetnek,

nem lehet új jogviszonyt létesíteni, így nem vehetnek fel orvosokat, nővéreket sem. Ez különösen azért rázta meg az intézményvezetőket mert a betegágyak mellett így is alig van ember. A szakdolgozói kamara tavalyi felmérése szerint 15-20 százalékos nővér- és egyéb szakember hiánnyal küzdenek az ellátók. Az állami intézményekben gyógyító 17 ezer orvosból 4-5 ezren nyugdíj mellett dolgoznak. A kórházak honlapjain számtalan hirdetésben keresnek gyógyítókat, ápolókat, műszaki és gazdasági szakembereket.

A kórház-igazgatók először nem is hitték, hogy a levél valódi.

Az elektronikus posta bélyegzője szerint ugyanis az utasítást pénteken, a hivatali munkaidő után egy perccel küldték ki, és a levélben egy olyan

„négyezres besorolású”

kormányhatározatra hivatkozva rendelte el az Állami Egészségügyi Ellátóközpont (ÁEEK) főigazgatója a létszámstopot, amely hivatalos jogforrásokban nem jelent meg. Ez az intézményvezetőket is elbizonytalanította, ám az egyik érintett érdeklődőnek Gondos Miklós főigazgató nevében a titkárságvezetője azt válaszolta:

a létszámstopot elrendelő kormányhatározat nem nyilvános így az érintetteknek be kell érniük a fenntartó interpretációjával.

Gyakorlatilag megbénulhat az ellátás, az egyéb kellemetlenségekről nem is szólva

– kommentálta a döntést az egyik vidéki kórházvezető.

A portál vasárnap este megkereste az ÁEEK-t, de hétfő estig sem válaszoltak kérdéseinkre. Információik szerint a Magyar Kórházszövetség hétfőn a létszámstopra magyarázatot kérő levelet írt a kórház-fenntartónak, az államtitkárságnak, a miniszternek és a miniszterelnökségnek is.

A helyzet abszurditását jelzi,

hogy épp a napokban született döntés a kórház-vezetői pályázatokról, így az utasítás szerint hiába nyerte el valaki az állást, őt sem lehetne kinevezni. Jelenleg legalább öt kórház esetében azért is tisztázatlan, hogy ki az igazgató, mert ugyan az ÁEEK a vezetői pályázatokat lebonyolította, és továbbította a nyertesek nevét is a tárcához, Kásler Miklós miniszter még nem írta alá a kinevezési okmányokat.

Például a Veszprém megyei kórház főigazgatói székét Lippai Norbert nyerte, erről tájékoztatták is a megbízott főigazgatót, ám az új vezetőt azóta sem nevezték ki, miközben a réginek már lejárt a megbízatása október 31-én. De baj az is, hogy egy nagyobb intézményben csak a természetes fluktuáció miatt havonta 100-150 ember cserélődik. Most a távozók ugyan kiléphetnek, de oda ahová indultak, már nem vehetik fel őket, legfeljebb vállalkozói szerződés keretében lenne lehetőség a foglalkoztatásukra.

A hierarchikus rendszerben működő egészségügyben viszont nagyon nehéz a közalkalmazott főorvos alá vállalkozó nővért beosztani

– mondta egy másik intézményvezető, aki szerint a létszámstop veszélyezteti a betegellátást, és megbéníthatja a napi működést.

Volt olyan intézményvezető, aki a Népszavából értesült a létszámstopról. Ő határozottan azt mondta:

biztosan felveszi azt, akire szüksége van, mert a beteg nem maradhat gyógyító nélkül.

A pénteki ÁEEK levélben az is szerepel, hogy a mentesítési eljárás szabályait egyelőre még nem dolgozták ki.

Frissítve!

A cikk megjelenése után az ÁEEK kedden közleményt adott ki, amelyben azt írta,

nincs kórházi létszámstop, így semmilyen akadálya nincs az üres álláshelyek betöltésének, vagyis a dolgozók felvételének az egészségügyben, a mentőknél.

Hozzátették, a kórházakban folyamatos a szükséges új dolgozók felvétele. A közlemény szerint arról van szó, hogy a kormány rendszeresen monitorozza a közigazgatásban és közszolgáltatásoknál betöltött, üres és szükséges álláshelyeket, ez viszont nem azt jelenti, hogy ne lehetne felvenni dolgozókat:

ha arra szükség van.

“A kormány célja az, hogy valamennyi intézményben kontrolláltan történjenek a felvételek, hangsúlyozva, hogy az intézkedés semmilyen módon nem befolyásolhatja negatívan a betegellátás folyamatosságát és korábbi magas színvonalát”

2 hozzászólás

  • 2019.11.12 - 10:51
    Közvetlen hivatkozás

    A FENE EGYE MEG A KORMÁNYT,AZ ÖSSZES FIDESZEST A KÓRHÁZAKBA HAJTANÁM ÁPOLÓNK. ÉLETÜKBEN NEM CSINÁLTAK FIZIKAI NEHÉZ MUNKÁT,AZ IDEGI MEGTERHELÉSRŐL NEM IS BESZÉLVE. PERSZE NINCS MIT CSODÁLKOZNI,ORBÁN MEGMONDTA,NINCS SZÜKSÉGE ÖREG,BETEG EMBEREKRE.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük