Nem photoshop, tényleg ott volt…..

Mária Terézia, Várkonyi Zoltán, Schmitt Pál születésnapján és annak a 79. évfordulóján, hogy az angol parlamentben Winston Churchill úgy kezdte beszédét: “Nem ígérhetek mást, csak vért, erőfeszítést, verítéket és könnyeket”, Orbán Viktor bebocsáttatást nyert a Fehér Ház ovális irodájába.

És igen…..

A nagy bejelentések elmaradtak, konfliktusoktól sem volt hangos a találkozót követő sajtótájékoztató, de, hogy mi történt pontosan, az egyelőre még rejtély. A miniszterelnöki közösségi oldal így számol be a történtekről:

Találkozó az Egyesült Államok elnökével // Meeting with the President of the United States of America

A képről kiderül, Orbán és az asztaldísz egymáshoz öltöztek

A Fidesz facebook oldalán így interpretálják a találkozót:

Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy együtt állunk az Egyesült Államokkal a migráció és a terrorizmus elleni harcban, és abban, hogy megvédjük a keresztény közösségeket világszerte.

Tóth Csaba, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója szerint a menekültellenesség, mint közös ideológiai alapon túl semmilyen konkrétum nem hangzott el, Trump pedig ugyanúgy közös alapokról beszélt a cseh és a szlovák miniszterelnökkel folytatott találkozó után is. Vagyis,

„Trumpnak e tekintetben Orbán nem különleges vezető, hanem az utolsó a visegrádi sorban.”

Az, hogy semmilyen konkrétumról nem szól a fáma,

azt bizonyítja, hogy a meeting az amerikai fél részéről eléggé ad hoch döntés lehetett, nem állt mögötte alapos előkészítői munka. Sokan úgy vélték, két politikus esetleg bejelenti, hogy Magyarország amerikai fegyvereket vásárol, ehhez képest Orbán Viktor csak annyit nyilatkozott a közmédiának:

„a két országot összekötő stratégiai szövetségesi kapcsolatokat mind a gazdaságpolitika, mind a külpolitika, mind a biztonságpolitika és a külpolitika területén megerősítették”.

Pedig valószínűtlen, hogy pár hónappal Mike Pompeo látogatása és a védelmi együttműködés aláírása után ne esett volna szó fegyvervásárlásról.

Egyelőre itt tartunk, ennyit csepegtettek a találkozó “titkairól” Az biztos, hogy folyt. köv.!

Mátrai Anna

Mátrai Anna

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük