Nem piskóta! - Az államtitkár és a végrehajtó kamara elnöke vezette korrupciós kör közel egy milliárdos nyeresége - Városi Kurír

Sorting by

×

Nem piskóta! – Az államtitkár és a végrehajtó kamara elnöke vezette korrupciós kör közel egy milliárdos nyeresége

A választási kampány közepe táján robban az igazságügyi államtitkár  Völner György és Schadl György  a közjegyzői Kamara elnökének közös, gigantikus korrupciós ügye, amelyben egy normális országban nem csak a kormány bukna belel, de még az abban résztvevő pártok helyét is sóval vetnék be. Nem úgy Magyarországon, de most nem erről a szégyenről beszélnénk, hanem a “kézzel fogható” haszonról, amit az ügy termelt a részvevőknek, és ez bizony közel 1 milliárd, azaz egy milliárd forint.

Hirdetés

Szabadszemmel is jól látható összegek

Hét önálló bírósági végrehajtó is gyanúsítottja annak a hivatali vesztegetési ügynek, amelyben Völner Pál volt államtitkár és Schadl György, a végrehajtók elnöke a főszereplő. Az ügyészség szerint kinevezésükért cserébe összesen 884 millió forinttal vesztegették meg Schadlt. Noha az összeg jelentős, a korrupcióval gyanúsított hatósági személyek irodái 954 milliós nyereséget termeltek csak 2021-ben, amiből 763 millió forintot fel is vettek a végrehajtók. Az, hogy egy év alatt többet hoztak a konyhára a végrehajtói irodák, mint amennyi a gyanú szerint az elnöknek juttatott csúszópénz volt, azt jelzi, akkora üzletről van szó, ami folyamatos extraprofitot képes termelni a tulajdonosoknak.

Rekordprofitra tett szert 2021-ben több olyan önálló bírósági végrehajtó, aki gyanúsított abban a korrupciós ügyben, amelynek Völner Pál volt államtitkár és Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) elnöke a főszereplője. A Legfőbb Ügyészség korábbi tájékoztatása szerint hét végrehajtó a gyanú szerint összesen 884 millió forint kenőpénzt fizetett a kinevezéséért cserébe a végrehajtói kar elnökének. A vádhatóság szerint a pénzből Völner – aki meggyanúsítása után lemondott államtitkári posztjáról – is részesült.

A hét végrehajtó kiléte az ügyészség által közölt adatokból és az MBVK honlapján megjelent információkból beazonosítható, előéletüket a hvg.hu korábbi cikke is boncolgatta. Bár végrehajtói irodáik gazdasági társaságként műkődnek – így cégadataik és mérlegük is nyilvános –, a végrehajtók teljes nevét a büntetőeljárásra tekintettel nem közöljük.

Extraprofit?

Az irodák pénzügyi beszámolója azt jelzi, akkora üzletről van szó, ami extraprofitot is képes termelni a tulajdonosoknak. A frissen megjelent mérlegek alapján a hét végrehajtói irodából öt rekordnyereséget ért el 2021-ben.

Az irodák összesen 954 millió forint profitot termeltek, amiből a végrehajtók 763 millió forintot fel is vettek osztalékként.

Az egy év alatt keletkezett nyereség tehát több, mint az az összeg, amivel az ügyészség szerint a végrehajtók megvesztegették Schadl Györgyöt a kinevezésükért cserébe.

Csúcs ez a csúcs

A gyanúsítás alapján a legtöbb csúszópénzt – 254 millió forintot – a Budai Központi Kerületi Bíróság mellett működő önálló bírósági végrehajtó, M. Eszter fizette 2018. november és 2021. május között az MBVK elnökének. Irodája számára a tavalyi volt a legsikeresebb üzleti év, ami 148 millió forint profitot hozott. Az összegből 52 milliót vett fel a végrehajtó, 95 milliót pedig a társaság eredménytartalékába helyezett el. M. Eszter irodája 2018-as alapítása óta összesen 429 millió forint nyereséget ért el, miközben ő 254 millió forintott juttatott az ügyészség szerint kenőpénzként Schadlnak. Amint beszámoltunk róla, M. Esztert nemrég a hivatali visszaélés vádja alól felmentette a bíróság egy másik ügyben, melyben egy adós sérelmezte azt, ahogyan a végrehajtó elárverezte az otthonául szolgáló budai villát.

Szintén a legjövedelmezőbb üzleti évét produkálta tavaly a Ceglédi Járásbíróság mellett működő önálló bírósági végrehajtó, V. Levente irodája, amely 232 millió forint nyereséget termelt. A pénzt az utolsó fillérig ki is vette a végrehajtó a cégből osztalék gyanánt. Ez az összeg az egy évvel korábbi 102 milliós profithoz mérve is jelentős. A ceglédi végrehajtó az ügyészség szerint 2021 áprilisa és 2021 májusa között 81,5 millió forint csúszópénzt fizetett ki Schadl Györgynek.

V. Levente az Opten céginformációs rendszer adatai szerint nem sokkal azután, hogy megírtuk, a végrehajtói kar elnökét letartóztatták, úgy döntött, hogy végelszámolja az irodáját. Döntése tavaly december 14-ére esett, arra a napra, amikor Völner Pál jelentkezett a Központi Nyomozó Főügyészségen, hogy „minél hamarabb reagáljon az őt ért gyanúsításra”.

V. Levente nem egyedüli tulajdonosa a végrehajtói irodának, üzlettársa F. Miklós, a Szigetszentmiklósi Járásbíróság mellett működő önálló bírósági végrehajtó, aki szintén gyanúsítottja a Schadl-ügynek. Az ügyészség szerint ő 2020 májusa és 2021 júniusa között 197 millió forinttal fizette le Schadl Györgyöt a posztjáért. Irodája 2021-ben ennél egy kicsit többet, 198,5 millió forint profitot hozott a konyhára a tulajdonosnak, aki a teljes összeget kivette a cégből. 2019-es alapítása óta szigetszentmiklósi végrehajtói iroda több 434 millió forint nyereséget hozott, vagyis F. Miklós már jóval többet keresett az üzlettel, mint amennyivel az ügyészség szerint megvesztegette Schadlt.

Eskü súlya alatt

A hvg.hu cikke megjegyezte, hogy F. Mikós és O. Ákos végrehajtó együtt tette le ünnepélyes esküjét 2019 nyarán. Utóbbit is meggyanúsította az ügyészség, mondván, a Szekszárdi Járásbíróság mellett működő önálló bírósági végrehajtó 2020 júniusa és 2021 októbere között 78 millió forinttal kente meg a végrehajtók elnökét. O. Ákosnak szerényebb üzletet hozott a kinevezés, a tavalyi 59 milliós profitjával együtt összesen 110 milliót keresett az iroda megalapítása óta, aminek nagy részét a gyanú szerint kifizette Schadlnak. A tavalyi nyereséget ő is teljes egészében kivette a cégből.

A sorhajtók se szegényedtek azért el

Szerényebb összeggel kellett beérnie N. Gábornak is. A Fonyódi Járásbíróság mellett működő önálló bírósági végrehajtó az ügyészség szerint 2021 júniusában 42 millió forintot fizetett ki Schadl Györgynek. Ez a végrehajtói iroda teljes profitja volt 2020-ban. Tavaly viszont 65 milliós nyeresége volt, amiből 20 millió forintot kivett, a fennmaradót pedig a társaság eredménytartalékába helyezte.

A sor még folytatódik ha kíváncsi a teljes listára olvassa el Horváth Csaba László teljes cikkét a 24.hu-n.

Kapcsolódó

 

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.