Nem nyomoz a rendőrség a sokszoros áron megvásárolt kínai maszkgyártó gépsor ügyében!

Emlékeznek még Orbán egyik -mert sok van, ezért nem egyszerű a dolog- zseniális ötletére? Arra gondolok, amikor áprilisban pont jókor érkezett váratlanul Sátoraljaújhelyre megszemlélte, hogyan készülnek a maszkok az újonnan érkezett kínai gépsoron? Akkor az volt a “mondása”, hogy havi 2,8 millió, azaz összesen 9 millió maszk készül majd a csodagépsoron. Ez nem jött be….

Ha nem hiszi, nézze!Birkák legyünk vagy szabadok?

Hadházy Ákos független képviselő kicsit utána nézett a dolognak és kiderült,  hogy a bekamuzott havi 2,8 millió, azaz összesen 9 millió maszk helyett április óta összesen csak tizedét, 890 ezret (!!) sikerült legyártani a kínai maszk gyártó csodagépsoron a sátoraljaújhelyi fegyházban.

… és, hogy mindezt mennyi közpénzért…?

“Nem kis pénzért, 210 millió forintért vették azt a kínai csodamasinát (plusz ezer kiló alapanyagot), ami a propaganda szerint havi 2,8 millió maszkot tudna gyártani a sátoraljaújhelyi börtönben.”

-írta Hadházy, majd azzal folytatta, hogy

Nagy nehezen megkaptam az erről szóló „szerződést”, bár nehéz annak hívni ezeket a papírokat. Nem szerepel rajta sem az aláírók neve (az aláírások remélhetőleg voltak, csak kitakarták őket), sem a szerződés dátuma, sem az, hogy milyen típusú, milyen kapacitású, milyen gyártmányú gépről van szó. Vicc ez, nem csoda, hogy nem akarták kiadni. (…) Arról, hogy mennyire átvágták Orbánt saját börtönőrei, itt olvashat, a teljes „szerződést” itt találja meg.”

Feljelentés lett a dologból, ámde….

2021 januárjában bravúros indoklással utasította el a Pest Megyeri Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya, hogy Hadházy Ákos független parlamenti képviselő feljelentésére nyomozást indítson egy, a sajtóban többszörösen leleplezett látványos túlárazási ügyben. Hadházy ügyvédje hűtlen kezelés és költségvetési csalás miatt tett feljelentést

– írta a 444.hu.

    • A pandémiás helyzet miatt nagyon megemelkedtek az árak, így nem lehetett túlárazás az állami gépbeszerzésben- mondja a rendőrség.
    • Csakhogy a feljelentéshez pont arra utaló nyilatkozatokat csatoltak, hogy ugyanabban a pandémiás helyzetben lehetett negyed és tizedannyiért igen hasonló géphez jutni.

A gépért a magyar kormány megbízásából eljáró cég 2020. tavaszán 600 ezer eurót, vagyis durván 216 millió forintot fizetett

Két, egymástól független üzletember is azt állította, hogy ugyanabben az időszakban nagyjából ekkora, illtve jóval nagyobb kapacitású maszkvarró gépre Kínából ennek a töredékére rúgó konkrét árajánlatot kapott.

Az egyikük levélben írta meg Hadházynak, hogy

április 24-én Kínából 63 ezer dolláros, vagyis nem egészen húszmillió forintos árajánlatot kapott egy percenként 100 maszkot – vagyis havonta több, mint 4 milliót – gyártani képes ilyen gépre. Egy másik cégtulajdonos az RTL Klub híradójának mesélte el, hogy április közepén egy havi több, mint 2 millió maszk megvarrására képes, az Orbán-videóban szereplővel szinte megegyező gépet 50 millió forintért tudott volna behozni Magyarországra.

Vagyis a gép árán felül szállítással és vámmal együtt is negyedannyiért, mint amennyiért a kormánynak a gépet a TMT Technics nevű cég beszerezte.

Az ügyben Hadháyzék feljelentést tettek, ezt utasították most el. A következő indoklással:

“A feljelentéshez csatolt adásvételi keretszerződés tárgyát képező maszkgyártó gépsor ára nem hasonlítható össze az internetről letöltött és a feljelentéshez mellékelt, hasonló funkciójú és teljesítményű gépsorok ellenértékével, valamint ugyancsak a feljelentéshez csatolt, a Babosi Mérnökiroda Kft. részére adott, maszkgyártó gépsorra vonatkozó árajánlatban közölt összeggel. A világméretű pandémiás helyzetben a piaci egyensúly felborult, a megelőzéshez és védekezéshez szükséges eszközök, berendezések iránti kereslet jelentős mértékben megnövekedett, ami az árak emelkedését idézte elő.”

Azt, hogy azért a nyomozást megtagadó rendőrök szerint sincs talán minden rendben az üggyel, az mutatja, hogy az elutasító végzésben ezek után azt írják, hogy az elutasítás a feljelentés hűtlen kezelős részére vonatkozott A

“költségvetési csalás bűntett bűncselekmény vonatkozásában”

a feljelentés a rendőrök továbbtolták elbírálásra a NAV-nak, pontosabban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságának.

Forrás

petíció

Egy hozzászólás itt: “Nem nyomoz a rendőrség a sokszoros áron megvásárolt kínai maszkgyártó gépsor ügyében!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük