Tudja, hová nem repül sem Orbán, sem Szijjártó? A NATO-demokráciacsúcsra, mert nem kaptak meghívót

Sem Magyarország, sem Törökország nem lesz ott jövő héten azon a demokráciacsúcson, amelyet az Egyesült Államok rendez március végén – értesült a Foreign Policy.

Kispadon sem…?

A külügyi szaklap azt írja a 24.hu szemléje alapján, hogy

a két NATO-tag meghívásának elmulasztása, amelynek tényét három amerikai tisztviselő is megerősítette, a törökországi és magyarországi demokrácia visszaesésével kapcsolatos növekvő aggodalmat tükrözi.

A mostani helyzet valószínűleg tovább szítja majd a feszültséget Washington és Budapest, illetve Ankara között, valamint növelni fogja a távolságot a két ország és a többi NATO-tag, valamint az Európai Unió között is – hívja fel a figyelmet a Foreign Policy.

Volt már ilyen….

Nem ez az első alkalom, hogy Magyarország és Törökország nem kapott meghívót a Joe Biden amerikai elnök által összehívott demokráciacsúcsra:

2021-ben sem voltak ott, pedig akkor is mintegy 110 ország tanácskozott.

Akkor a meghívottak listáján Oroszország és Kína sem szerepelt, ott volt viszont Tajvan. A március 28-a és 30-a között tartandó csúcstalálkozót részben személyesen, részben virtuálisan rendezik, és a szervezők között az USA mellett ott van Dél-Korea, Hollandia és Zambia is.

Indok….

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége megerősítette, hogy a Fehér Ház nem hívta meg Magyarország kormányát a március végén tartandó demokrácia-csúcstalálkozóra. A nagykövetség szóvivője azt mondta:

az eseményen résztvevő 121 külföldi partnert a kormányuknak a demokratikus elvek előmozdítása melletti elkötelezettsége alapján hívták meg.

Hozzátette,

Magyarország kormánya aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy nem kapott meghívást a csúcstalálkozóra, további információkért forduljanak Orbán Viktor kabinetjéhez.