Nem nyugszik az Orbán-kormány, ezúttal a gender szó miatt blokkolja az Európai Uniót – “Margit, noooormális?”

Miközben Unió-szerte forrnak az indulatok az Orbán-kormány homofób törvénye körül, a magyar miniszterelnök alighanem újabb frontot nyit és blokkolni készül egy nagyon fontos terrorellenes szöveget, méghozzá egyetlen szó, a “gender” miatt – vette észre a hvg.hu.

Akár hiszi, akár nem

Július 12-én kellene jóváhagyniuk az uniós külügyminisztereknek az Európai Unió katonai misszióját, amely mozambiki csapatok támogatását és kiképzését szolgálná az afrikai államban. Mozambik északi részén, Cabo Delgado tartományban 2017 óta egyre erősebbek az Iszlám Államhoz kötődő felkelők, legutóbb áprilisban tucatnyi civil veszítette életét egy támadásban.

A Politico európai hírportál, birtokába jutott egy dokumentum, amelyben a magyar kormány kifogásolja, hogy a szövegben szerepel a “gender” kifejezés. Az állásfoglalás rögzíti:

“A nők és férfiak közötti egyenlőség alapvető jogként szerepel az Európai Unió alapszerződéseiben. Magyarország biztosítja a nők és férfiak közötti egyenlőséget a magyar jogrendszer keretein belül, összhangban a nemzetközileg kötelező erejű emberi jogi eszközökkel, valamint az Európai Unió alapvető értékeinek és elveinek keretein belül.”

Nem ez az első eset

A “gender” – és az LMBTQ – kifejezések használata miatt tavaly Magyarország nem támogatott egy uniós állásfoglalást, amely szerint az EU-nak tiszteletben kell tartania és elő kell mozdítania a nemek közötti egyenlőséget és fel kell lépni a hátrányos megkülönböztetéssel szemben. Májusban a portói szociális csúcstalálkozón ismét előkerült ez téma, akkor Orbán Viktor ezt mondta:

“Mi, keresztények, a gendert ideológiailag motivált kifejezésnek tekintjük, amelynek jelentése egyáltalán nem tisztázott.”

A magyar miniszterelnök, mint afféle mindenhez is értő univerzális zseni, ezúttal etimologizál, azaz szófejtőset játszik, amikor azt fejtegeti, hogy a helyes szóhasználat a férfiak és a nők közötti egyenlőség, ennek ellenére az elfogadott dokumentumokban a “gender” kifejezést használták.

Kapcsolódó

 

gender

 

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük