Nem semmi! – 2,5 millió dollár kártérítés a festőnek, mert nem ő festette a képet

Csütörtökön ért véget egy meglehetősen abszurd művészeti per: az Egyesült Államok Illinois államának bírója 2,5 millió dollár (kb. 2,3 millió euró) kártérítést ítéltek meg Peter Doig festőnek, mert nem ő festett egy bizonyos képet. Ez a második ítélet a több mint egy évtizede húzódó bizarr ügyben. Egy bíró már 2016-ban megállapodott Doiggal, de a felperes fellebbezett.

Ezt kapd ki!

A felperes a kanadai Robert Fletcher volt börtönőr., 1970-es években 100 dollárért vásárolt egy fogolytól egy Pete Doige 76 aláírású tájképet. Évekkel később Peter Doig skót művész karrierje beindult. 2021-ben például a “Swamped” című festményét 39,8 millió dollárért árverésre bocsátották, ami rekord volt számára.

Flechter azt állítja, hogy egy ismerőse látta a falán lógó festményt, és azt mondta, hogy egy híres művész festette. Fletcher Doigról készült videókat keresett az interneten, és eszébe jutottak az akkori fogvatartottak. Megpróbálta eladni a képet Doig alkotásaként, nem sikerült.

A per

Droig azt mondta, hogy nem ő a festmény szerzője, ezért Flechter és műkereskedője beperelte. A tárgyalásokon a skótnak bizonyítania kellett, hol volt a kép készítésekor. Míg fiatalként egy ideig Kanadában élt, Doig azzal érvelt, hogy 1976-ban 17 éves volt. Soha nem volt börtönben, és soha nem járt az ontariói Thunder Bay városában, ahol ellenfele azt állítja, hogy megvette a festményt. Ráadásul csak sokkal később kezdett vásznat használni, mint ahogy a festmény állítólag elkészült.

A kép és Doig festményei közötti hasonlóságok “tiszta véletlen” – kommentálta a bíró. Valóban a skót festő sok más festményére emlékeztet: a képen félelmetes, varázslatos és nagyrészt üres táj, vízlyuk és elhalt fák láthatók.

Úgy tűnik Doig és ügyvédei  megtalálták  az igazi szerzőt, akinek vezetékneve összesen egy betű külöbbséget mutat Doige-től, egy Peter Edward Doige nevű férfit, aki szintén festett, és  ő valóban a Thunder Bay-i börtönben ült. Doige 2012-ben halt meg, de a bírósági dokumentumok szerint több tanú, köztük a nővére is biztos abban, hogy a képet ő festette.

A bíróság a festőművész Doig-nak 2,5 millió dollárt ítélt meg.

A pénz börtönfestők képzésére megy

A Guardian szerint festőművész már tudja, mit akar kezdenin3eki ítélt jelentős summával, egy jótékonysági szervezetnek akarja felajánlani, amely lehetővé teszi a börtönlakóknak, hogy festeni tanuljanak.

(Forrás: Die presse)

(Ezekről írtunk ma eddig!)