Nem ölték meg Arkagyij Babcsenkót!

A korábbi jelentésekkel ellentétben mégsem halt meg az orosz újságíró, ezekben a percekben egy élő televíziós adásban tűnt fel.

Életben van Arkagyij Babcsenko orosz állampolgárságú újságíró, állítólagos megölése Kijevben egy különleges művelet volt – jelentette be Vaszil Hricak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője szerdán Kijevben.

Részletek később!

Babcsenko oroszországi üldöztetése elől tavaly februárban Prágába, majd onnan augusztusban Kijevbe költözött. 2012-ben Oroszországban büntetőeljárást indítottak ellene tömeges rendbontásra való felbujtás vádjában. A 41 éves újságíró a 1990-es években ez első csecsenföldi háborúban még orosz katonaként, a másodikban előbb önkéntesként, majd haditudósítóként vett részt. 2008-ban orosz újságíróként dolgozott a dél-oszétiai háborúban. Többször járt újságíróként a Donyec-medencei fegyveres konfliktus övezetében.

Ukrajnai tartózkodása óta saját politikai vitaműsora volt az ATR krími tatár tévécsatornán.
Arkagyij Babcsenko a feleségével hat örökbefogadott gyermeket nevelt, és egy vérszerinti közös gyermekük is van.

Két éve, 2016 júliusában Pavel Seremet ismert minszki születésű, orosz állampolgárságú, Kijevben élő újságírót, az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál munkatársát gyilkolták meg Kijevben. A putyini vezetéssel szemben Babcsenkóhoz hasonlóan kritikus újságíróval egy autójába rejtett robbanószerkezettel végeztek támadói. Az elkövetőket és a merénylet megrendelőit máig nem tudták felderíteni az ukrán hatóságok.

(EuroNews/MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük